Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αθήνα

Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικά προγράμματα/δραστηριότητες Μουσείων και λοιπές προτάσεις φορέων στην ιστοσελίδα e-yliko έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ισοδυναμεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δεδομένου ότι δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών ούτε η ασφάλεια των χώρων στους οποίους διεξάγονται.

 
 

   

 

   

ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Θ.

   
 

ΔΩΡΕΑΝ - ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

 

* ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα προγραμματισμένης επίσκεψης χωρίς εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την στήριξη του προγράμματος χορηγιών του ΜΚΗΛ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερη είσοδο χωρίς μουσειοπαιδαγωγό του ΜΚΗΛ με ελεύθερη περιήγηση των μαθητών σε όλες τις εκθέσεις του ΜΚΗΛ και πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή με ραντεβού.

Υποστηρικτικό υλικό όπως κείμενα για την οργάνωση του Μουσείου και τις ιστορικές συλλογές αποστέλλονται για μελέτη από τους καθηγητές / συνοδούς.

Στόχος του ελεύθερου προγράμματος είναι, οι μαθητές, κατά την περιήγησή τους, να περιεργαστούν και να εντοπίσουν τις συλλογές του μουσείου με κυρίαρχο κριτήριο το προσωπικό τους ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη καθώς και τα αισθητικά τους κριτήρια, αποκομίζοντας παράλληλα, ενδιαφέρουσες πληροφορίες τις οποίες, μπορούν εύκολα και συνειδητά, να αφομοιώσουν και να μετατρέψουν σε γνώση.

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12, 117 42, Ακρόπολη

-Το ΜΚΗΛ βρίσκεται ένα τετράγωνο από το Μετρό Στάση Ακρόπολη δίπλα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
-Εύκολη στάση για τα πούλμαν.

-Πρόσβαση για ΑΜΕΑ

  ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ελένη Μάστορα

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210-9221044 (Δευ– Πα:  9.00 - 17.00)

www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του, για τη σχολική χρονιά 2014-2015 (διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2015) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και το δανεισμό του εκπαιδευτικού υλικού είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τηλ. επικοινωνίας: 2132144813 και 2132144814.
 Ωράριο επικοινωνίας: 8:30-15:30
Υπευθ. Επικοινωνίας: Μαρία Σελέκου, Παναγιώτα Κουτσιανά.
Ιστοσελίδα  : www.namuseum.gr

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.


 

* Εκπαιδευτικά προγράμματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών

Σας ενημερώνουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2014-2015 το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, που στεγάζεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 12 στην Αθήνα,  πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τα προγράμματα διαρκούν μία με μιάμιση ώρα και οι σχολικές ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και να μην υπερβαίνουν τους 25 μαθητές. Απαραίτητη είναι η προσυνεννόηση για τον ορισμό ημέρας και ώρας επίσκεψης. Περισσότερες πληροφορίες για το Νομισματικό Μουσείο υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.nma.gr

Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να διαμορφώσουν το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την επίσκεψη της σχολικής ομάδας τους στο Νομισματικό Μουσείο θα βρουν υλικό στη διεύθυνση http://nma.gr/kids.coins/pdf/NM.pdf

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 210 3643 774 και 210 3632 057 ( κα Ε. Νάκη, κα Μ. Φουντούλη και κα Τ. Φουρτούνη )

 Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα  «Παιδικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα» και «Όλες τις εποχές πλάθω πηλό»

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και  Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί για το σχολικό έτος 2014-2015 δύο προγράμματα:

 

Α.  «Παιδικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα»

Είναι ένα πρόγραμμα Μουσικοκινητικής και Εικαστικής Αγωγής που αναφέρεται στο Περιβάλλον και απευθύνεται σε μαθητές των Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα προβλήματα του περιβάλλοντος, η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών. 

 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου (Καρολίδου 2 και Βαφειοχωρίου, περιοχή Γκύζη) κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 12:00 μ.μ. (μέγιστος αριθμός ατόμων καθημερινά: 35-40) και έχει ως εξής:

 1. Σπίτι μου, σπιτάκι μου… (2/10/2014-31/10/2014)

 2. Οι γειτονιές της πόλης μας-Οι γειτονιές του κόσμου (3/11/2014-28/11/2014)

 3. Κυκλοφορούμε στην πόλη: Όνειρο ή εφιάλτης (1/12/2014-23/12/2014)

 4. Το σταυρόλεξο της ανακύκλωσης  (8/1/2015-30/1/2015)

 5. Οι θησαυροί των σκουπιδιών (2/2/2015-20/2/2015)

 6. Το δέντρο και το δάσος (24/2/2015-13/3/2015)

 7. Ζώα- Οι θησαυροί της πλάσης (16/3/2015-3/4/2015)

 8. Διατροφή- Υγεία και Ευεξία  (20/4/2015-15/05/2015)

 9. Από τη φύση στη βρύση (18/5/2014-22/5/2015)

 

Παράλληλα μέσα στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιούνται διάφορες (δι)ημερίδες που αναφέρονται σε παιδιά από 6 έως και 12 ετών:  

 1. Χριστουγεννιάτικα Εργαστήρια : Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

 2. Για την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου : Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015  

 

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα και την ενότητα που τους ενδιαφέρει και να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Πολιτιστικού Κέντρου Βαφειοχωρίου : 2106461358 (Δευτέρα- Παρασκευή, 09:30 πμ-13:30 μμ)

Β. Όλες τις εποχές πλάθω πηλό
Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου να έρθουν σε επαφή με την πλαστικότητα του πηλού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Κέντρο Πηλού (Φανοσθένους και Σφιγγός) κάθε Πέμπτη, 9:00-11:30 π.μ.(μέγιστος αριθμός ατόμων επισκέπτριας τάξης: 20).

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κατά εποχή και μήνα ως εξής:

Φθινόπωρο:
Οκτώβριος-Νοέμβριος: με αφορμή αρχαία παιχνίδια

Χειμώνας:
Δεκέμβριος: με αφορμή πλαγγόνες του 7ου π.Χ. αιώνα, χριστουγεννιάτικα στολίδια και καντήλια από λευκό πηλό
Ιανουάριος: με αφορμή μια πυξίδα της γεωμετρικής εποχής, κουτιά με ζωόμορφα μικρογλυπτά στο καπάκι
Φεβρουάριος: με αφορμή αφρικανικές μάσκες, αποκριάτικες μάσκες

Άνοιξη:
Μάρτιος: με αφορμή την τοιχογραφία της Άνοιξης, Θήρα, Ύστερη Χαλκοκρατία, κατασκευή κούπας και πλακιδίων με ζωγραφιστά χελιδόνια
Απρίλιος: με αφορμή μυκηναϊκά ειδώλια, αγαλματίδια της άνοιξης
Μάιος: με αφορμή παπαρούνες του Monet και τα ηλιοτρόπια του Van Gogh, μαγιάτικα στεφάνια και κηροπήγια-λουλούδια
Ιούνιος: με αφορμή τις γυάλες με τα ψάρια του Matisse, μπολ και κοσμήματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα και τα ψάρια       

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα και την ενότητα που τους ενδιαφέρει και να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Κέντρου Πηλού : 2109247031 (Δευτέρα- Παρασκευή, 09:30 πμ- 13:30 μμ).

 

 

* Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Ξεναγήσεων του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Στο πλαίσιο του θεσμού των επισκέψεων – ξεναγήσεων που έχει καθιερώσει από το 2001 το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) στους  χώρους του Ιδρύματος, παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές της Π/θμιας (Τρίτη Δημοτικού και άνω) και Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας  και για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 να έλθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, να εξοικειωθούν με τη γεωργική και ζωική παραγωγή και να ενημερωθούν σχετικά με τις Γεωπονικές επιστήμες και τις ευκαιρίες που παρέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε όσους αποφασίσουν να διαβούν τις πύλες του ως φοιτητές.

 

Τα προγράμματα ξεναγήσεων έχουν καταρτισθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών – επισκεπτών ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσής τους. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα για την Π/θμια  Εκπ/ση  περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα  Εργαστήρια  Μελισσοκομίας & Σηροτροφίας, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας, στο  Εμπορικό Θερμοκήπιο  του Γ.Π.Α. και  στην Προθήκη της Ελιάς του Πλάτωνα. Το πρόγραμμα για τη Β/θμια Εκπ/ση περιλαμβάνει το Εργαστήριο Μελισσοκομίας & Σηροτροφίας, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας, το Εργαστήριο Γεωργίας, το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, Γαλακτοκομίας καθώς και  επίσκεψη στο Γεωργικό Μουσείο.

 

Οι επισκέψεις των σχολείων προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 20 Οκτωβρίου 2014, θα διεξάγονται κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαΐου,,  ενώ οι ημέρες κι οι ώρες πραγματοποίησής τους θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή,  10.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-5294840 και 210-5294844 ή να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα  του ΓΠΑ: www.aua.gr.

 

 

 

 

* «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 2014»- Διοργάνωση Επισκέψεων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης

 

Tο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) διοργανώνει από 24 Οκτωβρίου  έως και 30 Νοεμβρίου  2014, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, εκδηλώσεις με θέμα «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 2014» καθώς και έκθεση Ζωγραφικής Γλυπτικής, Χαρακτικής, εγκαταστάσεων , video  με θέμα «Αντίσταση τώρα». 

Το ΕΕΤΕ εκτιμά ότι η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί  αποτίμηση ενός μεγάλου και σημαντικού μέρους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, μέσα από τη συμβολή των εικαστικών καλλιτεχνών που στρατεύθηκαν στην υπόθεση  του αγώνα ενάντια στον κατακτητή και το φασισμό και με το έργο και τη ζωή τους  αγωνίσθηκαν για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής προόδου.

Η  ιστορική αναδρομή όσο και το σύγχρονο εικαστικό έργο θα δώσουν το έναυσμα για μια    προσέγγιση της πάλης του ελληνικού λαού μέσα από την Τέχνη, με αναφορά στις περιόδους από τη Δικτατορία του Μεταξά ως το 1949 και στους τόπους όπου φυλακίστηκαν, εξορίσθηκαν,  βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν   αγωνιστές.

Το ΕΕΤΕ, δημιούργησε ομάδες ξενάγησης  όπου συμμετέχουν εικαστικοί καλλιτέχνες,  φοιτητές από το τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και καθηγητές της Ιστορίας της Τέχνης. Τα σχολεία της  Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

            1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  ( ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1936-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ -ΚΑΤΟΧΗ-                            ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967) - Είσοδος ελεύθερη

                Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, (Πάρκο Ελευθερίας Μετρό Μέγαρο Μουσικής)

             Ώρες λειτουργίας  Τρίτη  – Σάββατο:  10.00 –20.00, Κυριακή:  10.00 – 14.00

            2. ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ   «Αντίσταση τώρα»

                Πινακοθήκη  Δήμου Αθηναίων, κτίριο Α  (Γερμανικού  και Μυλλέρου, Μεταξουργείο)

              Παρουσιάζονται έργα 170 εικαστικών,   εμπνευσμένα από την ιστορική αλλά και την σύγχρονη        εκδοχή της έννοιας «τέχνη και αντίσταση» -  Είσοδος ελεύθερη

              Ώρες λειτουργίας  Τρίτη  10.00 –21.00, Τετάρτη –Σάββατο 10.00 -19.00, Κυριακή:  10.00 -15.00

 Επικοινωνία με το ΕΕΤΕ:  Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια, Τ.Κ. 106 81 Αθήνα 

 

 

* ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ( ΟΠΑΝΔΑ )

Ο Οργανισμός Πολιτισμός Αθλητισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων ( ΟΠΑΝΔΑ ) διοργανώνει δωρεάν μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, σύμφωνα το συνημμένο αρχείο.

 

 

* Εκπαιδευτικά προγράμματα – ξεναγήσεις στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί καθημερινά τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις

με δωρεάν συμμετοχή:

 

Για μαθητές των τάξεων Γ, Δ, Ε, Στ δημοτικού:

Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;

Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή.

(έναρξη από 1η Οκτωβρίου)

 

Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου:

Ρώτα τον επιστήμονα

σε συνεργασία με διδάσκοντες/ διδακτορικούς φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ανεξάρτητους ερευνητές.

Πρόκειται για μια σειρά από διαθεματικές παρουσιάσεις, που στοχεύουν στην εξοικείωση των μαθητών με τη σύγχρονη πρακτική των επιστημών και την ιστορία τους. (έναρξη από 1η Οκτωβρίου)

 

Για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου - Λυκείου

Η φωτογραφία ως ιστορική πηγή μέσα από τις συλλογές του Μουσείου

Με αφορμή τις συλλογές του Μουσείου θα διερευνήσουμε την έννοια της ιστορικής πηγής και τρόπους αξιοποίησης της από τους ιστορικούς. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση για την ιστορία της φωτογραφίας, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες για να μελετήσουν υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τις έρευνας τους σε όλη την τάξη.  (έναρξη από 1η Νοεμβρίου)

 

Ξενάγηση για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου

με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του (έναρξη από 1η Οκτωβρίου)

 

Για περισσότερες πληροφορίες, αποστολή αναλυτικού δελτίου τύπου, κρατήσεις παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα: 210 3689502-6, ώρες 09:00-14:00.

Ώρες λειτουργίας Μουσείου (ελεύθερη είσοδος):

Δευτέρα - Παρασκευή 09:30-14:30 (1η Οκτ. – 31η Μαΐου)

Δευτέρα - Παρασκευή 09:30-14:30 & Δευτέρα & Τετάρτη 18:00-21:00

(1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου)

Το μουσείο είναι κλειστό τις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα

και κάθε πρώτη και τελευταία Κυριακή του μήνα είναι ανοικτό 11:00-16:00.

e-mail: museum@uoa.gr   website: www.history-museum.uoa.gr

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει δωρεάν Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο πλαίσιο της έκθεσης Ανδρέας Αγγελιδάκης Κάθε Τέλος είναι μια Αρχή, που θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου.

 Η έκθεση, η οποία σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, έναν από τους πιο καταξιωμένους της γενιάς του με διεθνή παρουσία, περιλαμβάνει video animation, εγκαταστάσεις, σχέδια και μακέτες που δημιουργήθηκαν με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Πρόθεση του Αγγελιδάκη είναι ο θεατής να βιώσει την έκθεση ως εμπειρία. Ο ημιφωτισμένος χώρος, οι διαφορετικοί ήχοι που μπλέκονται μεταξύ τους, η ευρηματική παρουσίαση έργων και οι άδειες προθήκες από προηγούμενες εκθέσεις του, δημιουργούν την αίσθηση της φθοράς, της μεταμόρφωσης, της επανάχρησης και της μετάβασης, έννοιες που συνδέονται με την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, καθώς και με τη μετεγκατάσταση του ΕΜΣΤ στο νέο κτήριο. 

 Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση και δραστηριότητες διαθεματικά και διεπιστημονικά σχεδιασμένες ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα των μαθητών, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες κάθε ηλικιακής ομάδας.

 Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να εξοικειωθούν με διαφορετικούς τρόπους και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως είναι οι εγκαταστάσεις, το video animation, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις και η χρήση του διαδικτύου. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με κριτικό και εύληπτο τρόπο έννοιες που συνδέονται με την αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, τις σχέσεις αστικού και φυσικού τοπίου, τα πειραματικά και ουτοπικά κτήρια, το πραγματικό και το εικονικό.

Διάρκεια έκθεσης:   14/05/2014 έως 31/12/2014.
 

Διεύθυνση:    Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα

Πρόγραμμα λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Τρίτη έως Παρασκευή:                             9:30 – 11:00 και 11:00 – 12:30

Διάρκεια προγραμμάτων:                      90 λεπτά

Συμμετοχή ανά μαθητή:                           Δωρεάν -    Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Τηλέφωνα επικοινωνίας:                         210 9242111-113 (Ανίνα Βαλκανά, εσ. 24 για την πρωτοβάθμια, Μαρίνα Τσέκου, εσ. 23 για τη δευτεροβάθμια), καθημερινά 9:30 – 16:30.

 

 

* Εκπαιδευτικά προγράμματα/επισκέψεις στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας

 

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Αλέξανδρου Διομήδη (οδός 3ης Σεπτεμβρίου 146), διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας.
 

Κατά το σχολ. έτος 2014-2015 θα πραγματοποιηθούν  τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:
 

Για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
 

Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2001»

Β) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αρχεία πηγές γνώσεις, πηγές μνήμης»

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους ενός σύγχρονου αρχείου (Αίθουσα ερευνητών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης, εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, χώροι εκκαθάρισης, επεξεργασίας, ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού, μουσειακούς χώρους)
 

Για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
 

Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2001»

Β) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αρχεία πηγές γνώσεις, πηγές μνήμης»

Γ) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού
 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 -14:00. Διάρκεια κάθε προγράμματος 1ώρα και 30’.
 

 Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 210 8807799 και 210 8807804 (υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Μ. Λεμπέση).
 

 Σημειώνουμε ότι πληροφορίες για εκπαιδευτικά προγράμματα/επισκέψεις έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. www.e-yliko.gr (αρχική σελίδα- εικονίδιο «Εκπαιδευτικές επισκέψεις»)

 

 

* Επίσκεψη σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κέντρο Επισκεπτών του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 

Το Κέντρο Επισκεπτών (ΚΕ) του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα παρέχει και φέτος δωρεάν τη δυνατότητα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να το επισκεφτούν και να παρακολουθήσουν ένα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία θα πραγματοποιούνται από  1 Οκτωβρίου 2014 έως 29 Μαου 2015. Ειδικά για  τα σχολεία της Αττικής προσφέρεται δωρεάν και η μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο.


Το πρόγραμμα της επίσκεψης καλύπτει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου-Λυκείου. Οι μέρες και οι ώρες των επισκέψεων ανά τάξεις των 25 παιδιών διαμορφώνονται ως εξής: Τρίτη έως Παρασκευή, πρώτη ομάδα 10:00 – 11:30 πμ. και δεύτερη ομάδα 12:00 – 13:30 μμ. Η επίσκεψη των Λυκειακών τάξεων διαρκεί 1 ώρα.
 

Για την επίσκεψή τους στο χώρο του ΚΕ, τα παιδιά  θα πρέπει να φορούν κλειστά παπούτσια και άνετα ρούχα, καθώς θα περπατήσουν σε ασφαλή πεζογέφυρα με θέα προς το εργοτάξιο για περίπου 10 λεπτά.
 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:
 

 1.  Ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών, περιγραφή των μελλοντικών λειτουργιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .

 2. Επιλογή ενός από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

 • Βήμα, Πόδι, Αντίχειρας: Εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά - Γυμνάσιο

 • Όταν οι λέξεις συναντούν τις εικόνες είναι μαγεία: Παιχνίδι στον μαγνητικό τοίχο του Κέντρου Επισκεπτών όπου με εικόνες και λογοτεχνικά αποσπάσματα φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες -  

             Α’ και Β’ Γυμνασίου

 • «Βάζουμε σε τάξη» την Ιστορία: Φτιάχνουμε τη χρονογραμμή της ιστορίας των βιβλίων και των βιβλιοθηκών στον μαγνητικό τοίχο του Κέντρου Επισκεπτών - Γυμνάσιο και Λύκειο.

 • Χάρτες και ιστορίες: Παιχνίδι με σύμβολα των χαρτών που γίνονται υλικό προσωπικών αφηγήσεων των μαθητών - Γυμνάσιο και Λύκειο

 •  Είσαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής για ένα μήνα: Παιχνίδι ρόλων, όπου η τάξη πρέπει να διαμορφώσει το μηνιαίο πρόγραμμα του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ - Λύκειο.

 1. Ελεύθερη ώρα για να ανακαλύψουν τα παιδιά μόνα τους το Κέντρο Επισκεπτών.


 

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail: visitorscenter@snfcc.org

                  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 877 8396 (κ.κ. Ξένια Τακτικού, Μαρία Παυλίδη)

 

 

* Επίσκεψη σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κέντρο Επισκεπτών του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 

Το Κέντρο Επισκεπτών (ΚΕ) του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα παρέχει και φέτος δωρεάν τη δυνατότητα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να το επισκεφτούν και να παρακολουθήσουν ένα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία θα πραγματοποιούνται από  1 Οκτωβρίου 2014 έως 29 Μαḯου 2015. Ειδικά για  τα σχολεία της Αττικής προσφέρεται δωρεάν και η μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο.
 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης καλύπτει όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Οι μέρες και οι ώρες των επισκέψεων ανά τάξεις των 25 παιδιών διαμορφώνονται ως εξής: Τρίτη έως Παρασκευή, πρώτη ομάδα 10.00 – 11.30 πμ. και δεύτερη ομάδα 12.00 – 13.30 μμ.


Για την επίσκεψή τους στο χώρο του ΚΕ, τα παιδιά  θα πρέπει να φορούν κλειστά παπούτσια και άνετα ρούχα, καθώς θα περπατήσουν σε ασφαλή πεζογέφυρα με θέα προς το εργοτάξιο για περίπου 10 λεπτά.
 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:
 

1.    Ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών, περιγραφή των μελλοντικών λειτουργιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα   Σταύρος Νιάρχος .
 

2.   Επιλογή ενός από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
 

      Βήμα, Πόδι, Αντίχειρας: Εργαστήριο αρχιτεκτονικής για παιδιά. Για όλες τις τάξεις  του Δημοτικού

      Όταν οι λέξεις συναντούν τις εικόνες είναι μαγεία: Παιχνίδι στον μαγνητικό τοίχο του Κέντρου Επισκεπτών όπου με εικόνες και           λογοτεχνικά αποσπάσματα φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες. Από Γ’ έως Στ’ Δημοτικού

      Ιστορίες του κήπου: Παιχνίδι με τα φυτά που θα περιλαμβάνει του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Από Γ’ έως Στ’ Δημοτικού

      Κυνήγι θησαυρού: Παίζοντας με τη συλλογή βιβλίων του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος              Νιάρχος. Από Γ’ έως Στ’ Δημοτικού
 

3.   Ελεύθερη ώρα για να ανακαλύψουν τα παιδιά μόνα τους το Κέντρο Επισκεπτών

 

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail: visitorscenter@snfcc.org

 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8778396 (κ.κ. Ξένια Τακτικού, Μαρία Παυλίδη)

 

 

* ΑΙΓΑΙΟΝ -Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους

Μεγάλη έκθεση για το Αιγαίο στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα

 3 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2014

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης, ερευνητικούς φορείς από όλη την Ελλάδα και με την υποστήριξη της TETRAGON, θα παρουσιάσει από 3 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου 2014 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα τη μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους».

 Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 Η έκθεση είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακαουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμήρια της γεωιστορικής εξέλιξης του Ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.

 Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με το χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων,  θα αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.

 Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

 Ώρες λειτουργίας για σχολεία: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 ανά μία ώρα.

Σχολικές ομάδες θα γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ με κράτηση στα τηλέφωνα 210 9469631-2. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00.

Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Τετάρτη – Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00-20:00.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Οι χώροι είναι φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, sms στο 6936 177 143 ή mail στο pr@eugenfound.edu.gr. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 

 

* Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ)

Συνεχίζεται η σειρά επισκέψεων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (πρώην Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στο πλαίσιο του θεσμού των «Ανοιχτών Θυρών» κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Οι επισκέψεις έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δίνουν στους μαθητές τους την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με έρευνα που πραγματοποιείται στον ελλαδικό χώρο σε τεχνολογίες αιχμής που αφορούν σε θέματα όπως περιβάλλον, νέα υλικά, νανοτεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοτεχνολογία/βιοϊατρική, καθώς και για την λειτουργία συγχρόνων επιστημονικών οργάνων.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, εγκατεστημένο στο Ρίο Αχαϊας κοντά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θα δέχεται επισκέψεις μαθητών Γυμνασίου (τελευταία τάξη), Λυκείου, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα. Οι ώρες επισκέψεων στο Ινστιτούτου είναι από τις 9π.μ έως τις 1μμ. Οι μαθητές κάθε σχολείου, ανάλογα με την ηλικία και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους, θα ακολουθούν ένα δίωρο πρόγραμμα παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου και ξενάγησης σε διάφορα ερευνητικά εργαστήρια, ενώ οι καθηγητές των μαθημάτων φυσικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης μπορούν να επικοινωνούν με το Ινστιτούτο και να ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε ορισμένα θέματα. Δεν υπάρχει χρέωση για την επίσκεψη.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης, το κάθε σχολείο θα επικοινωνεί με τη γραμματεία των «Ανοιχτών Θυρών» του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ ( κα Αγγελική Κοσμάτου) στο τηλέφωνο 2610 965- 266 ή -300 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση anoixtesthyres@iceht.forth.gr 

Η διεύθυνση του Ινστιτούτου είναι

ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
Σταδίου Πλατάνι
265 04 Ρίο Πατρών

( το link από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου που δίνει οδηγίες μετάβασης σε αυτό είναι: http://www.iceht.forth.gr/contact/contact-info.html)

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2014-15 στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου  για το σχολικό έτος 2114-2015 με εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Ακρόπολης για τη σχολική χρονιά 2014-2015

 

Για τη συμμετοχή στα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης ή για την οργάνωση ανεξάρτητης σχολικής επίσκεψης είναι απαραίτητη η κράτηση.

 

Οι σχολικές κρατήσεις στο Μουσείο Ακρόπολης ξεκινούν τη Δευτέρα,

15 Σεπτεμβρίου 2014.

 

Οι κρατήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν :

 

α)  Καλώντας στο 210 9000903, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ.- 5.00 μ.μ.

 

β) Υποβάλλοντας ηλεκτρονικό αίτημα συμπληρώνοντας τη Φόρμα Συμμετοχής και αποστέλλοντάς την είτε με τηλεομοιοτυπία στον αριθμό 211 8002720, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση schoolbookings@theacropolismuseum.gr..

 Η κάθε σχολική ομάδα των 25 μαθητών πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικούς.


 Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκινούν τον Οκτώβριο 2014. Στόχος τους είναι η δημιουργική επαφή των παιδιών με τα αντικείμενα, τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και με τους χώρους και το προσωπικό του Μουσείου.

 Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και η ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ παρέχονται από την ιστοσελίδα του Μουσείου www.theacropolismuseum.gr  στη θεματική ενότητα «ΜΑΘΗΣΗ».

 

 

* Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2014, προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις  για σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2014-2015 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) και προσφέρονται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  -  «Είναι αυτό τέχνη;»

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Πολιτιστικού & Αναπτυξιακού Οργανισμού κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ, μελέτησε, σχεδίασε και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στην έννοια της σύγχρονης τέχνης με βιωματικό τρόπο, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και τους εκπροσώπους τους και να αναπτύξουν πολλαπλούς, προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης.

Οι μαθητές συζητούν και εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της σύγχρονης τέχνης  και   με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν καλλιτέχνες, συζητούν και αντιλαμβάνονται τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας και τι συμβολίζουν. 

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 210 3312 996 και στην ιστοσελίδα:  www.hcm.gr  

 

 

* Εκπαιδευτικά Μουσικά Προγράμματα του ΟΠΑΝΔΑ

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει τα δωρεάν εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα σε συνεργασία με τα σχολεία της Π/θμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η μαζική συμμετοχή των μαθητών – μαθητριών των δημοτικών σχολείων σε δραστηριότητες που προάγουν τον πολιτισμό και ειδικότερα την μουσική παιδεία, την  επαφή των παιδιών με την κλασική μουσική και την γνωριμία με τα μουσικά όργανα που απαρτίζουν μια Ορχήστρα πάντα με την πολύτιμη και καθοριστική συμπαράσταση των εκπαιδευτικών τους. Στο πλαίσιο αυτό:
Α) Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
πρόκειται να παρουσιάσει στον Πολυχώρο «Αννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α – Ν. Κόσμο), στην έδρα των Μουσικών Συνόλων (Αρτέμωνος και Ιππάρχου – Νέος Κόσμος) & στο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 98.4» (Πειραιώς 100 – Γκάζι), εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα διάρκειας μίας ώρας περίπου τις κάτωθι ημερομηνίες:

Τρίτη: 4/2/2014 ώρα 10:00πμ      Πολυχώρος «Άννα Μαρία Καλουτά»

                                                                                   Τιμοκρέοντος 6Α Ν. Κόσμος

Παρασκευή: 14/2/2014 ώρα 11:30πμ    Έδρα Μουσικών Συνόλων

                                                                                  Αρτέμωνος &Ιππάρχου Ν. Κόσμος

Τετάρτη: 26/2/2014 ώρα 11:00πμ «Αθήνα 98.4» Πειραιώς 110 Γκάζι

Πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο αρχιμουσικός θα κάνει μία αναλυτική παρουσίαση των οργάνων που απαρτίζουν τη Συμφωνική Ορχήστρα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα και να εξοικειωθούν με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματά τους. Στις συναυλίες αυτές παρουσιάζονται έργα από την αναγέννηση μέχρι και σήμερα γνωστών κλασικών δημιουργών.

Υπεύθυνη επικοινωνίας : Μαρκέλλα Γαρυφάλλου -  Τηλ:210 9243211

Β) Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων πρόκειται να παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τα σχολεία της Π/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων .

Στόχος  είναι μέσα από ένα ευχάριστο πρόγραμμα τα παιδιά να γνωρίσουν και να ακούσουν από κοντά ένα μεγάλο σύνολο πνευστών οργάνων, να μάθουν κάποια από αυτά τα όργανα και να διασκεδάσουν με την μουσική μεγάλων συνθετών που τους είναι γνωστή. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν αρχές Μαΐου και θα διαρκέσουν έως την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Για τα σχολεία εκτός Δήμου Αθηναίων έχουν  προγραμματιστεί δύο Συναυλίες:

Τρίτη: 13/5/2014   ώρα 10:00  Πολυχώρος Άννα Μαρία Καλουτά Ν.Κόσμος

Δευτέρα: 2/6/2014 ώρα 10:00 Πολυχώρος Άννα Μαρία Καλουτά Ν.Κόσμος

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αγνή Ράπτη - Τηλ: 210 8838230

 

 

* Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων με θέμα « Η Τεχνολογία στη Μουσική και τις Παραστατικές Τέχνες».
 

Ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), μέσω της Δ/νσης Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, διοργανώνει δωρεάν Μουσικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές των τάξεων: Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθήσουν δωρεάν μια σειρά αυτοτελών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα: « Η Τεχνολογία στη Μουσική και τις Παραστατικές Τέχνες».

Στα προγράμματα θα συμμετέχουν ενεργά οι μαθητές παίρνοντας μέρος στα παραδείγματα. Θα γίνει εισαγωγή των μαθητών στη μουσική καθώς και στις τεχνολογίες που πλαισιώνουν τη μουσική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση γενικότερα στην εποχή μας.

  Τα θέματα αναλυτικά:
 

1)      ELECTRONIC MUSIC PRODUCTION.

 Home studio set up Στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή μας, εκτός από το να αναπαράγουμε και να ακούμε μουσική, να μπορούμε να γράφουμε τη δική μας μουσική και να ηχογραφούμε μόνοι μας τα μουσικά μας όργανα. Είναι σα να έχουμε ένα mini studio παραγωγής και ηχογράφησης στο σπίτι μας, το ονομαζόμενο home studio.

Σε αυτό το σκέλος του κύκλου εξηγούμε πώς στήνεται ένα home studio, τι χρειάζεται και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σε συσκευές και υλικά έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Music and notation software Σε αυτό το σκέλος του κύκλου βλέπουμε πιο ειδικά τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση, την ηχογράφηση και την παραγωγή της μουσικής, καθώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για το γράψιμο παρτιτούρας που είναι εξ ίσου ενδιαφέροντα.

2)      INTERACTIVE MULTIMEDIA

Music & Multimedia Art Εδώ προχωρούμε στους ορίζοντες και τις κατευθύνσεις που ανοίγονται στον μουσικό που αποφασίζει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την τεχνολογία και να εντάξει και άλλες μορφές τέχνης στην τέχνη του, όπως είναι το video, oι φωτισμοί και γενικότερα τα πολυμέσα, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει και οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.

3)      LIVE ELECTRONICS

Interactive Performance Σε αυτό το σημείο που είναι και το τελευταίο στάδιο του προγράμματος, εξηγούμε τους τρόπους και τις τεχνικές, π.χ. τι είναι τα διαδραστικά συστήματα και πώς γίνεται η απευθείας επεξεργασία της μουσικής και του video την ώρα της παράστασης μπροστά στα μάτια του θεατή, δίνοντας ιδέες για την οργάνωση και την πραγματοποίηση μιας ζωντανής εμφάνισης που θα είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.
 

Το πρόγραμμα διεξάγεται κάθε Τετάρτη, ώρες 10:00-13:00 και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό έως  150 μαθητές τη φορά, με τη συνοδεία των καθηγητών.

Τόπος διεξαγωγής:  Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. ( Ταϋγέτου 60 – Πατήσια ) Υπεύθυνος Επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής:  Ανδρέας Μουρτζούκος  τηλ. 2130141745  -  6973717824

   (Ανάλυση μαθημάτων: http://www.saxelectro.com – grava-cc – grava-education )

 

 

*

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ 2013-2014

Tο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού - Νέας Γενιάς & Αθλητισμού του Δήμου Αχαρνών κατά το σχολικό έτος 2013-2014 θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις:

1. Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ
2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΧΑΡΝΩΝ
3. ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΕΙΑ

Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 25-30 Προτεινόμενες τάξεις : Όλες οι τάξεις του Δημοτικού Χρόνος διεξαγωγής : Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους Χώρος διεξαγωγής: Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας των Αχαρνών, (Φιλαδελφείας 217, 5η Στάση Κόκκινου Μύλου), Αρχαιολογικός Χώρος. Λεωφορειακή Γραμμή Γ 9 με τερματική στάση στη Χαλκοκονδύλη.

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές επίσης μπορούν να αναζητήσουν πληροφοριακό υλικό από το site του Δήμου (www.acharnes.gr).
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 -2322878 E-mail: arxaiologiko@acharnes.gr

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.


 

*

Θεματικό Μουσείο με συλλογή αντικειμένων σχετικά με τον κύκλο «Σιτάρι – Αλεύρι – Ψωμί»

Στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας παραγωγής αλεύρων ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ στο Κερατσίνι ( οδός Σπετσών 1 ) φιλοξενείται το Θεματικό Μουσείο με συλλογή αντικειμένων σχετικά με τον κύκλο «Σιτάρι- Αλεύρι-Ψωμί». Σε έναν εργοστασιακό χώρο 800 m2 φιλοξενούνται σημαντικά εκθέματα, όπως η συλλογή σφραγίδων πρόσφορου ( από τον 5ο έως και τον 20ο μ.Χ. αιώνα ) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη Πίστη, μεγάλη συλλογή γραμματοσήμων, μεταλλικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από 53 χώρες και επιπλέον, φωτογραφικό υλικό που αφορά σε μετοχές μύλων και αρτεργοστασίων, καθώς και πληθώρα συγγραμμάτων. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα μηχανήματα πετρόμυλων και κυλινδρόμυλων από το 1850 και μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση κυλινδρόμυλου του 1914.

Σκοπός του Μουσείου είναι να διατηρηθούν ζωντανές οι μνήμες από τις παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές γύρω από τον κύκλο «Σιτάρι –Αλεύρι- Ψωμί» με όλες τις παραδόσεις που τις συνοδεύουν, να διαφυλαχθεί και διαδοθεί στην νέα γενιά η σημαντικότητα και ιστορία του ψωμιού που αποτελεί παραδοσιακά την βάση της ανθρώπινης διατροφής. Ακόμα σημαντικός σκοπός είναι η ανάδειξη της συμβολής των Ελλήνων στην εξέλιξη του ψωμιού μέσα στους αιώνες και στην κατάκτηση μιας ξεχωριστής θέσης στην ιστορία της γαστρονομίας αλλά και η σπουδαιότητα του στη θρησκευτική ζωή των Ελλήνων στα ήθη και στα έθιμα.

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να δουν ένα παραδοσιακό αρτοποιείο, αλλά και να φτιάξουν ζύμη και ψωμί μόνοι τους. Επιπλέον, στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί αίθουσα θεματικών προβολών και διαλέξεων, καθώς και χώρος διαλλείματος. Το πρόγραμμα που ακολουθείται είναι:
 Καλωσόρισμα και συγκέντρωση στην αίθουσα προβολών για προβολή θεματικής ταινίας διάρκειας 25 λεπτών
 Ενημέρωση και συζήτηση πάνω σε εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το θέμα
 Ζύμωμα από τα παιδιά και ψήσιμο κουλουριών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο
 Ξενάγηση στον χώρο του μουσείου και του εργοστασίου
 Διάλειμμα στο χώρο του κυλικείου στον οποίο τα παιδιά μπορούν να φάνε τα κουλουράκια που έψησαν και στην συνέχεια να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με το θέμα.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται δωρεάν κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 2104090164 και 210 4090192 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 15:00)

 

*

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παιδική HELMEPA»

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) πραγματοποιεί για το σχολικό έτος 2013-2014 το πρόγραμμα « Παιδική HELMEPA». Το πρόγραμμα, που προετοιμάζει τα παιδιά ηλικίας 5-13 ετών που συμμετέχουν να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες γνωρίζοντας το φυσικό, κυρίως το παράκτιο και θαλάσσιο, περιβάλλον της πατρίδας μας και τρόπους προστασίας του.

Ειδικά για το Νομό Αττικής, σας ενημερώνουμε ότι στο Παλαιό Φάληρο και στον Πειραιά λειτουργούν δύο Μόνιμες Περιβαλλοντικές Εκθέσεις της HELMEPA. Η Έκθεση στο Παλαιό Φάληρο απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Α’θμιας Εκπαίδευσης, Γ’ και Δ’ Τάξης. Η έκθεση στον Πειραιά απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Τάξης Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου. Η ξενάγηση στις εκθέσεις έχει διάρκεια 90 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη. Τις δαπάνες μεταφοράς τους προσφέρει η Ένωση.

Επιπλέον συνεχίζεται η λειτουργία της κινητής Έκθεσης της HELMEPA για το «Θαλάσσιο περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» με προγραμματισμένες επισκέψεις το σχολικό έτος 2013-14 σε Θήβα, Ναύπλιο, Ηράκλειο Κρήτης και Ζάκυνθο.

ΟΙ ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της HELMEPA: τηλέφωνο 2109343088 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00) & email: helmepajunior@helmepajunior.gr για τον προγραμματισμό επισκέψεων. Πληροφορίες για το πρόγραμμα “Παιδική HELPEMA” υπάρχουν στο διαδυκτιακό τόπο www.helmepajunior.gr


 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

Στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, που βρίσκεται στην οδό Μελιδώνη 4-6 και Αγ. Ασωμάτων στο Θησείο, συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Δημόσια σχολεία της Αττικής, με έμφαση σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Για  τα Ιδιωτικά σχολεία το κόστος είναι 4€ για κάθε μαθητή.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.


 

*

Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, είναι μη κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Σωματείο που στοχεύει στην ενίσχυση του Μουσείου και στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα περιβάλλοντος. Δραστηριοποιούνται στο χώρο της Περιβαλλοντικής Αγωγής από το 1985 με μεμονωμένες και πολύμηνες δράσεις, με εκδόσεις και με δανεισμό Μουσειοσκευών.

Με βάση το διαχρονικό κείμενο του Antoine de Saint Exupery  ¨Οι αλήθειες του Μικρού Πρίγκηπα ¨οι Φίλοι του Μουσείου Γ.Φ.Ι. προτείνουν σε μαθητικές ομάδες Ε’ και ΣΤ΄ δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς τους έναν επαναπροσδιορισμό των αξιών της ζωής με μια ευρύτερη θεώρηση της καθημερινότητας, συμμετέχοντας σε δράσεις δημιουργίας και αναζήτησης.  Οι εκπαιδευτικοί που θα ενδιαφερθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να υλοποιηθεί σε δύο χρόνους:

Α΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  Συνεργάτες των Φίλων του Μουσείου θα επισκεφθούν το σχολείο για μια πρώτη επικοινωνία με τους μαθητές με αφορμή το έργο. Διάρκεια περίπου μία ώρα.

Β’ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο ΜΟΥΣΕΙΟ στην Κηφισιά σε ημερομηνία που θα ορισθεί, οι ομάδες που συμμετείχαν θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αίθουσα του Κέντρου ΓΑΙΑ. Διάρκεια περίπου 1 ½ ώρα. 

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης καθώς και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 210 8083289, 210 8086405 ώρες 10.00-14.30 και στο amarg@gnhm.gr  ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.filoi-gnhm.gr


 

*

Μουσειοσκευή «Οι Μουσικές της Ελλάδος μέσα από το Θέατρο Σκιών»

H Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α. από το 2009 διαθέτει Mουσειοσκευή με τίτλο «Οι Μουσικές της Ελλάδας μέσα από το Θέατρο Σκιών» η οποία προορίζεται για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια).
Τη Mουσειοσκευή σχεδίασε και υλοποίησε η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε συνεργασία με το «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας» και το «Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Μουσικοί Διάλογοι».
Η Μουσειοσκευή παρουσιάζει τη μουσική ως σημαντικό στοιχείο του Θεάτρου Σκιών στον ελληνικό χώρο και ως φορέα διαπολιτισμικού διαλόγου και προτείνει δραστηριότητες που θα ενεργοποιήσουν ευχάριστα τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
Περιλαμβάνει έντυπα για τους εκπαιδευτικούς με προτάσεις  για σχετικές με το εκπαιδευτικό υλικό δραστηριότητες, βιβλίο για τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, ψηφιακούς δίσκους (C.D.) με παραδοσιακή μουσική καθώς και με οδηγίες για παράσταση Θεάτρου Σκιών, σενάριο για την παράσταση και τέλος φιγούρες του Θεάτρου Σκιών και μουσικών οργάνων.  
Η μουσειοσκευή από το 2009 μέχρι και σήμερα   διατίθεται για δανεισμό  δωρεάν και οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να την παραλάβουν από τους ακόλουθους φορείς:

• Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ερμού 17 (3ος όροφος), 10563 Αθήνα Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210- 3234390, (Υπεύθυνη: Ζοζεφίνα Αλεβίζου)

• Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-32.50.198 (Υπεύθυνη: Χρύσα Κουλουράκη)

• Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Κυδαθηναίων 17, Αθήνα Τηλέφωνο επικοινωνίας:. 210- 3239 813 (Υπεύθυνη Βάσω Πολυζώη)

• Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Βασ. Αλεξάνδρου 1 Ναύπλιο, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984644166 (υπεύθυνη Πόπη Καλκούνου).

• ΛΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΛΗ΄ΕΠΚΑ) Μπενάκη και Παπάζογλου 6, 24100 Καλαμάτα Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27210-63100 εσωτερικό 3, κιν. 6979108085

(Υπεύθυνη: Κατερίνα Τζαμουράνη)
Τα κείμενα των εντύπων της Μουσειοσκευής βρίσκονται στην ιστοσελίδα         www.musicaldialogues.gr


 

*

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Eλληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

H Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει για το σχολικό έτος 2013-14 δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητικές ομάδες Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ο σχεδιασμός έχει στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και περιλαμβάνει:

α) Ημερήσια προγράμματα στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (Ίλιον Αττικής), στον Υγρότοπο της Βραυρώνας (Μαρκόπουλο Αττικής) και λειτουργία του Δικτύου Αδόμητων Χώρων (Αθήνα & Θεσσαλονίκη).

β) Ετήσια προγράμματα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς («Ταξιδεύοντας με τη Νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους»).

γ) Δραστηριότητες σε περιοχές που προστατεύονται για το φυσικό πλούτο τους, όπου διοργανώνονται επιτόπου επισκέψεις των σχολείων (Υγρότοπος Βραυρώνας, Μαρκόπουλο Αττικής).

δ) Φορητά εκπαιδευτικά πακέτα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς («Πουλιά των κήπων και πάρκων», «Ταξιδεύοντας με τον Αιγαιόγλαρο και τον Θαλασσοκόρακα στις ελληνικές θάλασσες», «Ο Μαυροπετρίτης μάς ταξιδεύει στο Αιγαίο», «Γνωριμία με το Φυσικό Περιβάλλον του Πάρνωνα», «Εξόρμηση στη φύση του Ταΰγετου» «Γνωριμία με τη φύση των προστατευόμενων περιοχών»).

Πληροφορίες : E-mail: info@ornithologiki.gr
τηλ./fax : Αθήνα: 210-8228704, 210- 8227937
Θεσσαλονίκη: 2310 244245


 

*

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο EcoKTHMA

Το EcoKTHMA βρίσκεται στον οικισμό Σκούρτα στα Δερβενοχώρια, μία αγροτική περιοχή 25χλμ έξω από την Αθήνα. Είναι το πρώτο οικολογικό κτήμα που συνδυάζει την φυσική εμπειρία με την ψηφιακή. Υφίσταται ως ένα παραδοσιακό, σε γενικές γραμμές, κτήμα επαυξημένο όμως με ψηφιακά μέσα (ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ, δικτυακές κάμερες, QR κώδικες και ασύρματες συσκευές). Επιδιώκει να προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο μάθησης και απόκτησης εμπειρίας ξεπερνώντας δύο βασικές διχοτομήσεις:
της μάθησης και του παιχνιδιού, αλλά και του φυσικού και του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Η μάθηση, η διασκέδαση και τα ψηφιακά μέσα συνδυάζονται σε ένα παιχνίδι διάδρασης και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ενώ παίζουν και το αντίθετο (παιγνιώδης μάθηση). Τα παιχνίδια δημιουργούνται στον χώρο κάνοντας χρήση φορητών συσκευών.

Επιπρόσθετα, στο EcoΚΤΗΜΑ αναπτύσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, το ΕcoKTHMA προσφέρει μια ποικιλία δυνατοτήτων όπως την ενοικίαση περιβολιών, την οργάνωση περιπάτων, βόλτες με άλογα, αναρριχήσεις κ.α., οι οποίες ενισχύουν την επανένωση με τη φύση και το περιβάλλον καθώς και την εκ νέου ανακάλυψη ενός φυσικού τρόπου ζωής. Οι εγκαταστάσεις του κτήματος περιλαμβάνουν: Περιβόλια, με δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, χώρους διάδρασης και παιχνιδιού, εκκλησία, ξενώνες, αίθουσα διδασκαλίας, πωλητήριο.

Η διαδικτυακή πρόσβαση στο EcoKTHMA είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας www.ecoktima.com και υπεύθυνη είναι η Μαρία Φιλιππή. που εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των σπουδών της στο Joint MEd on ICT for Education (www.icte.ecd.uoa.gr), υπό την επιτήρηση του καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη και του βοηθού του κ. Δημήτρη Γκούσκου.

 

 

*

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στους Αρχαιολογικούς Χώρους του Μυστρά, του Κάστρου Μονεμβασίας και στο Μουσείο του Πύργου Πικουλάκη στην Αρεόπολη

Σας αναφέρουμε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2013-2014, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προτίθεται να πραγματοποιήσει στους Αρχαιολογικούς Χώρους του Μυστρά και Κάστρου Μονεμβασίας και στο Μουσείο του Πύργου Πικουλάκη, στην Αρεόπολη, σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

α) Το πρόγραμμα «Εξερευνώντας το Μυστρά» που σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη βυζαντινή πολιτεία. Οι μαθητές με οδηγό τους ένα χάρτη του αρχαιολογικού χώρου και βασικό εργαλείο τους ένα φυλλάδιο εργασίας, παρατηρούν, μετρούν, μαθαίνουν να προσανατολίζονται, χαίρονται τη φύση κι ανακαλύπτουν σιγά-σιγά τα μνημεία του Χώρου.
β) Το πρόγραμμα «Στο Μυστρά, τον καιρό των Παλαιολόγων...», όπου η προσοχή εστιάζεται στην άμυνα και στη διοίκηση στα χρόνια του Βυζαντίου. Μέσα από το διάλογο και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού, οι μαθητές ανακαλύπτουν τη διοικητική και κοινωνική οργάνωση του Μυστρά, τη δομή της πολιτείας, τα βυζαντινά κάστρα, τα όπλα και τις πολεμικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί.
γ) Το πρόγραμμα «Κύριε βοήθει… Όψεις και εκφράσεις λατρείας και πίστης στη Μάνη», στο Μουσείο του Πύργου Πικουλάκη στην Αρεόπολη, με σκοπό την αρτιότερη προσέγγιση από τις σχολικές ομάδες των εκθεσιακών χώρων και την πληρέστερη κατανόηση των θεματικών ενοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτό.
δ) Στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας θα πραγματοποιούνται, κατόπιν συνεννόησης, ενημερωτικές περιηγήσεις διάρκειας 1½ ώρας στην για σχολικές ομάδες των 30 μαθητών.
 
Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Για τη συμμετοχή σε ένα από τα προγράμματα (ανάλογα με την επιθυμία της κάθε σχολικής ομάδας) είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με την υπεύθυνη (Γ. Κατσουγκράκη), στα τηλέφωνα της 5ης Εφορείας Βυζ/νών Αρχ/των: 27310-25363 και 27310-28503 (9:00 – 10:00 π.μ.).
Στο διαδίκτυο λειτουργεί εκπαιδευτικός ιστοχώρος (στη διεύθυνση www.culture.gr/war/mystras-edu) που σχεδιάστηκε από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 -14 ετών τα οποία, μέσω εικόνων, κειμένων και διαδραστικών παιχνιδιών, καλούνται να ταξιδέψουν στο παρελθόν με σκοπό να μάθουν για την ιστορία του Μυστρά, την τέχνη και τους τεχνίτες της καλύτερα σωζόμενης βυζαντινής πολιτείας στον ελλαδικό χώρο.
 

 

*

Εκπαιδευτικά & ψυχαγωγικά Προγράμματα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. που βρίσκεται στην οδό Δομοκού 2 στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, πρόκειται να εκπονήσει προγράμματα φιλαναγνωσίας για παιδιά Δημοτικού που σκοπό έχουν την εξοικείωση του μαθητή με το βιβλίο, την ανάγνωση και τη σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με αυτό.
Αυτή η σχέση θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, θα δραστηριοποιήσει τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους, θα εμπλουτίσει την αισθητική τους καλλιέργεια, θα αναπτυχθεί η γλωσσική τους έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι θα συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, και θα ταξιδέψουν στο μαγευτικό κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού.

 Η συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν.
Tα προγράμματα θα γίνονται στους χώρους της βιβλιοθήκης με προεγγραφή.

Για τις επισκέψεις των σχολείων απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108810884 / 2108846009 & στην διεύθυνση e-mail: publibrath@yahoo.gr .

Για να δείτε αναλυτικά τα προγράμματα πατήστε εδώ.


 

*

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) μέσω του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, έχει καθιερώσει από το 2001 το θεσμό των επισκέψεων από μαθητές της Πρωτοβάθμιας (τρίτης Δημοτικού και άνω) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στους χώρους του Ιδρύματος.
Στο πλαίσιο των επισκέψεων-ξεναγήσεων, που διεξάγονται σχεδόν καθημερινά κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Μαΐου κάθε ακαδημαϊκού έτους, μαθητές από όλη τη xώρα έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εξοικειώνονται με τη γεωργική και ζωϊκή παραγωγή, μυούνται στο ποσοστό που είναι εφικτό στις Γεωπονικές επιστήμες και ενημερώνονται για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε όλους εκείνους που θα αποφασίσουν να διαβούν τις πύλες του ως φοιτητές, προς όφελος της Ελληνικής γεωργίας και του αγροτικού τομέα.
Τα προγράμματα ξεναγήσεων έχουν καταρτισθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών-επισκεπτών ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσής τους. Ειδικότερα, το πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα Εργαστήρια Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας (προβατοστάσιο-βουστάσιο), στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας, στο εμπορικό θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών του Γ.Π.Α. και στην προθήκη της ελιάς του Πλάτωνα. Το πρόγραμμα για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας, το Εργαστήριο Γεωργίας, το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας καθώς επίσης και επίσκεψη στο Γεωργικό Μουσείο όπου γίνεται σύντομη αναφορά στην πολυετή ιστορία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς επίσης και στην προθήκη της ελιάς του Πλάτωνα.

 Οι επισκέψεις των σχολείων θα ξεκινήσουν στις 14 Οκτωβρίου του 2013 ενώ οι ημέρες και οι ώρες πραγματοποίησής τους θα είναι από Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 π.μ. – 12.00 μ.μ. Τα προγράμματα των ξεναγήσεων πραγματοποιούνται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των σχολείων και των μαθητών.
Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό σύνδεσμο εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών:
http://www.aua.gr/index.php?sec=content&item=174

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να συμβουλευθούν αρχικά το συνημμένο αρχείο του πίνακα με τους χώρους επίσκεψης που αντιστοιχούν στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης και στην συνέχεια να εκτυπώσουν το αρχείο της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεναγήσεων και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν.  

 Συνημμένα αρχεία:

Αίτηση σχολείων

Πίνακας χώρων επίσκεψης

 

 

*

 

Η αρχή της δεδηλωμένης, από τον Τρικούπη στο σήμερα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία προσκαλεί τους μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων της Αττικής να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζει στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), στο πλαίσιο της έκθεσης «Χαρίλαος Τρικούπης, Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων της Οικογένειας Τρικούπη».
Περισσότεροι από 700 μαθητές 29 Γυμνασίων παρακολούθησαν, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους, αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αξιολογώντας το πολύ θετικά.
Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η αρχή της δεδηλωμένης και τα ιστορικά της συμφραζόμενα κατά την εποχή του Τρικούπη, η κατάδειξη της σημασίας της ως θεμελιώδους στοιχείου του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, καθώς και η επισήμανση πως εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί αυτονόητο χαρακτηριστικό κάθε κοινοβουλευτικού καθεστώτος.
Μετά το τέλος του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει βιωματικές, συμμετοχικές και διαλογικές δραστηριότητες, οι μαθητές επισκέπτονται την αίθουσα της Ολομέλειας, ή παρακολουθούν για λίγο τη συνεδρίαση της Βουλής από τα θεωρεία.

Χρόνος διεξαγωγής προγράμματος: 16 Οκτωβρίου 2013 - 28 Φεβρουαρίου 2014
Ημέρες διεξαγωγής: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Ώρα έναρξης: 12.00
Συνολική διάρκεια: 90 λεπτά
Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 30 μαθητές
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν
Τηλέφωνα για ραντεβού: καθημερινά (9:00-16:00) 210 3692106, 210 3692429

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: http://foundation.parliament.gr

 

*

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη – Συζητάμε για τη βία» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία προσκαλεί τους μαθητές των Λυκείων και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων της Αττικής να συμμετάσχουν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζει στον εκθεσιακό του χώρο (Λεωφόρος Αμαλίας 14, Σύνταγμα), στο πλαίσιο της έκθεσης που λειτουργεί από τον Ιούνιο με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ενημερωθούν για την προσωπικότητα και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και τον αντίκτυπο της δολοφονίας του στην ελληνική και τη διεθνή πολιτική σκηνή της εποχής του. Στη συνέχεια, θα κληθούν να συζητήσουν για το πρόβλημα της βίας στο δημόσιο χώρο και λόγο καθώς και για τη δέουσα στάση του δημοκρατικού πολίτη.

 Χρόνος διεξαγωγής προγράμματος: 14 Οκτωβρίου 2013 - 31 Μαρτίου 2014
Ημέρες διεξαγωγής: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη
Συνολική διάρκεια: 60 λεπτά
Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 30 μαθητές
Τηλέφωνα για ραντεβού: καθημερινά (9:00-16:00) 210 3692106, 210 3692429
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.

 Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: http://foundation.parliament.gr


 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ για το σχολικό έτος 2013/2014

«Παίζοντας…τότε και τώρα»

Απευθύνεται σε μαθητές Δ-Στ Δημοτικού και, τροποποιημένο, σε μαθητές Α Γυμνασίου.
Στόχος του προγράμματος: Η γνωριμία με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην Κλασική Εποχή, σε συνδυασμό με την εξοικείωση με το χρονικό πλαίσιο και το πολιτισμικό περιβάλλον της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.
Σύντομη περιγραφή: Την ανάγνωση αποσπασμάτων της ιστορίας του Χρ. Μπουλώτη Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, ακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στην συγκριτική παρουσίαση αρχαίων και σύγχρονων παιχνιδιών, μέσω προβολής αντίστοιχου οπτικού υλικού και συζήτησης με τους μαθητές. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την κατασκευή μορφών με αρθρωτά μέλη από χρωματιστό χαρτόνι («πλαγγόνες») από τα παιδιά.
Προεργασία στο σχολείο: Κατόπιν αίτησης, αποστέλλεται δωρεάν το βιβλίο του Χρ. Μπουλώτη, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του ΠΙΟΠ για την προετοιμασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στην έδρα του ΠΙΟΠ (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα).
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3256927 (καθημερινά 9-5).
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.

 
«Η μόδα και τα σύμβολά της»

Απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στόχος του προγράμματος: Η γνωριμία με τη μόδα διαχρονικά και η «μύηση» στην έννοια του συμβόλου των ενδυμάτων.
Σύντομη περιγραφή: Αποκαλύπτονται στους συμμετέχοντες μυστικά αιώνων, για τη χρήση αλλά και την ποιότητα των ενδυμάτων. Θα μάθουν, μεταξύ άλλων, πόσο «αρχαία» είναι το μπικίνι και το τατουάζ, ποια φόρεσε για πρώτη φορά λευκό νυφικό ενώ, αφού παρατηρήσουν και αγγίξουν ρούχα άλλων εποχών, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα… μικροσκοπικό ένδυμα, εμπνευσμένο από όλα όσα έχουν δει και πληροφορηθεί.
Προεργασία στο σχολείο: Μπορείτε να «κατεβάσετε» συναφές εκπαιδευτικό φυλλάδιο από το διαδίκτυο στη διεύθυνση: www.piop.gr > Εκπαιδευτικά προγράμματα> Ελάτε να υφάνουμε.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στην έδρα του ΠΙΟΠ (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα).
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3256927 (καθημερινά 9-5).
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.


 

*

Ενημέρωση σχετικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων

Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ανέλαβε την εκπόνηση έξι Πράξεων που αφορούν στο σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε θέματα που άπτονται στον τομέα της Εκπαίδευσης στον Πολιτισμό και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2014.

Γιά περισσότερες πληροφορίες δείτε τα έξι αρχεία
(pdf) που επισυνάπτονται και αφορούν στη συνοπτική παρουσίαση των θεματικών και των στόχων των Πράξεων:

1.   Επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση πολιτιστικού εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

2.   Στα ίχνη της Γραφής: η ιστορία της γραφής και της γλώσσας στον Ελλαδικό χώρο.

3.   Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα.

4.   Το θέατρο ως φορέας Παιδείας και πολιτειακής αγωγής στην αρχαιότητα και σήμερα.

5.   Σχεδιασμός και παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων για το σύγχρονο αστικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

6.   Πόλη και πολιτιστική ταυτότητα: Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των οκτώ περιφερειών σύγκλισης.


 

*

Εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχοι των προγραμμάτων είναι η συμμετοχή των μαθητών – μαθητριών των δημοτικών σχολείων σε διαδραστικές μουσικές εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και ειδικότερα την μουσική παιδεία, η επαφή των παιδιών με την κλασική μουσική και η γνωριμία τους με τα μουσικά σύνολα του Δήμου μας, πάντα με την πολύτιμη και καθοριστική συμπαράσταση των εκπαιδευτικών τους.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

*

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΣΤ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 2013/14

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

*

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, Ναύπλιο

Στο πλαίσιο της οργάνωσης δράσεων για μαθητές και σχολεία, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (Κ.Ε.Σ.) έχει σχεδιάσει το διαδραστικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών».

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή των μαθητών στην Ψηφιακή Τεχνολογία και στις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες αυτή αξιοποιείται για τη διάδοση της γνώσης από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως το Harvard και το Κ.Ε.Σ. Παράλληλα με αυτή τη δράση γίνεται σύντομη αναφορά στο Πανεπιστήμιο Harvard αλλά και στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
Το Πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, γίνεται στην ελληνική γλώσσα και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με σχετική βεβαίως προσαρμογή, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, ενώ η διάρκειά του είναι 45–60 λεπτά, ανάλογα με την ανατροφοδότηση και το διάλογο που αναπτύσσεται με τους μαθητές. Την σχολική χρονιά 2013–2014 έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο 2013 ως και το Μάιο 2014.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν Δευτέρα έως και Παρασκευή, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μαθητών ή των σχολείων, ύστερα από συνεννόηση στα τηλέφωνα του Κέντρου: 2752047030, 27520247040. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κυρία Ματίνα Γκόγκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του ΚΕΣ στα παραπάνω τηλέφωνα ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου
http://greece.chs.harvard.edu ή στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις chsnafplion@chs.harvard.edu ή/και matina.goga@mail.chs.harvard.edu .

 

   

*

Συμμετοχή των μαθητών Π/θμιας, Δ/θμιας Εκπ/σης και Ειδικών Σχολείων στα διαδραστικά εργαστήρια του ΣΚΕΠ στα πλαίσια της δράσης «Αποτυπώματα» 2013-2014

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) διοργανώνει κατά το σχολικό έτος 2013-2014 και για πέμπτη συνεχή χρονιά την δράση «Αποτυπώματα», στο πλαίσιο της οποίας μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ειδικά σχολεία, σχολεία γενικής εκπαίδευσης, κοινωνικούς φορείς καθώς και φοιτητές συμμετέχουν σε μία σειρά διαδραστικών/εικαστικών εργαστηρίων - συμπράξεων στο Μουσείο Βορρέ. Στόχος των συμπράξεων είναι να ενισχυθούν οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν όσοι δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Οι συμπράξεις πραγματοποιούνται, για τα σχολεία της Αττικής, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 09:30 – 12:30 στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Μουσείου Βορρέ και περιλαμβάνουν ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου. Για τους συμμετέχοντες από την περιφέρεια, οι καλλιτεχνικές συμπράξεις πραγματοποιούνται στον τόπο διαμονής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2118009876 και 6944 396969 (κα Αθηνά Κρητικού-Γεννηματά – Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΚΕΠ) -  6945 138432 (κα Ειρήνη Τρομπέτα)  - 6936 742646 (κα Ιλεάνα Βασδέκη),  
email: skep_at_skep.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @), Ιστοσελίδα: www.skep.gr

Τα αποτελέσματα των συμπράξεων θα παρουσιασθούν κατά την τελετή λήξης της δράσης «Αποτυπώματα» 2013-2014, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μουσείο Βορρέ την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2014.

 

 

*

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.  Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υλοποιεί για την χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2013 έως και τον Δεκέμβριο 2013 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ …Τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα», στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης «ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός», το οποίο και απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές δείτε το συνημμένο αρχείο,
ενώ μέσω του ακόλουθου συνδέσμου μπορείτε να κατεβάσετε το εκπαιδευτικό φυλλάδιο
για μαθητές Στ΄ τάξης Δημοτικού καθώς και για μαθητές Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, το οποίο είναι σχετικό με την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός».

 

 

*

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σχεδίασε και υλοποιεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση», θεωρώντας ότι η καλλιέργεια της πολιτικής και δημοκρατικής συνείδησης των νέων αποτελεί, σήμερα ιδιαίτερα, προτεραιότητα αποφασιστικής σημασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα συνημμένα αρχεία:    Αρχείο 1      Αρχείο 2

 

 

*

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στη Βουλή των Ελλήνων για το σχολικό έτος 2013 - 2014

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα συνεχίσει και κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 την οργάνωση προγράμματος επισκέψεων  στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της τελευταίας τάξης της πρωτοβάθμιας και όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές ξεναγούνται στο κτίριο του Κοινοβουλίου και στις παρουσιαζόμενες εκθέσεις. Ενημερώνονται για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και για τις βασικές αρχές και αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν η επίσκεψή τους συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου παρακολουθούν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

 Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται όλες τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9.00΄ ως και τις 20.00΄. Τα εκτός Αττικής σχολεία μπορούν να πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9.00΄ ως και τις 18.00΄.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβληθούν ηλεκτρονικά  μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος της Βουλής: http://foundation.parliament.gr

 

 

*

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Με ευθύνη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2013-2014 (από Ιανουάριο έως και Ιούνιο 2014).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.
 

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την περίοδο 2013 - 2014

Από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ξεκινά να δέχεται δηλώσεις συμμετοχής στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 213 213 9507 (ώρες 09:00 με 15:00 καθημερινά), για να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στις εκθέσεις του Μουσείου.
Παράλληλα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επίσκεψης των σχολικών ομάδων στις εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου χωρίς τη συμμετοχή στα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Για τους εκπαιδευτικούς που θα συνοδεύουν τις σχολικές ομάδες σε επισκέψεις χωρίς παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου, προτείνεται η προηγούμενη συμμετοχή στις ενημερωτικές συναντήσεις γνωριμίας με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες.
Η συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν.

 Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

 Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Τηλέφωνο: 213 213 9507

Φαξ: 210 72 31 883

e-mail: edu_at_byzantinemuseum.gr (όπου "_at_" αντικαταστήστε με "@")

url: www.byzantinemuseum.gr

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο έγγραφο.
 

 

*

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νεαροί Υδροβιολόγοι" στο  Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νεαροί Υδροβιολόγοι" για μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν ένα εργαστήριο υδροβιολογίας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, στην επιστήμη της Βιολογίας και ειδικότερα της Υδροβιολογίας, στην επιστήμη του νερού των ποταμών, των λιμνών, της θάλασσας αλλά και των υδρόβιων οργανισμών.

 

Οι μαθητές σε ρόλο ερευνητή θα έχουν τη δυνατότητα:

- να προσεγγίσουν θέματα που αφορούν στην έρευνα και στον τρόπο που ρργάζονται οι επιστήμονες στο εργαστήριο

- να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και τη χρήση του στερεοσκοπίου
- να συμμετάσχουν και να γίνουν οι ίδιοι "Νεαροί Υδροβιολόγοι"
Παράλληλα με την ενεργό δράση τους οι μαθητές, μέσα από τον κόσμο των κοχυλιών, θα κατανοήσουν την έννοια της βιοποικιλότητας, την αξία της και τις απειλές που δέχεται.

Ο κάθε μαθητής θα παραλαμβάνει μια καρτέλα με πληροφορίες για το είδος που μελέτησε.

Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ (το εισιτήριο καλύπτεται από την ΟΠΑΠ, που είναι χορηγός του προγράμματος)

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά πρόγραμμα: 24
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 15΄
Ημέρες προγράμματος: Τετάρτη και Πέμπτη (ώρες 9:30 π. μ. και 11:00 π. μ.)
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 8015870 εσωτ. 550, καθημερινές εκτός Δευτέρας

 


 

*

Επισκέψεις σχολείων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στις εκθέσεις Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) στο Γράμμο.

Το ΠΕΣ, το οποίο ιδρύθηκε το 2012 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στοχεύει στην ανάδειξη & αξιοποίηση των τεκμηρίων της ιστορικής μνήμης, αλλά και του σπάνιου περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής του Γράμμου και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικός χώρος για να ενταχθεί σε προγράμματα ιστορικής ή και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση ιστορικού περιεχομένου "Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία", οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από κείμενα, αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων, εφημερίδων και οπτικοακουστικό υλικό, να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από τα τέλη του 19ου αι. ως & τον Εμφύλιο πόλεμο.

Επιπλέον, οι μαθητές θα ενημερωθούν για τα βασικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου  -με έμφαση στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην περίοδο της Αντίστασης και στον Εμφύλιο Πόλεμο- και θα διαπιστώσουν τις επιδράσεις τους στην κοινωνία της περιοχής.

Στο δεύτερο εκθεσιακό χώρο, παρουσιάζεται η έκθεση "Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση", που προβάλλει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Μέσα από ευσύνοπτα κείμενα, φωτογραφίες και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, οι μαθητές θα έχουν την πρώτη τους γνωριμία με τη φύση της περιοχής.

Η ενημέρωση και η ξενάγηση των μαθητών διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Δεν υπάρχει χρηματική επιβάρυνση. Η επίσκεψη κάθε σχολικής μονάδας μπορεί να συμπεριλάβει, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας και το διαθέσιμο χρόνο της, και δραστηριότητες άθλησης και περιπάτους. Στο Πάρκο λειτουργεί και βιβλιοθήκη προσαρμοσμένη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία& σε θέματα περιβάλλοντος. Το εστιατόριο-καφέ, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει ο Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εστίασης κάθε σχολείου.

Πληροφορίες διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Πάρκου στη διεύθυνση: http://grammos-pes.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Πάρκου κ. Ραϋμόνδο  Αλβανό στο τηλέφωνο  24670 62136.

 

 

*

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πυροσβεστικό Μουσείο

Από το 2007 έχει ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία του Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στην Παλλήνη, στην οδό  Νίκου Μίληση &Λεωφ. Μαραθώνος Τ.Κ. 15351, στην άνω Μπαλάνα Αττικής (έξοδος 15 από΅Αττική Οδό).

Στους χώρους του, παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του συστήματος πυρόσβεσης-πυροπροστασίας στη χώρα μας & φυλλάσσονται τα αρχεία εγγράφων, ήχου, εικόνας, καθώς και η Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ένας από τους κύριους στόχους που έθεσε το Μουσείο, από την ίδρυσή του, πέρα από την προβολή της ιστορίας του Πυροσβεστικού Σώματος στο ευρύ κοινό, ήταν η ευαισθητοποίηση, κυρίως της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο αυτό της ενημέρωσης & της επαφής της νέας γενιάς με ένα θεσμό και φορέα που κύρια ασχολία του είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος, δίνεται η δυνατότητα στις σχολικέςς μονάδεςτης επικράτειας να προγραμματίζουν δωρεάν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Μουσείου, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 210 6663 801, 210 6663 819 και στο  fax:  210 6663 82.

Περισσότερες λειτουργικές  πληροφορίες για το Πυροσβεστικό Μουσείο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: www.Firemuseum.gr

 

 

*

Εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα λαϊκής παράδοσης στη ΧΕΝ Πειραιά

Στη ΧΕΝ Πειραιά (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 82, 6ος όροφος, αίθουσα "Μαρία Δραγώνα") στεγάζεται σε μόνιμη βάση ένα έργο ζωής: 190  χειροποίητα καλαμένια σουραύλια, κουρδισμένα σε Ρε μείζονα, κατασκευασμένα από την κ. Μίτσα Παναγάκη - Χατζημιχάλη και διακοσμημένα "ελληνότροπα και χριστιανικά" από επτά ζωγράφους, με θέματα από τη μυθολογία, την αρχαιότητα, τη βυζαντινή αγιογραφία τη λαϊκή παράδοση και την πανίδα  και χλωρίδα της Ελληνικής φύσης.

Η εμπνεύστρια και δωρήτρια του μοναδικού σε πρωτοτυπία και και ενδιαφέροντος αυτού έργου, κ. Μίτσα Παναγάκη - Χατζημιχάλη, παρουσιάζει με τρόπο διαδραστικό και με το κατάλληλο εποπτικό υλικό (πίνακες ζωγραφικής, μουσικά ακούσματα, επίδειξη ποικίλων ελληνικών - λαϊκών ποιμενικών οργάνων) την ιστορία της φλογέρας.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε ΄ και Στ ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων και παρέχεται δωρεάν.

Για τον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση στα τηλέφωνα: 210 4181674 και  210 4185080.

 

 

*

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη  στην Κηφισιά

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΥΒΟΥΤΣΑΚΗ, κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ν. Κουβουτσάκη. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη, η καλλιέργεια, η προαγωγή και η διάδοση των εικαστικών τεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική παραστατική ζωγραφική και γλυπτική.

Λειτουργεί σαν πολυδύναμο τοπικό πολιτιστικό κέντρο και Μουσείο Ζωγραφικής, σε ιδιόκτητο κτίριο, ανεγερθέν από τον ιδρυτή της, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεβίδου και Παπαδιαμάντη, στο κέντρο της Κηφισιάς.

Η μόνιμη συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου και του 20ου αιώνα, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η ιδιαιτερότητα της καλλιτεχνικής αυτής άποψης της συλλογής, αλλά και το μέγεθός της την καθιστά μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα.

Η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη συγκεντρώνει τελευταίως με μεθοδικότητα έργα Γερμανών ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου αλλά και Γάλλων καλλιτεχνών, μαζί με τους οποίους σπούδασαν, έζησαν και δημιούργησαν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται, ώστε να γίνουν αντιληπτά τα κοινά χαρακτηριστικά των ζωγράφων αυτών με τους Έλληνες συνοδοιπόρους τους, αλλά και οι διαφορές που ανέπτυξαν οι Έλληνες ζωγράφοι στην περαιτέρω καλλιτεχνική τους πορεία.

Στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη λειτουργεί δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Εξειδικευμένο προσωπικό ξεναγεί τους επισκέπτες στις αίθουσες του κτιρίου, επεξηγώντας και αναλύοντας την πορεία της νεοελληνικής "παραστατικής" ζωγραφικής από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ο εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός κύκλος των ξεναγήσεων, ολοκληρώνεται με ειδικές προβολές σχετικές με τα εκθέματα της Πινακοθήκης.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται, κατόπιν συνεννοήσεως, κατά τις ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης. Πληροφορίες στο τηλ. 210 6233682-3 και στην ιστοσελίδα: www.kouvoutsakis-pinakothiki.gr

Οι ξεναγήσεις, διαλέξεις, προβολές και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, προσφέρονται δωρεάν και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

*

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Στρατιωτικά Μουσεία

Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιούν δωρεάν εκπαιδευτικές επισκέψεις στα παρακάτω Στρατιωτικά Μουσεία, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Μουσείου που επιθυμούν να επισκεφθούν, στα αναγραφόμενα τηλέφωνα:

ΜΟΥΣΕΙΟ Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ Λ. Ποσειδώνος Φάληρο τηλ. 210 9852578

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΥΣ ΓΚΥΖΗ Στρατ. Παπαρόδου τηλ. 210 8206600

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ» ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ Λ. Ποσειδώνος Φάληρο τηλ. 210 9888211

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΤΘ ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Στρατ. Μελίδη τηλ. 22950 46202

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΕΚΕΛΕΙΑ Αεροπορική Βάση «Δεκέλειας τηλ. 210 8195254

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΣΕ ΒΑΡΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Λ. Βάρης-Κορωπίου τηλ. 210 8904017

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙ Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α. τηλ. 210 5382240-1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ε.Ο.Αθηνών-Κορίνθου Στρατ. Γεωργιάδη τηλ. 22960 32905.

 

 

*

Διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή με τίτλο «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ» στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Από τις 11 Δεκεμβρίου 2012, θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, www.namuseum.gr, η διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή με τίτλο «Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Η εφαρμογή αυτή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών και τα καλεί να ερευνήσουν τα μυστήρια του Μηχανισμού, μέσα από 4 αποστολές διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων: του αρχαιολόγου, του επιγραφικού, του μηχανικού και του ιστορικού των επιστημών. Η αποστολή των παιδιών είναι να απαντήσουν στα 3 βασικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει διαχρονικά όλους τους ερευνητές:

• Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός;

• Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει;

• Πότε από ποιον και πού κατασκευάστηκε;

Για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό με έπαθλα. Η διαδικτυακή εφαρμογή είναι δημιουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΟΤΕ-COSMOTE. 

E.mail: eam_at_culture.gr

predu.eam_at_culture.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @).

 

 

*

Πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στο Μουσείο Κεραμικής «Α.Κ.Ε.Λ. - Π.Βαλσαμάκης» 

Το 2005 ιδρύθηκε το Μουσείο Κεραμικής «Α.Κ.Ε.Λ.- Π.Βαλσαμάκης», ύστερα από την κινητοποίηση των μελών της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.) αλλά και των πρώην εργαζομένων στην Ανώνυμη Κεραμευτική Εταιρεία Λαυρίου (Α.Κ.Ε.Λ.) να συλλέξουν προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας. Η Ανώνυμη Κεραμευτική Εταιρεία Λαυρίου λειτούργησε στο Λαύριο από το 1941 έως το 1957 με καλλιτεχνικό Διευθυντή το σημαντικότερο έλληνα κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη.

Στο Μουσείο, το οποίο στεγάζεται προσωρινά στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, παρουσιάζεται το υλικό που διασώθηκε και παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής: φωτογραφίες, έγγραφα, κεραμικά οικιακής χρήσης και εικαστικά (άνω των 800), καθώς και στοιχεία για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για τη ζωή των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΑΚΕΛ, μιας βιομηχανίας του Λαυρίου που τα προϊόντα της έχουν την σφραγίδα του ταλέντου πολλών Λαυριωτών, σπουδαίων τεχνιτών και καλλιτεχνών, καθώς και του Πάνου Βαλσαμάκη.

Τα σχολεία που  ενδιαφέρονται να επισκεφτούν  την έκθεση του Μουσείου Κεραμικής «Α.Κ.Ε.Λ. - Π. Βαλσαμάκης» μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τηλέφωνα 22920 26270 και 22920 26964. Η είσοδος και η ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου είναι δωρεάν για τα σχολεία.

 

 

*

Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA»

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) πραγματοποιεί για το σχολικό έτος 2012-2013 το πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA». Το πρόγραμμα προετοιμάζει τα παιδιά ηλικίας 5-13 ετών που συμμετέχουν να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες γνωρίζοντας το φυσικό, κυρίως το παράκτιο και θαλάσσιο, περιβάλλον της πατρίδας μας και τρόπους προστασίας του.

Ειδικά για το Νομό Αττικής, σας ενημερώνουμε ότι στο Παλαιό Φάληρο και στον Πειραιά λειτουργούν δύο Μόνιμες Περιβαλλοντικές Εκθέσεις της HELMEPA. Η Έκθεση στο Παλαιό Φάληρο απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Α’θμιας Εκπαίδευσης, Γ’ και Δ’ Τάξης. Η έκθεση στον Πειραιά απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ Τάξης Δημοτικού καθώς και Γυμνασίου. Η ξενάγηση στις εκθέσεις έχει διάρκεια 90 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη. Τις δαπάνες μεταφοράς τους προσφέρει η Ένωση.

Επιπλέον, συνεχίζεται η λειτουργία της κινητής  Έκθεσης της HELMEPA για το «Θαλάσσιο περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» με προγραμματισμένες επισκέψεις στο Κιλκίς τον Οκτώβριο και στην Καβάλα το Νοέμβριο του 2012.

 

 

 

*

Εκπαιδευτικές δράσεις της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών

H Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δράσεων, θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λευκές σελίδες ημερολογίου ανασκαφής», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές των Δ ΄, Ε ΄ και ΣΤ ΄ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται δωρεάν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το πρόγραμμα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη 09:00- 10:30, πραγματεύεται το θέμα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών και είναι κατάλληλα διαμορφωμένο προκειμένου, ζητήματα όπως η κλοπή αρχαιοτήτων, η λαθρανασκαφή, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να γίνουν κατανοητά από τους μικρούς μαθητές. Εκτός από τη συζήτηση με τους μικρούς μαθητές, περιλαμβάνει και δραστηριότητες, καθώς και προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων που σχετίζεται με το θέμα. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται στην αυλή και το αμφιθέατρο του κτηρίου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, το οποίο βρίσκεται στο Θησείο, Αγίων Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η επικοινωνία με την υπεύθυνη του προγράμματος Φανή Σταυρουλάκη, αρχαιολόγο της Διεύθυνσης, στο τηλέφωνο 210 3238877.
Ημέρα και ώρες επικοινωνίας: Πέμπτη 11:00- 13:00μμ

 

 

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος

Το Εβραϊκό Μουσείο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, κ. Οριέττα Τρέβεζα-Σούση, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: τηλ.: 210 3225582, Φαξ.: 210 3231577, E- mail: otreveza@jewishmuseum.gr
Αναλυτικός κατάλογος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα: www.jewishmuseum.gr

Διάρκεια προγραμμάτων: καθημερινά 10:30 π.μ.-12:00μ, κατόπιν συνεννόησης.

Μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας: μέχρι 30 μαθητές ανά ομάδα.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό προσφέρονται δωρεάν στα σχολεία.

 

 

   

*

ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Η Εθνική Εστία Επιστημών ανήκει στο Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, φορέα εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας, ασκεί διδακτικό και επιστημονικό έργο, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε τμήματα σχολείων με τη βοήθεια αλληλεπιδραστικών εκθεμάτων καθώς και πειραματικές επιμορφωτικές διδασκαλίες προς εκπαιδευτικούς.

Διεύθυνση : www.eee-athens.edu.gr

 

 

*

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων οργανώνει κάθε σχολική χρονιά πρόγραμμα φιλοξενίας για μαθητές απομακρυσμένων Γυμνασίων όλης της χώρας. Επιλέγονται προς φιλοξενία σχολεία μιας ορισμένης γεωγραφικής περιοχής ή μιας ειδικής κατηγορίας και οι μαθητές τους επισκέπτονται την Αθήνα, συμμετέχοντας σε διάφορες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (επίσκεψη στη Βουλή, ξενάγηση στην Ακρόπολη, επίσκεψη σε μουσεία, παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας ή θεατρικής παράστασης). Η οργάνωση και το κόστος της φιλοξενίας αναλαμβάνονται πλήρως από το Ίδρυμα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλλιέργεια της πολιτικής συνείδησης των μαθητών, στην ενδυνάμωση της αίσθησης ότι ο κορυφαίος θεσμός του πολιτικού μας συστήματος νοιάζεται έμπρακτα γι’ αυτούς, αλλά και στη γνωριμία τους με την Αθήνα, την ιστορία της και το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπό της.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος http://foundation.parliament.gr

 

 

*

Εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα λαϊκής παράδοσης στη ΧΕΝ Πειραιά

Στη ΧΕΝ Πειραιά (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 82, 6ος όροφος, αίθουσα «Μαρία Δραγώνα») στεγάζεται σε μόνιμη βάση ένα έργο ζωής: 190 χειροποίητα καλαμένια σουραύλια, κουρδισμένα σε Ρε μείζονα, κατασκευασμένα από την κ. Μίτσα Παναγάκη - Χατζημιχάλη και διακοσμημένα «ελληνότροπα και χριστιανικά» από επτά ζωγράφους, με θέματα από την μυθολογία – αρχαιότητα, τη βυζαντινή αγιογραφία, τη λαϊκή παράδοση και την πανίδα και χλωρίδα της Ελληνικής φύσης.

Η εμπνεύστρια και δωρήτρια του μοναδικού σε πρωτοτυπία και ενδιαφέρον αυτού έργου, κ. Μίτσα Παναγάκη-Χατζημιχάλη, παρουσιάζει με τρόπο διαδραστικό και με το κατάλληλο εποπτικό υλικό (πίνακες ζωγραφικής, μουσικά ακούσματα, επίδειξη ποικίλων ελληνικών λαϊκών-ποιμενικών οργάνων)   την ιστορία της φλογέρας.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία και παρέχεται δωρεάν.

Για τον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση στα τηλέφωνα:  210 4181674 και  210-4185080.

 

 

*

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ


Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στεγάζεται σε δύο αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια στον Πειραιά στον οδό Πραξιτέλους 169 και 2ας Μεραρχίας 36.
 Στο πλαίσιο των σκοπών του, το Ίδρυμα προάγει τις Ελληνικές τέχνες και τα γράμματα καθώς και τη Ναυτική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας. Ως ενεργός και ζωντανός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος παρέχονται δωρεάν, υλοποιούνται στο κτίριο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου και απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Καλή Κυπαρίσση
Τηλ. επικοινωνίας: 210 4297540 -1 – 2, Fax: 210 4296024
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@laskaridou.gr
Ιστοσελίδα: http://www.laskaridou.gr/

 

 

*

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα “Ταξιδιώτης της Γραφής” του Ιδρύματος Ευγενίδου
 

 

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει δημιουργήσει την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ταξιδιώτης της Γραφής» που απευθύνεται στους μαθητές  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄), καθώς και στους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου.

Ο «Ταξιδιώτης της Γραφής» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βαλίτσας, που παρέχεται μέσω δανεισμού στα σχολεία, προσφέροντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διδάξει στους μαθητές την ιστορία της γραφής. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να πραγματοποιήσει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες της βαλίτσας, κάνοντας με αυτό τον τρόπο την κατανόηση του θέματος μια ευχάριστη διαδικασία ή να κάνει χρήση της παρουσίασης (Powerpoint) που περιέχεται στο CD και στο οποίο παρουσιάζεται, μέσα από εικόνες και βίντεο, η εξέλιξη της γραφής.

Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος δοκιμάζοντας τα στην πράξη (για αυτό το λόγο υπάρχουν στη βαλίτσα και αναλώσιμα υλικά, τα οποία αντικαθιστά μετά τη χρήση τους η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου). Για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού και για την περαιτέρω ενημέρωση του, περιλαμβάνονται και δύο βιβλία πολύ κατανοητά και αρκετά πλήρη όσον αφορά την κάλυψη του θέματος.

 

Αναλυτικά, η βαλίτσα περιλαμβάνει:

1.      1 Βιβλίο: Robinson, Andrew, Ιστορία Γραφής. - Αθήνα: Polaris, 2007

2.      1 Βιβλίο: Ντόναχιου, Κάρολ, Ιστορία της Γραφής. - Αθήνα: Μεταίχμιο, 2009

3.      1 CD

4.      1 Έντυπο δραστηριοτήτων

5.      1 Μαυροπίνακα

6.      2 Μεταλλικές γραφίδες

7.      2 Ξύλινες γραφίδες

8.      1 Φτερό χήνας

9.      2 Πένες

10.    2 Πένες καλαμένιες

11.    1 Πινέλο καλλιγραφίας

12.    1 Μπουκαλάκι μελάνι (αναλώσιμο)

13.    1 Κάρβουνο ζωγραφικής (αναλώσιμο)

14.    1 Κιμωλία (αναλώσιμο)

15.     1 Πακέτο πηλό (αναλώσιμο)

16.     1 Στυπόχαρτο

17.     1 Δίσκο της Φαιστού

18.     1 Κεραμικό όστρακο

19.     2 Πλάκες γραφής με κερί

20.     1 Βιβλίο με δείγματα «χαρτιών»

21.     17 Καρτέλες με δείγματα γραφής

22.     1 Καρτέλα με σύγχρονα υλικά γραφής

23.     1 Φάκελο με στοιχεία για το σύστημα Braille

 

Η δημιουργία της δραστηριότητας αυτής προέκυψε στα πλαίσια ενός εργαστηριακού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την ιστορία της γραφής,  το οποίο έχει επιμεληθεί και ήδη παρουσιάζει ομάδα βιβλιοθηκονόμων στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σκοπός του «Ταξιδιώτη της Γραφής» δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο της μάθησης, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αναζήτηση της γνώσης μέσα από την κάλυψη της περιέργειας του μαθητή, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.

Η διάρκεια δανεισμού της βαλίτσας είναι μία εβδομάδα, διατίθεται δωρεάν  και απαιτείται αίτηση δανεισμού υπογεγραμμένη από το Διευθυντή του Σχολείου, καθώς και Αστυνομική Ταυτότητα του παραλήπτη. Στον δανεισμό θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους κ. Κωνσταντίνο Ριζόπουλο και κ. Δημήτρη Κουρουβακάλη στο τηλέφωνο 210 9469634».

 

 

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο
Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας


Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Μέγαρο Αλέξανδρου Διομήδη (οδός 3ης Σεπτεμβρίου 146), διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια (έγγραφα, φωτογραφίες, μηχανές γραφείου, σχέδια, χάρτες) μέσα από τα οποία αναδεικνύονται το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας.
Κατά το σχολ. έτος 2012-2013 θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2001»

Β) Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αρχεία πηγές γνώσεις, πηγές μνήμης»

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους ενός σύγχρονου αρχείου (Αίθουσα ερευνητών, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης, εργαστήριο μικροφωτογράφισης και ψηφιοποίησης, χώροι εκκαθάρισης, επεξεργασίας, ταξινόμησης και αποθήκευσης του υλικού, μουσειακούς χώρους)

Για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Α) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την έκθεση «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2001»

Β) Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αρχεία πηγές γνώσεις, πηγές μνήμης»

Γ) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Δ) Ξενάγηση στο κτηριακό συγκρότημα. Γνωριμία με ένα σύγχρονο αρχείο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 -14:00
Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 210 8807799 και 210 8807804 (υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Μ. Λεμπέση).

 

 

   

ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Θ.

   

 

 

 

ΜΕ Χρηματικη Επιβαρυνση των Μαθητων

 

* Eκπαιδευτικά προγράμματα στο «Σπίτι των Παραμυθιών»: Το μουσείο αλλιώς

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το «Σπίτι των Παραμυθιών» πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016.

Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους που αγαπούν ή θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική και παγκόσμια προφορική παράδοση. Μύθοι, παραμύθια, θρύλοι, παραδόσεις του λαού μας και διαφορετικών λαών από κάθε γωνιά της γης, συναντώνται και περιμένουν να ακουστούν, να μοιραστούν, να διαδοθούν. «Το Σπίτι των Παραμυθιών», είναι ένα «μουσείο αλλιώς» που έχει στόχο την ανάδειξη της άυλης παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και των μνημείων του λόγου.


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες έχουν στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την παγκόσμια προφορική παράδοση, την άυλη πολιτισμική κληρονομιά, προσεγγίζοντας θεματικές που σχετίζονται με τις καθημερινές εμπειρίες από τη σχολική και κοινωνική ζωή των παιδιών, όπως ανθρώπινες σχέσεις και διαφορετικότητα, ελληνικός και παγκόσμιος πολιτισμός, φυσική, διατροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα Διαδραστικού 3D Κινηματογράφου
 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου παρουσιάζονται με χρήση διαδραστικών εφαρμογών. Συγκεκριμένα οι μαθητές αλληλεπιδρούν με το προβαλλόμενο πρόγραμμα και επηρεάζουν την εξέλιξή του μέσω ασύρματων πληκτρολογίων. Για τις προβολές 3D παρέχονται ειδικά γυαλιά.

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 προβάλλονται τα ακόλουθα προγράμματα:  

 

1. «Άγρια Ζώα της Ελλάδας» ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:  Η ταινία παρουσιάζει στα παιδιά τα πανέμορφα άγρια ζώα της Ελλάδας που βρίσκονται στο κατώφλι της εξαφάνισης. Προτείνεται για Α, Β, Γ, Δ τάξεις δημοτικού.

2. ΝΕΟ- «Μαθαίνω να αγαπώ τον άνθρωπο» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ:  Η ταινία αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών καθώς και την διαχείριση των συναισθημάτων τους.  Προτείνεται για Νηπιαγωγείο και Α, Β, τάξεις δημοτικού

3. «Αρχαία Ελλάδα» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:  Η ταινία ενημερώνει ψυχαγωγικά τα παιδιά για τα Μουσεία και τα Αρχαία Μνημεία προκειμένου να τα ωθήσει να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Προτείνεται για και Γ, Δ, Ε, ΣΤ τάξεις δημοτικού και Α Γυμνασίου.

4. «Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσμου/Λέμε όχι στον ρατσισμό» ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ:  Η ταινία καλλιεργεί στις συνειδήσεις των μαθητών με σύγχρονο εκπαιδευτικό τρόπο την αλληλεγγύη, την πρόοδο μέσα από την συνεργασία και την αλληλοβοήθεια των ανθρώπων όλων των λαών της γης. Προτείνεται για και Δ, Ε, ΣΤ τάξεις δημοτικού και Α Γυμνασίου.

5. «Ελλάδα: Χώρα Ποιητών και συγγρεφέων» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ταινία αναδεικνύει τον αμύθητο πλούτο της ελληνικής λογοτεχνικής κληρονομιάς, παρουσιάζοντας τους ποιητές και τους  συγγραφείς μας καθώς και τους τόπους που γεννήθηκαν ή δημιούργησαν σε όλη την Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Προτείνεται για και Δ, Ε, ΣΤ τάξεις δημοτικού και Α, Β Γυμνασίου.

6. ΝΕΟ - «Νικάμε τη βία και το σχολικό εκφοβισμό» ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ: Η ταινία ευαισθητοποιεί τους μαθητές για το συχνό φαινόμενο της σχολική βίας και τη σημασία εξάλειψής του, μέσα από ιστορίες συνομηλίκων των μαθητών, που παρουσιάζονται σε μια μελλοντική εποχή, κατά την οποία το φαινόμενο αυτό έχει εκλείψει. Προτείνεται για Δ, Ε, ΣΤ τάξεις δημοτικού και Α, Β Γυμνασίου.

 

Τα προγράμματα παρουσιάζονται στους  κινηματογράφους:

ΑΘΗΝΑ

Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Λαϊς) Ιερά Οδός 48 Γκάζι, για προβολές 2D
 

Αθήναιον, Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι, για προβολές 3D
 

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ για προβολές 2D
                         5 ευρώ για προβολές 3D

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) Πλατεία Αριστοτέλους 10

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ για προβολές 2D

 

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σε κεντρικούς κινηματογράφους  

Τα προγράμματα  απευθύνονται  σε μαθητές όλων των τάξεων  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 3413890 και στην ιστοσελίδα www.fotograma.gr.


 

* Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Κτήμα Γ. Κοκοτού

Τα μυστικά του αμπελώνα!
Το αμπέλι είναι απ’ τους παλαιότερους οργανισμούς που εξημέρωσε ο άνθρωπος, ένα φυτό που όλοι μας μπορούμε εύκολα ν’ αναγνωρίσουμε και σίγουρα έχουμε γευτεί πολλές φορές κάτι δικό του. Πόσο καλά όμως πραγματικά το γνωρίζουμε; Ποια είναι τα μυστικά για την παραγωγή ενός ποιοτικού κρασιού; Τι τρώει; Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει, πώς μπορεί να προστατευτεί και με ποιους τρόπους;
Η επίσκεψη ξεκινά με το καλωσόρισμα των μαθητών στο βιολογικό αμπελώνα και τη σύντομη παρουσίαση του πορτραίτου του αμπελιού μέσα από την ιστορία του και τον τρόπο ζωής του. Στη συνέχεια γίνεται περιήγηση στον αμπελώνα όπου μέσα από βιωματικά παιχνίδια και ερευνητικές δραστηριότητες οι μαθητές μελετούν τη λειτουργία του συστήματος του αμπελώνα και ανάλογα με την εποχή επίσκεψης, συμμετέχουν ενδεικτικά και εφόσον είναι εφικτό σε συγκεκριμένες εργασίες του αμπελώνα που υλοποιούνται εκείνη την περίοδο (π.χ. σκάλισμα, ξεβοτάνισμα, κ.ά.). Τέλος, οι μαθητές ξεναγούνται στο οινοποιείο όπου γνωρίζουν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους ένα μικρό αμπέλι για να το φροντίσουν με τον τρόπο που μάθανε!

Καλλιέργεια: μια μεγάλη παρέα!
Η σχέση του ανθρώπου με τα φυτά για την παραγωγή της τροφής του, ξεκινά πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τι συμβαίνει και με ποιον τρόπο τελικά παίρνουμε από αυτά το φαγητό μας; Πώς ζει ένα φυτό και ποιες είναι οι ανάγκες του; Με ποιους άλλους οργανισμούς συνεργάζεται; Έχουν σχέσεις μεταξύ τους και ποιες είναι αυτές; Ποιες είναι οι ενέργειες που εκτελούνται από τον άνθρωπο σε μια καλλιέργεια και ποιες ομάδες οργανισμών μπορούν να βοηθήσουν σε αυτές; Έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες ανάγκες και συνήθειες;
Η εκπαιδευτική επίσκεψη ξεκινά με τη συζήτηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φυτών και τη διασαφήνιση του όρου ‘καλλιέργεια’, με στόχο την κατανόηση των βασικών αναγκών των ζωντανών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Ακολουθούν βιωματικές ερευνητικές δραστηριότητες (πειράματα, μέτρηση θρεπτικών εδάφους, κ.ά.) σχετικά με τις λειτουργίες και των τρόπο ζωής των φυτών στο βιολογικό λαχανόκηπο. Οι μαθητές εξετάζουν το ρόλο του εδάφους και μέσα από παιχνίδια ανακαλύπτουν τους κρυμμένους φίλους των φυτών και την τεράστια σημασία τους για τη διαβίωση και ανάπτυξή τους. Γνωρίζουν οργανισμούς κλειδιά (γαιοσκώληκα, σκαθάρι, κ.ά.), και τον τρόπο με τον οποίο μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην παραγωγή τροφής. Εξετάζουν τις σχέσεις των φυτών μεταξύ τους και τέλος σχεδιάζουν και φτιάχνουν το δικό τους λαχανόκηπο που παίρνουν μαζί τους επιστρέφοντας στο σχολείο.       

 Χρήσιμες πληροφορίες:

Έναρξη επισκέψεων: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Ηλικιακή ομάδα: Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι προσαρμοσμένες σε 3 βασικά ηλικιακά επίπεδα: 1) Προσχολική αγωγή (νήπιο) – Β’ δημοτικού, 2) Γ’ δημοτικού – Δ’ Δημοτικού, 3) Ε’ Δημοτικού – Στ Δημοτικού και κανονίζονται κατόπιν επικοινωνίας και συμπλήρωσης σχετικής αίτησης συμμετοχής.

Αρ. μαθητών: Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης μπορούν να εξυπηρετηθούν μία ως δύο σχολικές ομάδες (25 έως 50 μαθητές) σε δύο παράλληλα γκρουπ, με δύο εμψυχωτές.

Ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται: 15

Διάρκεια: 120’ (περίπου)  

Κόστος συμμετοχής:

-          Τα μυστικά του αμπελώνα: 5e ανά μαθητή.

-          Καλλιέργεια: μια μεγάλη παρέα!: 6e ανά μαθητή.

Για συμμετοχή και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και το Κτήμα Γ. Κοκοτού, επικοινωνήστε μαζί μας:

Ηλ. Διεύθυνση: www.ktimakokotou.gr

Ηλ. Ταχυδρομείο: edu.ktimak@hotmail.com

Τηλ.: 6944562845, 6978732229, 2108145113

Fax: 2106217669

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΛΟΥΝΗ

Σας πληροφορούμε ότι το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη υλοποιεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:
Όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας
Συγκεκριμένα: Τρίτη - Τετάρτη- Πέμπτη- Παρασκευή: 9.30– 11.00,  11.00– 12.30
Σάββατο: 9.00 – 15.00 και Κυριακή: 11.00 – 16.00

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 4 ευρώ, οι συνοδοί /εκπαιδευτικοί , δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα δείτε το 
συνημμένο αρχείο.

 KAΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Για περισσότερες πληροφορίες για τα επιδοτούμενο εκπαιδευτικά προγράμματα δείτε το συνημμένο αρχείο.

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12,  117 42, Ακρόπολη

-Το ΜΚΗΛ βρίσκεται ένα τετράγωνο από το Μετρό Στάση Ακρόπολη δίπλα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

-Εύκολη στάση για τα πούλμαν.

-Πρόσβαση για ΑΜΕΑ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ελένη Μάστορα

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210-9221044 (Δευ– Πα:  9.00 - 17.00)
 

www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

 

 

* ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ομάδα Συν Κίνησις υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και παραστάσεις βιωματικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής αγωγής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΔΙΕΞΑΓΩΗ:
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το εκπαιδευτικό τμήμα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού QualityNet Foundation. Το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ δραστηριοποιείται από το 1997 στο χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων, με απώτερο στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση των υπεύθυνων πολιτών του αύριο, μέσα από την υιοθέτηση ορθών προτύπων συμπεριφοράς, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο σε θέματα υγείας, αειφορίας, επιστήμης, πολιτιστικά, κοινωνικά.

 ΤΟΠΟΣ:  Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βιωματικού Σχολείου υλοποιούνται στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σχολείου ή στο Κέντρο Πολιτισμού & Εκπαίδευσης «Η Χώρα του Καλύτερου». Τα προγράμματα εξωτερικού χώρου υλοποιούνται στην Αγ. Παρασκευή, Καλετζίου Αττικής ή στο Πάρκο Φλοίσβου και στον Εκπαιδευτικό Βοτανόκηπο Π. Φαλήρου.

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:  ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, Τηλ.: 210-6898593, Fax: 210-6854204, e-mail: info@biomatiko.gr, url: www.biomatiko.gr

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΜΑΪΟΣ 2015

Για το Νηπιαγωγείο και την Α΄ Δημοτικού

«Γίνε και εσύ ένας μικρός φιλόσοφος!»: Φιλοσοφικό εργαστήρι για παιδιά: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων Ο ΜΙΚΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20, Κόστος: 50€+ΦΠΑ

Για το Νηπιαγωγείο, την Α΄ και τη Β΄ Δημοτικού

«1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με αφορμή το βιβλίο 1001 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20, Κόστος: 50€+ΦΠΑ

Για τις τάξεις Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού

«Ταξίδι στη μυθολογία»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με θέμα την αρχαία ελληνική μυθολογία. Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25, Κόστος: 55€+ΦΠΑ

«Ιστορίες που τις λέει η… Ιστορία»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την αρχαιότητα και την Ιστορία με αφορμή τα ιστορικά παραμύθια της Μαρίας Αγγελίδου. Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25, Κόστος: 60€+ΦΠΑ

Για τις τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄ Δημοτικού

«Παιχνίδια Φαντασίας»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με τη δημιουργική γραφή, βασισμένο στο εμβληματικό βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20, Κόστος: 50€+ΦΠΑ

«Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Ακρόπολη των Αθηνών και τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή το βιβλίο Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ της Άλκης Ζέη και της Σοφίας Ζαραμπούκα (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25, Κόστος: 55€+ΦΠΑ

«Γίνε πράκτορας του πλανήτη»: Εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό παιχνίδι για τα απορρίμματα και την κομποστοποίηση με αφορμή το βιβλίο ΓΙΝΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ της Ελένης Ανδρεάδη (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 30, Κόστος: 40€+ΦΠΑ

Για τις τάξεις Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

«Τον ρατσισμό σταμάτα, σ’ το λέει μια μαύρη γάτα»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το βιβλίο Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25, Κόστος: 55€+ΦΠΑ

«Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία και τον κόσμο των βιβλίων. Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25, Κόστος: 45€+ΦΠΑ

Για τις τάξεις Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού

«Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε GRAPHIC NOVEL του Τάσου Αποστολίδη (κείμενα) και του Γιώργου Ακοκαλίδη (εικόνες) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέγιστος αριθμός παιδιών: 30, Κόστος: 60€+ΦΠΑ

Για τις τάξεις Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και για την Α’ Γυμνασίου

«Αν και διαφορετικοί, ταιριάζουμε!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα, τη φιλία και τη συνεργασία με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων του Αντρέας Σταϊνχέφελ ΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΣΚΑΡ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25, Κόστος: 55€+ΦΠΑ

 Πληροφορίες:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ – Ιπποκράτους 118, Αθήνα

polychoros@metaixmio.gr

Τηλέφωνο:  211 3003580


 

 

* ΑΕΙ ΦΕΡΕΙΝ - Κέντρο αειφορικών βιωματικών δράσεων

 

Το Κέντρο σχεδιασμού αειφορικών δράσεων και εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό ΑΕΙ ΦΕΡΕΙΝ αντλώντας τις θεματικές από το πεδίο της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης υλοποιεί τις παρακάτω βιωματικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια.
 

Κοινός στόχος όλων των δράσεων είναι η ανάπτυξη, η ενδυνάμωση, ο εμπλουτισμός και  η καλλιέργεια των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων που συνιστούν τη συναισθηματική νοημοσύνη με βασικούς άξονες την πίστη στις ανθρώπινες αξίες, το σεβασμό  στη διαφορετικότητα και την αναγνώριση της μοναδικότητας του ατόμου.
 

Τα προγράμματα είναι βιωματικά με ενεργό συμμετοχή της ομάδας στις δράσεις όπου μέσα από ποικίλες κι ευχάριστες δραστηριότητες, το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες  σκοπό έχουν να παρέμβουν θετικά στη διαδικασία για την απόκτηση αυτοεπίγνωσης, την ανάπτυξη ενσυναισθητικών δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού εργαλείου για την κατάκτηση της αειφορίας.
 

Οι δράσεις απευθύνονται στα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (παιδικούς σταθμούς- νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια) προσαρμοσμένες ανάλογα και έχουν διάρκεια: 60΄- 120΄.
 

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ / μαθητή. Είναι δωρεάν η συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία και  ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ειδικές τιμές για πλήθος συναντήσεων και συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαθητών.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210 6104 664 – 6943 175 605.  E-MAIL: info@aeiferein.gr
 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο. 
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.aeiferein.gr      

 

 

*

«Ονειρεμένο Περιβόλι» για το νήπιο, την Α’ και Β’ τάξη του Δημοτικού.

Το «Ονειρεμένο Περιβόλι» πρόκειται για ένα διαδραστικό παραμύθι – εξερεύνηση, όπου οι μαθητές συμμετέχοντας στο όνειρο της μικρής Ζωής και με ‘οδηγό’ την Κυρία Κότα, ανακαλύπτουν τρόπους για να τη βοηθήσουν να μετατρέψει τον παρατημένο κήπο της σε ένα πλούσιο περιβόλι γεμάτο φίλους και φαγητό. Η δράση ξεκινά με την αφήγηση της ιστορίας μέσα από την οποία οι μαθητές εισάγονται στο ‘πρόβλημα’ της μικρής Ζωής και δίνεται το πλαίσιο για τη συνέχεια (ποιες δουλειές πρέπει να γίνουν στον κήπο, γιατί καλλιεργούμε, τι χρειάζεται ένα φυτό, κ.ο.κ.). Στη συνέχεια, οι μαθητές με τη βοήθεια της Κυρίας Κότας –βασικής πρωταγωνίστριας του παραμυθιού- καθοδηγούνται σε σημεία σταθμούς και γνωρίζουν τα βασικά είδη –πρωταγωνιστές του Περιβολιού. Στόχος είναι η σύνδεση των χαρακτηριστικών των ειδών αυτών με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στον κήπο της Ζωής και την παραγωγή τροφής, σε συνδυασμό πάντα με την εκπλήρωση και των δικών τους αναγκών. Η δράση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ομαδικής ζωγραφιάς των μαθητών που είναι και η απάντησή τους προς τη Ζωή για το πώς θα τα καταφέρει να μετατρέψει τον παρατημένο κήπο σε ένα ονειρεμένο Περιβόλι!

«Ο Κύκλος του Περιβολιού: Το Φαγητό του Φαγητού μας» για τη Γ’ έως και τη Στ’ τάξη του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στα δύο ηλικιακά επίπεδα Γ’ & Δ’ και Ε’ & Στ’ Δημοτικού.

Η δράση ξεκινά με την υποδοχή των μαθητών στο χώρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η εισαγωγή του προγράμματος. Κατά την εισαγωγή αποσαφηνίζονται βασικές έννοιες όπως ζωντανός οργανισμός και ανάγκη και μέσα από συζήτηση παρουσιάζονται οι βασικοί φυσικοί κανόνες που ακολουθεί το Περιβόλι για τη λειτουργία του συστήματός του. Με τη συμμετοχή των παιδιών και τη χρήση σκίτσων, αναδεικνύονται οι βασικές ανάγκες των ζωντανών οργανισμών δίνοντας έμφαση στο ότι είναι κοινές για όλους. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέπτονται συγκεκριμένα σημεία σταθμούς στο Περιβόλι όπου μέσα από παρατήρηση και βιωματικές δραστηριότητες γνωρίζουν τα είδη/πρωταγωνιστές του Περιβολιού. Στόχος είναι η σύνδεση των χαρακτηριστικών των ειδών αυτών με τη συνολική λειτουργία ενός αγροτικού οικοσυστήματος, όπου παράγεται ποιοτική τροφή για τον άνθρωπο αλλά και τα είδη του Περιβολιού, με την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς την εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η δράση ολοκληρώνεται με βιωματικό παιχνίδι αναπαράστασης του πολύπλοκου δικτύου ανταλλαγής και ανακύκλωσης θρεπτικών, όπου η βιοποικιλότητα αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας για ένα σταθερό, δυνατό οικοσύστημα.

Η συμμετοχή ανά μαθητή είναι 9 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες: Το Περιβόλι στη Βάρη, www.perivolivari.gr, 210 8963000, info@perivolivari.gr


 

* Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Αγωγής από τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ για τη σχολική χρονιά 2014-2015 προτίθεται να  πραγματοποιήσει περιβαλλοντικά προγράμματα για την μελέτη και προστασία των βιοτόπων της θαλάσσιας  χελώνας.  Τα  προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου και περιλαμβάνουν:

1. Αττική. Επίσκεψη και παρουσίαση στο Κέντρο  Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας). Διάρκεια: 90 λεπτά
2. Μεσσηνία. Επίσκεψη στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στον Δήμο Αυλώνος. Διάρκεια 2 ώρες.
3. Κρήτη. Επίσκεψη  και παρουσίαση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παγκαλοχωρίου στον Δήμο Αρκαδίου. Διάρκεια 2 ώρες  

Η συμμετοχή για την επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης και τους Περιβαλλοντικούς Σταθμούς της Περιφέρειας ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 3 ευρώ ανά άτομο. 

Δανεισμός εκπαιδευτικών πακέτων:
Α. Εκπαιδευτικό πακέτο « Η Βαλίτσα της Χελώνας»
Β. Εκπαιδευτικό πακέτο: «Η ζωή στις Ακτές»
Γ. Εκπαιδευτικό πακέτο: «Ψαράδες και Χελώνες»

Για την παράδοση και την παραλαβή των πακέτων απαιτείται Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ή ανάληψη εξόδων μεταφοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κα Aνθούλα Τόγια στο τηλέφωνο 210-8982600 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@archelon.gr. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.archelon.gr.

 

 

* ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (Βουλιαγμένη)

«ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ-ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

διαδραστικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στην Λίμνη Βουλιαγμένης και με θεατρικό τρόπο ξεναγεί στους ιδιαίτερους θησαυρούς της πατρίδας μας.

Διάρκεια: 90’

Κόστος : 6€ / παιδί (περιλαμβάνει και το κόστος εισόδου στην λίμνη)

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά πρόγραμμα 25 άτομα

 

ΈΩΣ ART (Πλάτωνος 5 – Ακαδημία Πλάτωνος)

 

«Ο ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Τ’ ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ»

 Ιστορία Μυθολογία (Ανάλογα προσαρμοσμένο Νήπια Α’ Β’ Γ’ Δ' Ε' Στ').

Παρουσίαση του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε το 2014 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

«ΜΙΑ ΚΑΡΕΤΤΑ ΠΟΙΑ ΚΑΡΕΤΤΑ; Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΡΕΤΤΑ!»

 Απειλούμενα υπό εξαφάνιση ζώα, προστασία του περιβάλλοντος (Ανάλογα προσαρμοσμένο Προνήπια, Νήπια Α’ Β’ Γ’)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Πάρκο Θαλάσσιας Χελώνας του Αρχέλων το 2013-2014.

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ»

Συναισθηματική αγωγή (Ανάλογα προσαρμοσμένο Νήπια Α’ Β’ Γ’ Δ' Ε' Στ').

Αφήγηση και δραματοποίηση με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

«ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ;»

Bullying (σχολικός εκφοβισμός) (Ανάλογα προσαρμοσμένο Γ’ Δ' Ε' Στ').

Δραματοποίηση με την βοήθεια των παιδιών και εργαστήρι με θέμα τα όρια, την βία και την αποδοχή του άλλου.

 

 

«ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΡΥΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ»

Απειλούμενα υπό εξαφάνιση ζώα, προστασία του περιβάλλοντος (Ανάλογα προσαρμοσμένο Γ’ Δ' Ε' Στ'). Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα υπό εξαφάνιση ζώα: Χελώνα Καρέττα - Καρέττα, Φώκια Μονάχους - Μονάχους, Καφέ Αρκούδα, Κόκκινο Ελάφι και Λύκο.

 

Διάρκεια προγραμμάτων: από 60 έως 90 λεπτά ανάλογα την ηλικία των παιδιών που απευθύνονται

Ηλικίες: σε μαθητές από 4-15 ετών (προνήπια-νήπια-δημοτικό και γυμνάσιο), ανάλογα προσαρμοσμένα στην κάθε ηλικιακή ομάδα.

Το εισιτήριο είναι 3€ για κάθε μαθητή. Ειδικές προσφορές σε περίπτωση παρακολούθησης περισσότερων προγραμμάτων ή για τη συμμετοχή τμημάτων από το ίδιο σχολείο.

 

Υπεύθυνες Προγραμμάτων: Βάλια Κωτσιγιάννη – Κατερίνα Σκουλάκη

Επικοινωνία: 6972885393 - 6938439110 & taxidiasporou@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.taxidiasporou.gr

 

 

* Εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Ίδρυμα Τσιχριτζή

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή θα φιλοξενήσει στο χώρο του από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 25 Απριλίου 2015 το έργο του ζωγράφου της Αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου,  με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου.

Η παρουσίαση του συνόλου του έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου θα γίνει σε δύο διαδοχικές χρονικές περιόδους έτσι ώστε  να καλυφθεί όλη η καλλιτεχνική διαδρομή του ζωγράφου, από την παραστατική ζωγραφική στην Αφαίρεση.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα πρώτα έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου, νεκρές φύσεις, τοπία και πορτραίτα, έργα που σηματοδοτούν την πλήρη μετάβαση στην Αφαίρεση, καθώς και τα επιβλητικά «φωτερά» σκοτάδια του.

Τα παιδιά μετά την ξενάγηση θα συμμετέχουν σε σχετική εικαστική δραστηριότητα.

Επισκέψεις για την πρώτη περίοδο: 9 Δεκεμβρίου 2014  - 6 Φεβρουαρίου 2015.

Επισκέψεις για τη δεύτερη περίοδο: 26 Φεβρουαρίου – 24 Απριλίου 2015.

Η διάρκεια της επίσκεψης θα είναι 1-1.5 ώρα.

Είσοδος: 2 ευρώ/μαθητή

Οι επισκέψεις μαθητών μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 9:30-13:30 κάθε πρωί εργάσιμων ημερών, κατόπιν συνεννόησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνείτε με την κα Μεϊμαράκη Τζοάννα από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-17:00 στο τηλέφωνο του Ιδρύματος Τσιχριτζή 2108019975 ή στο email info@iett.gr.

 

 

* ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης – Maritime Tradition Museum βρίσκεται στο Πέραμα( Τέρμα Αναπαύσεως Δήμος Περάματος, τηλ.: 210 4284270, 6972454474, fax: 210 4284276). Το Μουσείο έχει βασικό σκοπό την συλλογή, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση πάσης φύσεως κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων.

 Η συλλογή του Μουσείου χωρίζεται σε 7 ενότητές:

• ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

• ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

• ΤΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΑΡΙΑ

• «Η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

• ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

• ΥΔΑΤΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το εισιτήριο για τους μαθητές είναι 3 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μουσείου www.maritime-museum.gr


 

* Επισκέψεις στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
 

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναλειτουργεί στο ισόγειο του Τμήματος, στα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης (Ιλίσια) από τον Ιανουάριο του 2000.

 

Το Μουσείο περιλαμβάνει συλλογές ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο χώρος του Μουσείου αποτελεί χώρο επίσκεψης για τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης έτσι ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να κατανοήσουν αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο και να ενημερωθούν σε θέματα περιβάλλοντος και ιστορίας της χώρας. Η περιήγηση στο Μουσείο προσαρμόζεται στην ηλικία και τις γνώσεις των επισκεπτών.

 

Το Μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο του Τμήματος  Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:30 πμ έως 15:00 μμ. Παραμένει κλειστό τις αργίες καθώς και στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τον μήνα Αύγουστο.

 

Η είσοδος είναι 2 ευρώ.  

Για ομαδικές επισκέψεις θα πρέπει να προηγηθεί ειδοποίηση για τον προγραμματισμό της επίσκεψης στα τηλέφωνα: 210-7274112, 210-7274180, 210-7274124. Ώρες επικοινωνίας: 8:30πμ-14:00 μμ.

Δυνατή η πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στους χώρους του Μουσείου επιτρέπεται η χρήση φωτογραφικής μηχανής χωρίς φλας.                         

 

 

* Λειτουργία Ζωολογικού Μουσείου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
 

Σας ενημερώνουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη, Σχολή Θετικών Επιστημών,  Τμήμα Βιολογίας, λειτουργεί Ζωολογικό Μουσείο. Οι συλλογές του Μουσείου αφορούν τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια πανίδα και περιλαμβάνουν χερσαία και θαλάσσια ασπόνδυλα και Σπονδυλόζωα. Οι επισκέψεις ορίζονται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και για τις ώρες 9.00-13.00. Κατά τη συνεννόηση για την επίσκεψη πρέπει να γνωστοποιούνται μεταξύ άλλων πληροφοριών, η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση των σχολείων, η ηλεκτρονική διεύθυνση και το Φαξ (εάν υπάρχει). Το δικαίωμα εισόδου στο Μουσείο για τα σχολεία ορίστηκε στο ποσό των δύο (2) ευρώ ανά άτομο.
 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: (για ραντεβού) 210-7274609, (για ειδικές πληροφορίες) 210-7274729, (για επιστημονικές πληροφορίες) 210-7274372

Fax: 210-7274619
 

E-mail: cadam@biol.uoa.gr, agelakis@biol.uoa.gr

Ιστοσελίδα: www.biol.uoa.gr/zoolmuseum/

                        www.biol.uoa.gr/zoolmuseum/educationgr.htm

 

 

*

Eκπαιδευτικά προγράμματα ΚΙΒΩΤΟΣ, Παιδικές Υποθέσεις

 Η ομάδα “ΚΙΒΩΤΟΣ, Παιδικές υποθέσεις”,   από τον Σεπτέμβριο 2014 έως και τον Ιούνιο 2015 προσφέρει τα ακόλουθα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές  Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Νομού Αττικής:

 

Θεματολογία προγραμμάτων 2014-2015

 

ü         Από το αμπέλι...στο κρασί

Η θαυματουργή διαδικασία της οινοποίησης...σε μια βόλτα.

Σε πραγματικά αμπέλια και με πάτημα αληθινών σταφυλιών.

Περίοδος Διεξαγωγής: 16/9/14-5/11/14

 

ü         Ελαία! Από την ελιά...στο λαδάκι

Ανακαλύψτε μαζί μας το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας!

Περίοδος Διεξαγωγής: 6/11/14-18/12/14

 

ü         Το Θαύμα της Μεσογειακής Διατροφής

Για να χτιστεί ένα σπίτι χρειάζονται διάφορα υλικά...

Για να γίνει όμως γερό πρώτα απ’ όλα χρειάζονται γερά θεμέλια!

Περίοδος Διεξαγωγής: 14/1/15-3/4/15

 

ü         Περιπέτεια στην Καθαρούπολη

Χρυσοί κανόνες σωματικής & στοματικής υγιεινής

Περίοδος Διεξαγωγής: 14/1/15-3/4/15

 

ü         ΣΟΣ! Σχολικός Οδηγός Σωτηρίας

Οδηγίες Αυτοπροστασίας σε περίπτωση Σεισμού

Περίοδος Διεξαγωγής: 14/1/15-3/4/15

 

ü          Περιβαλλοντικές Εξορμήσεις στις κορφές και τα μονοπάτια της Πάρνηθας

Για να γνωρίσουν όλοι οι μαθητές της Αττικής με οργάνωση και ασφάλεια τις ομορφιές του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας

Περίοδος Διεξαγωγής: 22/9-31/10/14 & 20/4-15/6/15

 

Χώροι Διεξαγωγής:

-   ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ, στην Παλλήνη, πλησίον εξόδου 16Ρ Αττικής οδού

-   Σε οριοθετημένες διαδρομές της Πάρνηθας

 

Κόστος συμμετοχής: από 4,50€ έως 5,50€/ μαθητή

Αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες των προγραμμάτων θα βρείτε στον ιστότοπο www.kivotosevents.gr

 

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6657470 (Δευτ.-Παρ.: 9.30-16.30)

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου

Σας πληροφορούμε ότι το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο υλοποιεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα τα οποία πραγματοποιούνται στα μουσεία και τους ευρύτερα μουσειακούς χώρους της Λαυρεωτικής, απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν κατά το 2014-2015 εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

 

* ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Εκπαιδευτικά προγράμματα 2014-2015


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

στη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!»

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» είναι η δημιουργική προσέγγιση του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.

«Γεια σου κύριε Φόβε! I»

«Γεια σου κύριε Φόβε! II» για τις σχολικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα I

Ανάλογα προσαρμοσμένα για:
 

         νηπιαγωγείο,  Α’ και Β’  δημοτικού

         Γ΄, Δ΄, Ε΄ , ΣΤ΄ δημοτικού

         Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου

         επαγγελματικά λύκεια

         όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους     εμψυχωτές του μουσείου.

         είναι διάρκειας 60’ έως 90’

         πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.

         εισιτήριο: 7 ευρώ  
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ Τ 210 9218329             

Καρατζά 7, 117 41 Φιλοπάππου  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ www.mce.gr                                                    

 

 

 

* Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών.
Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προσφέρει μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, εστιάζοντας στην εκπαίδευση μέσω της Τέχνης.

Νέα έκθεση:  «Το δικαίωμα να είσαι παιδί»

Συνεχίζεται η έκθεση: «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος»

http://www.childrensartmuseum.gr/view_subpage/31/trehoyses-ektheseis

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 2014-2015

http://www.childrensartmuseum.gr/view_subpage/33/sholika-ekpaideytika-programmata

Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεων τα στελέχη του Εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, μελετούν, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού, με στόχο να μετατρέψουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια δημιουργική εμπειρία.

«Το δικαίωμα να είσαι παιδί»

Σκοπός των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι τα παιδιά μέσα από την εικαστική τέχνη, να αντιληφθούν την έννοια «δικαίωμα».

«Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος»

Σκοπός των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια της ατομικότητας τους και να αναγνωρίσουν τα βασικά συναισθήματα ως μέσο πρόσληψης των όσων συμβαίνουν γύρω τους.

Όλα τα προγράμματα συνοδεύονται από εκπαιδευτικό πακέτο.

Το πακέτο περιέχει συμπληρωματικό υλικό που δίνεται στον εκπαιδευτικό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, για την περαιτέρω επεξεργασία του θέματος στην τάξη.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Διεύθυνση: Κόδρου 9 , προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Ημέρες πραγματοποίησης: όλο το σχολικό έτος, από 2 Οκτωβρίου 2015, Τρίτη-Παρασκευή 

Δηλώσεις συμμετοχής: τηλεφωνικά από Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρες λειτουργίας Γραμματείας: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 10.00-14.00

Τηλ.: 210 3312 621, 3312 750
Κόστος συμμετοχής: 2,80 € για κάθε παιδί
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 30 λεπτά / 9.15-10.45 (δύο παράλληλα προγράμματα) και 11.00-12.30 (δύο παράλληλα προγράμματα)
Αριθμός παιδιών: 20 παιδιά Νηπιαγωγείου ή 25 μαθητές Δημοτικού

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες ΑΜΕΑ: Δωρεάν. Το πρόγραμμα οργανώνεται σε συνεργασία με τους υπευθύνους του κάθε φορέα και προσαρμόζεται κάθε φορά στις δυνατότητες και τις ανάγκες της κάθε ομάδας.

Σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και της περιφέρειας το Μουσείο δανείζει Μουσειοσκευές - Κινητά Εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το υλικό απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και  μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.

http://www.childrensartmuseum.gr/view_subpage/37/moyseioskeyes

Επικοινωνία / Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα / 105 58 Αθήνα

Πλησιέστεροι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι

Τηλ.: 210 3312 621, 210 3312 750 / Fax: 210 3313 734

www.childrensartmuseum.gr

contact@childrensartmuseum.gr

www.facebook.com/MouseioEllinikisPaidikisTechnis
www.youtube.com/user/childrensartmuseumGR

 

 

* ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ

Στο ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ που λειτουργεί στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3, τηλ. 2103234678 και 2103316027 e-mail: info@frissirasmuseum.com)  πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στο πλαίσιο της έκθεσης «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΙΙ» που πραγματοποιείται στο Μουσείο Φρυσίρα από τις 29 Ιανουαρίου  έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Η  έκθεση διαθέτει μοναδικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού παρέχει σε εκπαιδευτικούς και παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσουν στις τάσεις και τα ρεύματα που κυριάρχησαν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αναπαραστατική ζωγραφική κατά τις δεκαετίες 1980 -2000 μέσα από τα μοναδικά έργα τέχνης που διαθέτει η μόνιμη συλλογή του μουσείου Φρυσίρα και παρουσιάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του μουσείου στην Πλάκα.

Το κόστος της συμμετοχής στην ξενάγηση είναι 3 ευρώ ανά μαθητή ενώ οι συνοδοί-καθηγητές έχουν ατέλεια.

 

 

* ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Τα τουριστικά τρένα που διαχειρίζεται η εταιρεία ΤΡΕΝΟ Ε.Π.Ε. πραγματοποιούν εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο ιστορικό-αρχαιολογικό κέντρο της Αθήνας. Η διαδρομή περιλαμβάνει τους εξής αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία: περιοχή των Αέρηδων, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Πλάκα (Μνημείο Λυσικράτη, Φανάρι Διογένους), Θέατρο Διογένους, Θέατρο Διονύσου, Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Πνύκα, Ναός Αγίων Ασωμάτων, Αρχαία Αγορά (Στοά Αττάλου, Οδός Παναθηναίων, Ωδείο Αγρίππα, Ναός Ηφαίστου «Θησείον»), Μοναστηράκι. 

Η συνολική διάρκεια του δρομολογίου κυμαίνεται από  45 έως 50 λεπτά, ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας που επικρατούν τη στιγμή που εκτελείται το δρομολόγιο.

Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί για κάθε μαθητή 2,20€.

Το τρένο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως 45 ατόμων ανάλογα με την ηλικία των επιβατών-μαθητών.  

Υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης των μαθητών.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 211 4055373.

 

 

* ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Ένα εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 
30 Ιανουαρίου – 6 Απριλίου 2014

Ένα διαφορετικό παιδικό εργαστήρι από το Κέντρο Πομπιντού της Γαλλίας, το οποίο με ιδιαίτερο τρόπο συνδέει το χορό και τις εικαστικές τέχνες στοχεύοντας σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της καλλιτεχνικής εμπειρίας.  

Με την καθοδήγηση των ειδικά εκπαιδευμένων εμψυχωτών (εικαστικών και χορευτών), τα παιδιά καλούνται αρχικά να αναγνωρίσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου γύρω τους και στη συνέχεια να αποτυπώσουν τις φόρμες τους πάνω σε υφασμάτινες σκηνές, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο εικαστικό λεξιλόγιο μιας εφήμερης αρχιτεκτονικής.

Στη συνέχεια οι σκηνές, ως υφασμάτινη πλέον ύλη, μετατρέπονται σε κοστούμια και ντύνουν τα παιδιά, τα οποία τις στριφογυρίζουν και τις αναδιπλώνουν με κινήσεις και χειρονομίες που τους υποδεικνύει ο χορογράφος-εμψυχωτής.

Από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ένα μοναδικό χορευτικό, το οποίο επιχειρεί να μεταμορφώσει τις αρχιτεκτονικές φόρμες σε κίνηση.

Η αρχιτεκτονική ζωντανεύει και χορεύει σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μουσικής

Για παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. 

Οι επισκέψεις των σχολείων θα πραγματοποιούνται καθημερινά:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-11:30 & 12:00-13:30

Ανώτατος αριθμός συμμετοχών ανά πρόγραμμα: 30 παιδιά

Το κόστος της ξενάγησης των σχολείων ανέρχεται στα 60€ ανά ομάδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: στο fax: 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική δ/νση: exhibitions@megaron.gr 
Τηλέφωνα πληροφοριών: 210 7282348, 210 7282363 (10.00-13.00 Δευτέρα – Παρασκευή)

 

 

* δρω – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η δρω – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ προσφέρει προγράμματα βιωματικού, επιμορφωτικού χαρακτήρα στην Αθήνα: (Νέα Κηφισιά: Χελιδονούς 55 και Πλάκα: Αφροδίτης 9 και Αδριανού 94) και στο Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Εναλλακτικών δραστηριοτήτων “δρω” στην Ναύπακτο: Κρύα Βρύση Βλαχομάνδρας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της δρω – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, απευθύνονται σε μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, έχουν διάρκεια 1,45’ και είναι σχεδιασμένα ώστε τα παιδιά να αποκτούν γνώσεις, να καλλιεργούν αξίες, να ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη, να ανακαλύπτουν γνωστικά στοιχεία μέσα από την εμπειρία και την πρακτική.

Η οικονομική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί. Στην επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων γίνονται καλύτερες τιμές ενώ παράλληλα γίνονται δεκτά δωρεάν παιδιά για τα οποία οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν ότι έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δρω – ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ιστοσελίδα: www.dro.gr

Τηλέφωνο: 210 32 32 518-9

Fax: 210 33 16 755

E-mail: child@dro.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ “δρω”

Τηλέφωνο & Fax: 26340 27 987

 

 

*

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Το εργαστήρι κεραμικής Δια πηλού και σιδήρου είναι μια δημιουργική και ολοκληρωμένη πρόταση για εκπαιδευτικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στο εργαστήρι διεξάγονται προγράμματα αγγειοπλαστικής και αγγειογραφίας, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Το κόστος συμμετοχής είναι 6 ευρώ για όλες τις σχολικές μονάδες και δωρεάν για τα Ειδικά Σχολεία.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Βασίλης Γκούμας            

Πληροφορίες: Εργαστήρι κεραμικής «δια πηλού και Σιδήρου»,

                        Δράκοντος 19, Ακαδημία Πλάτωνος

                        Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-5148996 / 210-5142002

www.ergastiri-keramikis.gr

e-mail: platonceramics@gmail.com, info@ergastiri-keramikis.gr

 

 

*

ActionAid Ελλάς: Καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων στο εκπαιδευτικό κέντρο «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω»

Η λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω» συνεχίζεται για τέταρτη σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Το κέντρο βρίσκεται στα γραφεία της ActionAid στο Κουκάκι, σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο να υποδέχεται ομάδες παιδιών. Ο χώρος οργανώνεται ως ένα συνολικό διαδραστικό έκθεμα το οποίο αναπαριστά βασικούς σταθμούς της αγροτικής ζωής μιας κοινότητας στην Αφρική. Βασικός στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η ευαισθητοποίηση του παιδιών στο παγκόσμιο ζήτημα της ακραίας φτώχειας και η συμμετοχή τους ως ενεργοί πολίτες στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου πλανήτη.

Τη σχολική χρονιά 2013-14 προσφέρουμε 8 προγράμματα με διαφορετικές θεματικές που όμως βασίζονται όλα στις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης.

1. Έχω ένα φίλο μακρινό! Ηλικία: Προσχολική – Νήπια (4-6 ετών)

2.Μια φορά και ένα… Νερό! (Α’, Β’ , Γ΄ Δημοτικού)

3.Εάν ο κόσμος ήταν ένα μικρό χωριό (Α’, Β’ , Γ΄ Δημοτικού)

4.Jambo! Καλώς ήρθατε στην Κένυα (Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού)

5.Ταξιδεύοντας με μια βαλίτσα δικαιώματα (Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού)

6.Στείλε τον φίλο μου σχολείο (Ε’, Στ’ Δημοτικού & Α’ Γυμνασίου)

7.Κάνω το δίκαιο δικαίωμα (Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου)

8.Τροφή για σκέψη (Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’, Γ’ Λυκείου)

Κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ ανά μαθητή/τρια (μέγιστος αριθμός παιδιών ανά ομάδα: 30 άτομα)

Κρατήσεις Online http://education.actionaid.gr/Calendar ή τηλεφωνικά στο 210-9211029

Περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω» http://education.actionaid.gr/whatisit 

ActionAid Ελλάς, Φαλήρου 52, 11741 Αθήνα
 

 

*

Πρόγραμμα "Χορός, μουσική, φορεσιά - Παιχνίδι"

Το Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου" προσφέρει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Χορός, μουσική, φορεσιά - Παιχνίδι”, το οποίο πραγματοποιείται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:30 - 12:00, με διάλειμμα, κατόπιν συνεννόησης: α) στο κηποθέατρο του Λόφου Φιλοπάππου και β)  στο Σπίτι του Χορού στην Πλάκα στο ιστορικό κτήριο του George Finley (1799-1875).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και έχει κόστος 5 € το άτομο.

Το Πρόγραμμα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι καθοδηγούμενο από ειδικευμένους χορευτές και μουσικούς με στόχο την γνωριμία με τον ελληνικό χορό, την παραδοσιακή μουσική και την φορεσιά βιωματικά, με παιχνίδι και οπτικοακουστικά μέσα.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 210 324 4395 (πρωί) και 210 921 2866 (απόγευμα) και mail@grdance.org

 

 

*

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ – Έκθεση: Γιάννης Τσαρούχης Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Πρώτο Μέρος (1910-1940)

Διάρκεια: 17/11/2013 - 27/7/2014

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία. 
Η θεματική «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη πραγματοποιεί στα πλαίσια της παραπάνω έκθεσης εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οργανώνονται σε ομάδες των 40 περίπου ατόμων.  Στόχο έχουν τη βιωματική προσέγγιση της ζωής και της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη  μέσα από διαρκή διάλογο , θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες που ζωντανεύουν τις ξεναγήσεις.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανώνονται επίσης εποχιακές δράσεις με στόχο μια εις βάθος επαφή του παιδιού με τη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη.

Η έκθεση απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου.

Κόστος συμμετοχής:  2 ευρώ/άτομο

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δήλωση συμμετοχών στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, στα τηλέφωνα 210 8062636 – 7, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00.

 

 

*

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ  - ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να εξυπηρετούν τους σκοπούς της τυπικής εκπαίδευσης και προγραμματισμένα ανάλογα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου (περιόδους Σεπτεμβρίου – Ιουνίου).Η διδακτική και παιδαγωγική μεθοδολογία με την οποία παρουσιάζονται οι θεματικές ενότητες, είναι ανάλογη της ηλικίας των παιδιών και προάγει την δημιουργική έκφραση, τη συμμετοχή, τη συνεργασία σε ομάδες, την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων στον τομέα του προφορικού λόγου, της ψυχοκινητικής και αισθητικής αγωγής. Το προσωπικό που απασχολεί τα παιδιά είναι απόφοιτοι ανώτερων σχολών και εξειδικευμένοι σε θέματα θεάτρου, κίνησης και μουσικής.
Τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα μας μπορούν να εφαρμοστούν και στο σχολείο κατόπιν συνεννόησης με τους δασκάλους και τον διευθυντή/ρια του σχολείου.
Το κόστος για κάθε μαθητή είναι 4 ευρώ και το πρόγραμμα έχει διάρκεια 1 ώρας & 30 λεπτών δημιουργικής απασχόλησης με θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, κίνηση, ζωγραφική, κατασκευές.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ. 2106859383, 2106856027 – www.topolytexno.gr
ΣΠΑΡΤΗΣ 22 ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΕΝΑΝΤΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ "ΥΓΕΙΑ")

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

*

Εκθέσεις: «ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ» και «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 30 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013
Τόπος: Κέντρο Ιππασίας – Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή (δίπλα στο Badminton)

«ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ»:
Μια έκθεση με συντελεστές σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς. Εμπνευσμένη και βασισμένη στην Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία. Καλύπτει τους τομείς της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τρισδιάστατων κατασκευών (μικροναυπηγική, μουσικά όργανα, αρχαίες κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα κ.α.)

«ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστας Κοτσανάς:
Η έκθεση περιλαμβάνει 45 εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το «ρομπότ - υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το υδραυλικό ωρολόγιο του  Αρχιμήδη μέχρι τον «αναλογικό υπολογιστή» των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

 Οι Εκθέσεις απευθύνονται σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή των μαθητών για τις δύο εκθέσεις  ανέρχεται στα  5  ευρώ (περιλαμβάνει και την ξενάγηση).
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 2315151046, 2315151047, 2315151048, 2315151049, 6987106197,  6936445533  
email: gods_and_heroes@yahoo.gr   
Ιστοσελίδα:  www.greekgodsandheroes.gr

 

 

*

Εργαστήριο Κεραμικής Κοραλίας Κολαΐτη

Το Εργαστήριο Κεραμικής της Κοραλίας Κολαΐτη πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΙΣΤΑΣ» το οποίο απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και περιλαμβάνει:
 Περιήγηση στον λειτουργικό χώρο του εργαστηρίου
 Θεωρητική παρουσίαση με προβολή διαφανειών
 Πηλοπλαστική
 Διακόσμηση των αντικειμένων με χρώματα κεραμικής
 Ψήσιμο των αντικειμένων σε ηλεκτρικό καμίνι
 Γνωριμία με τον μάστορα της αγγειοπλαστικής

Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος μπορεί να γίνει και στην Αγγλική γλώσσα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί  2 ώρες.
Υπεύθυνη Προγράμματος Πηλοπλαστικής: Κοραλία Κολαΐτη
Σύμβουλος Παιδαγωγικού Προγράμματος: Νταίζη Αδαμοπούλου
Ανάπτυξη Προγράμματος και Παρουσίαση στην Αγγλική: Ηλιάνα Κωνσταντινίδου

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ελληνική Γραφή και Μουσική της Αρχαιότητας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Προγράμματος Ελληνική Γραφή και Μουσική της Αρχαιότητας, παρέχει στα Σχολεία σειρά καινοτόμων, επιστημονικά τεκμηριωμένων, παιδαγωγικά κατάλληλων και διδακτικά πρόσφορων αυτοδύναμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γραφή και τη μουσική της ελληνικής αρχαιότητας, που απευθύνονται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συνδυάζονται άριστα με την ύλη των σχολικών μαθημάτων. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη του εν πολλοίς άγνωστου έως σήμερα ρόλου τους ως φορέων έκφρασης και παράδοσης του ελληνικού πολιτισμού. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γραφή και τη μουσική της ελληνικής αρχαιότητας, διάρκειας 75 λεπτών, διεξάγονται σε ομάδες έως 60 μαθητών από ειδικευμένους εκπαιδευτές (επιστημονικούς συνεργάτες του Προγράμματος-κατόχους διδακτορικού διπλώματος), είτε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε κατάλληλα διαμορφωμένο προς το σκοπό χώρο). Αυθεντικοί πάπυροι, μεμβράνες, υλικά και όργανα γραφής, καθώς επίσης και –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– συλλογή από επιστημονικά τεκμηριωμένες ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων σε συνδυασμό με την προβολή ψηφιακά επεξεργασμένου οπτικού και ηχητικού υλικού, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βιωματικής διδασκαλίας, κατάλληλο για την ευχάριστη και δημιουργική συμμετοχή των μαθητών. 

Το ενδεικτικό κόστος των προγραμμάτων είναι 3€ ανά μαθητή.

Στους παρακάτω συνδέσμους δίδονται αναλυτικές πληροφορίες για τα:

1. Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ελληνική Γραφή της Αρχαιότητας 

(επικοινωνία: Καθ. Αμφιλόχιος Παθαθωμάς τηλ. 6973038256, email: agm[at]phil.uoa[dot]gr)

·         Προγράμματα για τους μαθητές του Δημοτικού (4 επιλογές)

·         Προγράμματα για τους μαθητές του Γυμνασίου (2 επιλογές)

·         Προγράμματα για τους μαθητές του Λυκείου (2 επιλογές)


 2. Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Αρχαία Ελληνική Μουσική

(επικοινωνία: Δρ. Χρήστος Τερζής τηλ. 6979765540, email: agm[at]phil.uoa[dot]gr)

 

·         Προγράμματα για τους μαθητές του Δημοτικού (4 επιλογές)

·         Προγράμματα για τους μαθητές του Γυμνασίου (3 επιλογές)

Προγράμματα για τους μαθητές του Λυκείου (3 επιλογές)

 

 

*

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Διαδραστικής Μάθησης «ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ» και «ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ»-Βιωματική Ιστορία

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Επικοινωνίας πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα προσεγγίζοντάς τα με διαθεματικό τρόπο, θεατρικό παιχνίδι και τη συλλειτουργία της Τέχνης.
Στόχος των δραστηριοτήτων αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, η απόκτηση γνώσης μέσα από το παιχνίδι με έμφαση στην ανάπτυξη των γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού βάσει του αναλυτικού προγράμματος σπουδών.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.
Η κάθε θεματική ενότητα έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα (45’) και το κόστος της είναι 25 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών

Περισσότερες ενότητες στην ιστοσελίδα http://edise.weebly.com/ (καρτέλα «Παιδικό Πρόγραμμα»)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Επικοινωνίας
Εσπερίδων 8, κάτω Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15232
2106897785, 6984700927
edise2001@gmail.com

http://edise.weebly.com


 

*

Σχολή επικοινωνίας "Αέρινη Πόλη"-εκπαιδευτικά προγράμματα

Η σχολή επικοινωνίας Αέρινη Πόλη, πραγματοποιεί στο Πολύτεχνο (Σπάρτης 22 – Χαλάνδρι ) τα παρακάτω βιωματικά & διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, βασισμένα στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), «Επικοινωνία δίχως βία, για σχολεία δίχως βία»(2011-2012), με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

• Μαθαίνω για τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις
• Επικοινωνία (οι διαφορετικές φωνές στο ίδιο καράβι)
• Βάζουμε όρια. Λέμε «Ως εδώ!»
• Τι συμβαίνει με τις προσωπικές μας δυσκολίες;

Στόχοι των προγραμμάτων είναι: 1) το κάθε παιδί να γνωρίσει τις ανάγκες του και να τις εκφράσει και 2)να διευκολυνθεί η επικοινωνία στη σχολική τάξη και η συνοχή της ομάδας.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 1 ώρα και 30΄ και απευθύνονται σε μαθητές από 4-12 ετών (προνήπια-νήπια-δημοτικό και γυμνάσιο), ανάλογα προσαρμοσμένα στην κάθε ηλικιακή ομάδα.

Το εισιτήριο είναι 7 ευρώ για κάθε μαθητή. Eιδικές προσφορές, σε περίπτωση παρακολούθησης περισσότερων  προγραμμάτων ή για τη συμμετοχή τμημάτων από το ίδιο σχολείο.

Υπεύθυνος προγραμμάτων : Αντώνης Μπέρτος  210 8610811 & 6981780402
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.aerinipoli.com


 

*

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ - Σχολικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κ. Π. Καβάφης : «Ζωγραφισμένα». 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί 25 Σεπτεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2013

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει την πολυπρόσωπη θεματική έκθεση Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ». 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει ξεναγήσεις για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑ.Λ., Σ.Δ.Ε., σπουδαστές Ι.Ε.Κ. και ΕΠΑ.Σ. στους χώρους του παλαιού εργοστασίου παραγωγής φωταερίου στο Γκάζι.
Παράλληλα, θα προσφέρονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού κατόπιν συνεννόησης.
Για τη σχολική χρονιά 2013-2014, οι ξεναγήσεις θα ξεκινήσουν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα:     210 3475535, 210 3461589
ή στην ιστοσελίδα:      http://www.technopolis-athens.com/web/guest/museum/episkepseis/schools

Πρόγραμμα  ξεναγήσεων
Ημέρες: Τρίτη - Παρασκευή
Ώρες: 10.00-15.00 (απογευματινές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης)
Διάρκεια: 50-60 λεπτά

Κόστος συμμετοχής: 1 ευρώ/ άτομο
Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ομάδα: 25

 «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854, Αθήνα 

Πρόσβαση:
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός»
Τρόλεο: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»
Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο» 

*

Πολιτιστική Γραμμή Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Νο 50

Γνωστοποιούμε στη σχολική κοινότητα τη λειτουργία της αστικής «Πολιτιστικής Γραμμής Νο 50», του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Η γραμμή αυτή εξυπηρετεί τους επισκέπτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση με τακτική συγκοινωνία σε περιοχές με ιστορικά μνημεία και σημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης.

Η πληροφόρηση των επιβατών για τις στάσεις, τα ιστορικά μνημεία και τα πολιτιστικά σημεία γίνεται μέσω εγκαταστημένου οπτικοακουστικού συστήματος τηλεματικής. Επιπλέον, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, υπάρχουν εντός του λεωφορείου συνοδοί, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Αφετηρία και τέρμα της πολιτιστικής γραμμής είναι ο Λευκός Πύργος και η διάρκεια διαδρομής: 50-60 λεπτά.

Ώρες Λειτουργίας:     08:00 – 22:00 (Κατά τη Θερινή Περίοδο: Ιούνιο – Σεπτέμβριο)
                                        09:00 – 17:00 (Κατά τη Χειμερινή Περίοδο: Οκτώβριο – Μάιο)                                  

Δρομολόγια:                Ακριβώς ανά 1 ώρα

Κόστος εισιτηρίου:     2,00 € το κανονικό
                                        1,00 € το μειωμένο (φοιτητικό, μαθητικό, πολυτέκνων)

Επιπλέον ισχύουν:      κάρτες απεριορίστων διαδρομών (κανονικές ή μειωμένες)
                                        κάρτες ελεύθερης μετακίνησης Α.με.Α.

Τα Σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν την Πολιτιστική Γραμμή Νο 50, δηλώνουν το ενδιαφέρον τους στα τηλέφωνα 2310 981249 & 2310 933930, για τον καθορισμό ημερομηνίας. Πληροφορίες, το ενημερωτικό φυλλάδιο και σχετικό βίντεο υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού: http://www.oasth.gr/service/politistikidiadromi.php

 

 

*

Εργαστήρια origami στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων
 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με την κα Μυρτώ Δημητρίου, Origami Instructor, πρόκειται να συνεργαστούν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου origami του κόσμου ώστε η Αθήνα να γραφτεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

 Στις 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014  στο Γήπεδο basket στην περιοχή Μετς (Μάρκου Μουσούρου 70) , θα σχηματισθεί μία κουκουβάγια, το σύμβολο σοφίας, της θεάς Αθηνάς και της πόλης μας, με ανακυκλωμένο χαρτί (επιδαπέδιο μωσαϊκό). Με αυτή την προσπάθεια θα δοθεί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα αλλά και ένα μήνυμα ειρήνης, και συλλογικότητας.

Το origami είναι μία εικαστική τέχνη, αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης για μεγάλους και μικρούς. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 790 μ.Χ. (“όρι”= δίπλωμα και “κάμι” = χαρτί) και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, όπου διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ηλικίες των συμμετεχόντων και θα αναπτυχθεί από τον Οκτώβριο 2013 - Φεβρουάριο του 2014 με παρουσιάσεις - εργαστήρια origami στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων - Δημοφώντος 164.

Ο καθένας που θα συμμετέχει στο εργαστήρι θα δημιουργεί ένα νούφαρο από χαρτί, το οποίο θα τοποθετηθεί στην κατασκευή.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται καθημερινά  09:00 - 13:00
Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ/άτομο
Δηλώσεις συμμετοχής- πληροφορίες: 6977 716 780  


 

*

Εκπαιδευτικές προβολές του ντοκιμαντέρ: "Γιάννης Μόραλης"

Το ντοκιμαντέρ “Γιάννης Μόραλης” είναι μια ταινία για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που υπογράφει "Ι. Μόραλης" . Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Από τον μεσοπόλεμο που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι και την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, ο Γιάννης Μόραλης είχε μια συνεχή παρουσία στο χώρο της Τέχνης. Δημιουργός που βάδισε μαζί με την περίφημη γενιά του ΄30, που συνέχισε τις μορφικές αναζητήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, αλλά και δάσκαλος που από το εργαστήρι του στην Καλών Τεχνών, πέρασαν οι σημαντικότεροι Έλληνες εικαστικού.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος – ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΠΕ. Διάρκεια ταινίας : 80΄ Κόστος παρακολούθησης: 3-5 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες για την προβολή της ταινίας στα τηλέφωνα:

ΑΘΗΝΑ: 210 8670 478 και 6944 897469 (κ. Θ. Λαμπρόπουλος), 210 3612 046 και 6945 437130 (κ. Τ. Αδαμόπουλος). ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 378 636 (κα Νίκη Χουλιάρα).

Η ταινία απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

*

Καβάφης-Σεφέρης: Εκπαιδευτικές προβολές ντοκιμαντέρ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (έτος Καβάφη) και 50 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη διοργανώνονται εκπαιδευτικές προβολές των κάτωθι ντοκιμαντέρ:

1. "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη"
Η αλήθεια και το ψέμα, η Ευρώπη και η Αμερική, η ποίηση και το σινεμά. Ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο δύο κορυφαίων λογοτεχνών του 20ου αιώνα.
Η ταινία τιμήθηκε με τρία Βραβεία: 1ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας (2009, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών (2009, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – ΟΔΥΣΣΕΥΣ AWARDS 2009, London Greek Film Festival.

Σύνοψη ταινίας: Στις 21 Οκτωβρίου του 1929, το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από την Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική, μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου. Ένας νεαρός Έλληνας που επιβιβάζεται στην Πάτρα, θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης: μια νύχτα, σ’ αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του αιώνα που πέρασε: του Φερνάντο Πεσσόα και του Κων/νου Καβάφη.


Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος – ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΠΕ. Διάρκεια ταινίας : 90΄ Κόστος παρακολούθησης: 3-5 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες για την προβολή της ταινίας στα τηλέφωνα:

ΑΘΗΝΑ: 210 8670 478 και 6944 897469 (κ. Θ. Λαμπρόπουλος), 210 3612 046 και 6945 437130 (κ. Τ. Αδαμόπουλος). ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 378 636 (κα Νίκη Χουλιάρα)

2. "HΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ – Γιώργος Σεφέρης"

Ένας Σεφέρης μεγαλειώδης, αλλά και βαθειά ανθρώπινος. Η ταινία βραβεύτηκε με το 1o Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ για το 2001.
Με τη μοναδική αφήγηση και ανάγνωση του Δημήτρη Καταλειφού και τη μουσική του Νίκου Κυπουργού. Ένα ταξίδι στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη. Οι περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές , ταινίες, ανθρώπους. Διαδοχικές επιστρώσεις εμπειρίας που σωρεύονται σε ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα, πριν μεταγραφούν σε αυτή την «άλλη γλώσσα», την Ποίηση.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος – ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΠΕ. Διάρκεια ταινίας : 70΄ Κόστος παρακολούθησης: 3-5 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες για την προβολή της ταινίας στα τηλέφωνα:
ΑΘΗΝΑ: 210 8670 478 και 6944 897469 (κ. Θ. Λαμπρόπουλος), 210 3612 046 και 6945 437130 (κ. Τ. Αδαμόπουλος).ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 378 636 (κα Νίκη Χουλιάρα)

Οι ταινίες απευθύνονται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

*

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Φιλιά εις τα παιδιά"

Το ντοκιμαντέρ "Φιλιά εις τα παιδιά" είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας και έχει βραβευθεί με οκτώ συνολικά Βραβεία σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου ( Greek Film Festival Chicago, USA, 2012-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ / “Αγών”-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα -ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ / Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011-ΒΡΑΒΕΙΟ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011-Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ).

Το ντοκιμαντέρ απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύνοψη ταινίας: Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρη σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική-επιμορφωτική αξία, τόσο καθώς αναφέρεται σε ανθρώπους που βίωσαν οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία τον ναζισμό-ρατσισμό, όσο και επειδή, στο επίκεντρο των αφηγήσεών τους, βρίσκονται οι γενναίοι εκείνοι Έλληνες που με κίνδυνο της ζωής τους προστάτεψαν τους συνανθρώπους τους, δίνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας προς τον «διαφορετικό», απολύτως επίκαιρο για την εποχή που ζούμε.

Να σημειωθεί επίσης, ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που ασχολούνται με το «Ελληνικό Ολοκαύτωμα» που αφάνισε την Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.

Η προβολή της ταινίας ταιριάζει πολύ στον χαρακτήρα επετείων -όπως η 28η Οκτωβρίου, η Ημέρα του Παιδιού- και δίνει αφορμές για συζητήσεις και εργασίες εντός ή εκτός σχολικής τάξεως για σημαντικά θέματα, όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, το Ολοκαύτωμα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Ναζισμός, ο ρατσισμός αλλά και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ανοχή, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η γενναιότητα και η αυτοθυσία.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές Παραγωγή: MASSIVE PRODUCTIONS / Βασίλης Λουλές /ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ / ΕΡΤ Διάρκεια ταινίας: 95 λεπτά – Κόστος παρακολούθησης: 3-5 ευρώ/άτομο Πληροφορίες για την προβολή της ταινίας στα τηλέφωνα: 6973092235 και 2109584938 (κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος).

 

 

*

Πρόγραμμα Επισκέψεων σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης -στο Βιωματικό και Αθλητικό Πάρκο "PARADISE"-Μεταμορφώσεως 100 Αχαρναί-Γέφυρα Μεταμορφώσεως Εθνικής Οδού.

Το Βιωματικό και Αθλητικό Πάρκο «PARADISE», που βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών ,το οποίο έχει όλες τις Απαραίτητες προδιαγραφές και άδειες .Στις εγκαταστάσεις του πάρκου υλοποιούνται με τη συνδρομή άρτιου Εκπαιδευμένου προσωπικού 18 βιωματικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου-Δημοτικού-Γυμνασίου.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πάρκου συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής αντίληψης , γνωριμίας αλλά και ουσιαστικής γνώσης των παιδιών και των εκπαιδευτικών τόσο Για τον πλούτο της ελληνικής φύσης όσο και για τον προβληματισμό της εποχής μας και τη σύγκρουση του Ανθρώπου με το περιβάλλον.Αναφέρουμε μερικά πράγματα που υλοποιούνται:

1.Μικρός γεωργός

2.Μικρός φούρναρης

3.Μικρός μελοσσοκόμος

4.Μικρός Γεωλόγος

6.Μικρός Κτηνοτρόφος

7.Λαϊκή αγορά και διατροφή

8.Πράσινες δράσεις και κομποστοποίηση

9.Εργαστήρι σοκολάτας και μπισκότου

10.Από το σταφύλο στο κρασί

11.Απο την ελιά στο λάδι

12.Τα γαλακτομικά προϊόντα

13.Άνθρωπος και άλογο

14.Δάσος-Πάρνηθα ο εθνικός μας δρυμός

15.Κυκλοφοριακή αγωγή

16.Μαθαίνω για τη ζωή

17.Τα ξεχασμένα παιχνίδια

18.Αθλητικόκαι ψυχαγωγικό πρόγραμμα

Το κόστος συμμετοχής ανά μαθητή διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των προγραμμάτων και τον Συνολικό αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν, ως εξής :

1) 5 ευρώ ανά μαθητή μόνο για το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
2) 7 ευρώ ανά μαθητή
3) Αν οι μαθητές είναι άνω των 100, τότε οι παραπάνω τιμές είναι μείον 1 Ευρώ.

Για οποιαδήποτε άλλη συμπληρωματική πληροφορία,τηλέφωνο επικοινωνίας 210.2466466 και

6973495050, κ.Γιάννης Μιχαλόπουλος- υπεύθυνος του πάρκου.

 

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας "ο Παραμυθοπλάστης"

Το εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας "ο Παραμυθοπλάστης" (Παναγή Τσαλδάρη 17, Περιστέρι), πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά από την προσχολική ηλικία έως και τη Στ΄ Δημοτικού.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ένας συνδυασμός μουσειακής αγωγής, αφήγησης, παραδοσιακού υλικού και εικαστικών. Κεντρικός άξονας των εργαστηρίων είναι η τέχνη, η παράδοση, το περιβάλλον και οι επιστήμες.

Στόχος των προγραμμάτων είνια η καλλιέργεια της επικοινωνίας και της έκφρασης, σωματικής και λεκτικής.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο συνημμένο αρχείο.

 

 

*

Εκπαιδευτικά προγράμματα  «Ένας Κινητήρας για τα παιδιά»

Η ομάδα Κινητήρας, που αποτελείται από καλλιτέχνες του χορού, του θεάτρου και των εικαστικών, δημιούργησε το Δεκέμβριο του 2008 το Κινητήρας στούντιο, την πρώτη καλλιτεχνική κατοικία στην Ελλάδα για παραστατικές τέχνες. Εκεί ζουν κι εργάζονται καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό να μοιραστούν την έρευνα και τη δουλειά τους με την τοπική κοινότητα. Επίσης πραγματοποιούνται σεμινάρια, μαθήματα και παραστάσεις για μεγάλους και μικρούς (www.kinitirastudio.com).

Στο χώρο του Κινητήρα που βρίσκεται στην οδό Ερεχθείου 22, στη γειτονιά της Ακρόπολης, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικές μορφές χορού και θεάτρου, ενώ παράλληλα εξελίσσονται κι εμπνέονται μέσα από την ομαδική δημιουργία και την προσωπική παρατήρηση.

Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων του Κινητήρα είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χοροθέατρο, το σύγχρονο χορό και το σωματικό θέατρο με έναν διαφορετικό κι ανατρεπτικό τρόπο. Γι'  αυτό το λόγο, η ομάδα του Κινητήρα έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα εκπαιδευτικά-καλλιτεχνικά προγράμματα, τα οποία αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες και την κιναισθητική αντίληψη των παιδιών.

Τα βασικά προγράμματα του κινητήρα που απευθύνονται στα παιδιά είναι ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ, τα Παραμυθοφουρνίσματα , το Kidητήρας και το Kinitiras Family.

Το κόστος παρακολούθησης προγράμματος κυμαίνεται από 4-10€ ανά μαθητή. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-  9248328 και στις ιστοσελίδες kinitirastudio.com , www.ekplixi.com/.

 

 

*

Το Κινητό Πλανητάριο
 

Γνωστοποιούμε στη σχολική κοινότητα τη λειτουργία του Κινητού Πλανηταρίου (MiniPlanetarium), οι προβολές του οποίου περιλαμβάνουν ταινίες εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το Κινητό Πλανητάριο είναι ένας ειδικός θόλος, για την ακρίβεια μια φορητή φουσκωτή «αίθουσα», που μεταφέρεται και τοποθετείται εύκολα και γρήγορα σε έναν χώρο (αίθουσα, γυμναστήριο, αμφιθέατρο, κ.λπ.). Έχει θολωτή οροφή, διάμετρο 6 μέτρων και χωρητικότητα 30 ενηλίκων και 35 παιδιών. Σκοπός των προβολών αυτών είναι η γνωριμία των μαθητών  με τον κόσμο της αστρονομίας και των επιστημών, μέσα από έναν τρόπο που συνδυάζει την επιστήμη, τη μυθολογία και την ψυχαγωγία. Το κόστος για εντός Αττικής επισκέψεις, είναι 2€ ανά παιδί. Για τις εκτός Αττικής επισκέψεις προστίθεται το κόστος των μεταφορικών.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Φάνη Ξηνταβελόνη στα τηλέφωνα 210 7280200 και 6946 503803. Καλό είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν διαμορφώσει την άποψή τους πριν αποφασίσουν την οργάνωση της επίσκεψης τους.

Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Κινητό Πλανητάριο και τις προβολές του».

 

 

.

*

Μορφές Έκφρασης-Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός Μορφές Έκφρασης πραγματοποιεί βιωματικά καλλιτεχνικά προγράμματα που απευθύνονται στα σχολεία. Στόχος τους είναι, οι μαθητές μαζί με το δάσκαλό τους, να ζήσουν από κοινού μια βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία που θα τους δώσει νέα ερεθίσματα αλλά και νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της σχέσης τους και της επικοινωνίας τους, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει το μονοπάτι της μάθησης. Τα προγράμματα είναι τα εξής:

«Το ταξίδι του κυρίου Πικ»
Γνωρίζω τα συναισθήματα μου και κατανοώ καλύτερα τον κόσμο. Μαζί με τον εξερευνητή Πικ, ανακαλύπτουμε το χάρτη που οδηγεί από τη χαρά στη λύπη. (5 –10 ετών)
«Ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά και νέους»
Γνωρίζω τα δικαιώματα μου και προχωρώ στη ζωή με σιγουριά. ( 7 έως 15 ετών)
«Η βαρκούλα ταξιδεύει»

Η πρώτη μου μουσική ορχήστρα! Πρώτη επαφή με τον ήχο και τη μουσική ορχήστρα μέσα από την περιπέτεια μιας βαρκούλας. (4 – 10 ετών)
«Κινούμαι εναλλακτικά»
Κινητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Χρησιμοποιούμε ως εργαλείο το σώμα μας , με το οποίο θα παίξουμε, και θα κινηθούμε εναλλακτικά! (8-14 ετών)
«Κοίτα, άκου πέρνα!»
Με παιχνίδια, τραγούδια και πολύ γέλιο τα μικρά μαθαίνουν να περνάνε το δρόμο με ασφάλεια. (4-7 ετών)
«Ο μικρός Μακασί»
Ερχόμαστε σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και παραδοσιακούς ήχους! Ένα παραμύθι για τον μικρό Μακασί από την Αφρική γίνεται αφορμή για να μάθουν τα παιδιά ένα παραδοσιακό παιδικό Αφρικάνικο τραγούδι. (4-8 ετών)
«Το τραγούδι που χορεύει»
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη σχέση της μουσικής και της κίνησης και εκφράζουν τα συναισθήματα τους μέσα από το χορό. (6-12 ετών)
«Η μαγική μάσκα»
Σ’ ένα παλιό μπαούλο υπάρχει φυλαγμένη από τα αρχαία χρόνια μια μαγική μάσκα. Όποιος τη φοράει μεταμορφώνεται! Πόσες μεταμορφώσεις μπορούν να γίνουν; Ένα μαγευτικό θεατρικό παιχνίδι δράσης και μεταμόρφωσης, με άξονα την μάσκα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τι σημαίνει ένας ρόλος στο θέατρο. (6-12 ετών)
«Καλικατζαροζαβολιές»
Χριστούγεννα και οι καλικάτζαροι ανέβηκαν στη γη για να κάνουν χιλιάδες ζαβολιές. Με ζωντανή μουσική. (4-8 ετών)
«Το γαϊτανάκι της αποκριάς»
Το παραδοσιακό γαϊτανάκι ξεσηκώνει τα παιδιά σε χορούς μασκαρέματα και πολύ χαρά! Με ζωντανή μουσική. (4-8 ετών)

Κόστος: 5€ ανά μαθητή
Χώρος υλοποίησης: Μορφές Έκφρασης, Αλκμήνης 13, Κάτω Πετράλωνα
Πληροφορίες:

Τηλέφωνα: 210 3464903, 210 3464002,

Ιστοσελίδα:   www.morfesekfrasis.gr

 

 

 

 

*

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ-GRAPHICNOVEL του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πραγματοποιούν στον πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118 – Αθήνα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ-GRAPHICNOVELτου Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και την Α’ Γυμνασίου.
Πρόκειται για μια συνάντηση των παιδιών με τη μεταφορά σε graphicnovel του έπους του Ομήρου, από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς "Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς".

Έμπειροι εμψυχωτές συζητούν με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα, ενώ οι μαθητές τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν το χαρακτήρα του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται. Τέλος μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες, όπως και άλλες εξελίξεις...
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει ο Τάσος Αποστολίδης και πραγματοποιεί ο θεατρολόγος Γιώργος Λυμπέρης

Κόστος: 70 ευρώ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 50)
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Μαρία Γεροσίδερη
Υπεύθυνη προώθησης παιδικών & εκπαιδευτικών βιβλίων

Τηλέφωνο: 211 3003500 (εσωτ. 523)

Fax: 211 3003562

Εmail: schools_at_metaixmio.gr (αντικαταστήστε το _ at_  με @)


 

*

PLASTELINILAND – Δημιουργία με τις "φωτοπλαστελίνες"

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη γλυπτική με την πλαστελίνη και τη φωτογραφία.
Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της “PLASTELINILAND” (Π. Ράλλη & Ικονίου 122,Νίκαια) οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, δημιουργούν χαρακτήρες από πλαστελίνη οι οποίοι φωτογραφίζονται σε ανάλογο περιβάλλον (μακέτα). Έτσι, οι μαθητές δημιουργούν μία εικόνα. Τα παιδιά παίρνουν μαζί τους, εκτός από τους χαρακτήρες και τη φωτογραφία. Τα θέματα είτε προτείνονται στους εκπαιδευτικούς, ή  αποφασίζονται κατόπιν συνεννόησης και πολλές φορές σχετίζονται με κάποιο μάθημα. Έτσι, τα θέματα που επιλέγονται μπορεί να είναι επίκαιρα (χριστουγεννιάτικες - πασχαλινές κάρτες, απόκριες κτλ), να αποτελούν διαθεματικές προσεγγίσεις ενός μαθήματος (π.χ. της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της ιστορίας, της φυσικής) ή να είναι ελεύθερα ( ζωικό βασίλειο, ήρωες καρτούν, σκιέρ, κτλ).


Πρόγραμμα της παρουσίασης:
Τα παιδιά με οπτικοακουστικά μέσα, έρχονται σε επαφή με το χώρο της πλαστελίνης. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει άσκηση προσοχής και ηρεμίας, δημιουργίες με την πλαστελίνη και φωτογράφιση των έργων. Παράλληλα, υπάρχει ένα μικρό μουσείο με έργα από το δημιουργό της “PLASTELINILAND”
Το κόστος ανά μαθητή είναι 6 ευρώ και περιλαμβάνει το υλικό της πλαστελίνης, τη φωτογράφιση του έργου και την εκτύπωση του σε φωτογραφικό χαρτί (επαγγελματικού μεγέθους).
Π. Ράλλη & Ικονίου 122, Νίκαια 18450

 

Επικοινωνία:

Plastaliniland: Π. Ράλλη & Ικονίου 122, 18450 Νίκαια

Τηλέφωνα:   210-4921158,  6985956683
Ιστοσελίδα:     www.plastelini.com,    www.artsi.gr
E-mail: info__at_artsi.gr  (αντικαταστήστε το __at_ με @)

 

 

 

 

*

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Επικοινωνίας.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Επικοινωνίας (Εσπερίδων 8, κάτω Χαλάνδρι) πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.


Στόχος των δραστηριοτήτων αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, η απόκτηση γνώσης μέσα από το παιχνίδι, με έμφαση στην ανάπτυξη των γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, βάσει του αναλυτικού προγράμματος σπουδών.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε μαθητές Δημοτικού.
Η κάθε θεματική ενότητα έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα (45 λεπτών) και το κόστος της είναι 25 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών.


Προτεινόμενες ενότητες:


• Καινούριο σχολείο-καινούριοι φίλοι
• Όλα τα παιδιά ίδια και διαφορετικά

• Το νερό-πολύτιμο δώρο

• Φροντίζω τον πλανήτη μου

• Ανακύκλωση

• Αγαπώ το δάσος και το προστατεύω

• Το σύμπαν και οι πλανήτες

• Αρχαίοι Έλληνες

• Γοργόνες και μύθοι της θάλασσας

• Αγαπώ τις βολτούλες-μαθαίνω να κυκλοφορώ

• Μαθαίνω το σώμα μου

• Μαθαίνω τα συναισθήματά μου

• Τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου

• Ελάτε να γίνουμε η οικογένεια Αλφαβητούληδες

• Το βιβλίο, ένας καλός μου φίλος

• Φρούτα μου καλά όλα υγιεινά

• Το βασίλειο των ζώων

• Λουλούδια ας διαλέξουμε την Πρωτομαγιά

• Γιορτή της Μητέρας

• Τα μουσικά όργανα (Ιούνιος- παγκόσμια ημέρα μουσικής)

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Επικοινωνίας
Εσπερίδων 8, κάτω Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15232
2106897785, 6984700927

edise2001_at_gmail.com (αντικαταστήστε το _at_  με @)
http://edise.weebly.com

 

 

*

Χρυσομηλιά - Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Κέντρο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Χρυσομηλιά» οργανώνει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται, ανάλογα με το αντικείμενό τους, σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2012-2013

«Ελάτε να Τρυγήσουμε, σταφύλια να Πατήσουμε» - με θέμα τον τρύγο και το κρασί

«Ελιά του Ήλιου Θυγατέρα» - με θέμα την ελιά και το λάδι

«Τρώω σωστά; Υγεία και χαρά!!!» - με θέμα τη διατροφή

«Του Κόσμου το Ψωμί» - με θέμα το σιτάρι και το ψωμί

«Μέλισσα-Μέλισσα»

«Βιοποικιλότητα & Άγρια Ζωή»

«Ανακύκλωση»

«Η Μουσική Συναντά τη Ζωγραφική: ΣΑΓΚΑΛ»

«Η Πλούμπω κι η Μαλάμω» - Χριστουγεννιάτικο

«Πασχαλιά, Τέχνες και Παράδοση» - Πασχαλινό

Διάρκεια προγραμμάτων: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Τόπος παρουσίασης: Μουσείο Οίνου Μάρκου (Λεωφ. Πέτσα, έξοδος Αττικής Οδού 16, Παλλήνη Αττικής.)

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:   www.chrisomilia.gr

Το κόστος παρακολούθησης των προγραμμάτων μας για κάθε παιδί είναι 6 ευρώ + Φ.Π.Α.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2107215884 – 2107212749

E- mail: chrisomilia-at-chrisomilia.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)

 

*

Παιχνιδοκαμώματα για μικρούς & μεγάλους - Εργαστήρι παιχνιδιού & φαντασίας στο Θέατρο 104

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο Θέατρο 104 στο Γκάζι έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέμα, συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη γνώση. Απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν μέσω του παιχνιδιού. Δεκατρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες, φωτίζουν ενδιαφέρουσες πτυχές του κόσμου μας και ενθαρρύνουν τα παιδιά να τον ανακαλύψουν!

Θεματολογία:

1. Όλου του κόσμου τα παιχνίδια

2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια

3. Η μαγεία του θεάτρου

4. Μεγάλοι ζωγράφοι

5. Συναισθήματα

6. Όλη η γη ένα χωριό

7. Σοκολατοϊστορίες

8. Διατροφή

9. Επαγγέλματα

10 .Αγαπώ το βιβλίο

11. Ανακύκλωση υλικών

12. Οικολογία – περιβάλλον – εξοικονόμηση ενέργειας

13. Κυκλοφοριακή αγωγή

 

Απευθύνονται σε ηλικίες: 4-12 χρονών (ανάλογα με το είδος του προγράμματος)

Διάρκεια προγραμμάτων: 1 ½ ώρα

Κόστος προγραμμάτων: από 5.00€ - 6.50€

Χώρος διεξαγωγής: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Επικοινωνία: 210-8259.289,  info@paixnidokamomata.gr

Ιστότοπος: http://www.paixnidokamomata.gr/workshop


 

*

Εργαστήρι κουκλοθέατρου Μαιρηβή

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του κουκλοθέατρου για ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. 2013 – 20134

 

 

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» ( Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή) δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες μαθητών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης να το επισκεφτούν και να έρθουν πιο κοντά και πιο άμεσα σε επαφή με  την τέχνη του κουκλοθέατρου. Μέσα από ένα εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό πρόγραμμα, τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά την τέχνη της κούκλας.

 

Η επίσκεψη στο εργαστήρι κουκλοθέατρου περιλαμβάνει:

 

1. Εκπαιδευτικό δρώμενο:

Παρουσίαση για την τέχνη του κουκλοθέατρου

Τι είναι κουκλοθέατρο;  Πώς οι κούκλες γεννιούνται; Πώς ζωντανεύουν και πώς επικοινωνούν;

Μέσα από ένα εκπαιδευτικό και παράλληλα ψυχαγωγικό δρώμενο, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά σ’ αυτήν την τέχνη. Οι κουκλοπαίκτες, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, κατασκευάζουν κούκλες και τις εμψυχώνουν. Υλικά, στάδια και τρόποι κατασκευής διαφόρων ειδών θεατρικής κούκλας, ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των παιδιών.

 

2. Έκθεση κούκλας:

Παλιές και σύγχρονες θεατρικές κούκλες από συλλογές και παραστάσεις του Εργαστηρίου.

 

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, τις απαιτήσεις των δασκάλων, τη χρονική ή και οικονομική δυνατότητα κάθε ομάδας.

Προσφέρονται ακόμη, εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τα σχολικά λεωφορεία και ειδικός χώρος για να γευματίζουν τα παιδιά.

Το κόστος συμμετοχής  στα προγράμματα για τα σχολεία κυμαίνεται από 3 ευρώ ανά μαθητή.

Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 210 5222181

Ιστοσελίδα: www.mairivi.gr

E- mail: ιnfo@mairivi.gr

Διεύθυνση:  «Εργαστήρι Μαιρηβή» Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

 

 

 

 

*

Το Εργαστήρι του Πηλού στον Άλιμο

Το Εργαστήρι του Πηλού που βρίσκεται στην οδό Μπιζανίου 29, στον Άλιμο, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα καλλιτεχνικά δρώμενα, να έρθουν σε επαφή με καλλιτεχνικές δημιουργίες, οξύνοντας τη φαντασία τους, με εργαλείο τον πηλό, έχοντας πάντα την κατάλληλη καθοδήγηση και να αισθανθούν ικανοποίηση για τις ικανότητες τους και αγάπη για τη μάθηση μέσω της τέχνης.

Κόστος συμμετοχής 6€ ή 7€ ανά παιδί, ανάλογα με το πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα: www.ergastiri-pilou.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχή στα προγράμματα 210 98 84 131 (κα Βίκυ Λάζου)

 

 


 

*

Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου

Στην περιοχή του Λαυρίου η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.) και  ο σύλλογος των επιστημόνων του Λαυρίου και της ευρύτερης περιοχής έχουν ιδρύσει και λειτουργούν δύο μουσεία: το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και το Μουσείο Κεραμικής   «Α.Κ.Ε.Λ. - Π. Βαλσαμάκης».

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου, στεγάζεται σε ένα μικρό βιομηχανικό κτίριο, από τα σωζόμενα τμήματα του μεταλλοπλυσίου της ελληνικής εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, το οποίο είχε ανεγερθεί το 1875. Είναι ένας μοναδικός χώρος ιστορικής, φυσικής παιδείας και αισθητικής αγωγής και  διαθέτει συνολική συλλογή που ανέρχεται σε 2800 κομμάτια. Από αυτά, περισσότερα από 700  εκτίθενται  στις προθήκες του σε τέλειες κρυστάλλινες μορφές, ταξινομημένα ανάλογα με τη χημική τους σύσταση (σύστημα Dana), σε διάφορες κατηγορίες (θειούχα, αλογόνα κ.λ.π.). Τα ορυκτά που απαντώνται στο Λαύριο υπερβαίνουν τα 265, μεταξύ των οποίων κάποια μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο νιλίτης, ο θορικοζίτης, ο φιδλερίτης, ο γεωργιαδεζίτης, τα λεγόμενα ορυκτά της σκωρίας.

Οι επισκέψεις σχολείων στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου γίνονται καθημερινά, ενώ για τον προγραμματισμό τους και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22920-26270 με τον αρμόδιο έφορο κ. Ν. Βουρλάκο.

Το κόστος της εισόδου στο Μουσείο για τους μαθητές  ορίζεται στο 0,50 €.

Παράλληλα τα σχολεία θα μπορούν να επισκεφτούν και το Μουσείο Κεραμικής «Α.Κ.Ε.Λ. - Π.Βαλσαμάκης» για το οποίο η είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν.

 

 

*

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μουσείου Μπενάκη

Πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη, στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο εργαστήριο Γιάννη Παππά παρέχονται στα κάτωθι συνημμένα έγγραφα:

Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα

Εργαστήριο Γιάννη Παππά

 

 

*

Εργαστήρι ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

To εργαστήρι  ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ   πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και αντλούνται από την Οικολογία, τη Μυθολογία, την Ιστορία ,  τη Μελέτη του Περιβάλλοντος και τη Λογοτεχνία.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ένεκα παιδείας για το 2013-14 :

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

- Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΚΕΡΙ (τάξεις Νήπιο, Α΄,Β΄, Γ΄,Δ΄)
- Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (τάξεις Νήπιο, Α΄,Β΄, Γ΄,Δ΄)
- ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ (τάξεις Νήπιο, Α΄,Β΄, Γ΄,Δ΄)
- ΟΙ ΦΙΛΟΙ  ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ(τάξεις Νήπιο, Α΄,Β΄,)
- ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ(τάξεις Νήπιο, Α΄,Β΄, Γ΄)
- ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (τάξεις Νήπιο, Α΄,Β΄, Γ΄)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

- Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (τάξεις Δ΄,Ε΄)
- ΗΡΩΕΣ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ(τάξεις Γ΄,Δ΄)

ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

- ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ &ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  (τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄)
- ΥΓΕΙΑ-ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ  (τάξεις Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄)

 ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

 - Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (τάξεις Δ΄,Ε΄)
- ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ& ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣΚΑΣ Η ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ (τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄)
- ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ : ΛΑΜΠΑΔΕΣ Ή ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ(τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄)

 Χώρος παρουσίασης : Κολοκοτρώνη 42 Αργυρούπολη

Τηλέφωνα: 2109916202 6974897664 

Κόστος:

Προγράμματα διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών:   5,50 ευρ

Προγράμματα διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών:   4,50 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.enekapedias.gr

 

 

*

Επισκέψεις στο Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Σας ενημερώνουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Βιολογίας, λειτουργεί Ζωολογικό Μουσείο, το αρχαιότερο και πληρέστερο της χώρας. Οι συλλογές του Μουσείου αφορούν τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια πανίδα και περιλαμβάνουν χερσαία και θαλάσσια ασπόνδυλα και Σπονδυλόζωα. Οι επισκέψεις ορίζονται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και για τις ώρες 9.00-13.00. Κατά τη συνεννόηση για την επίσκεψη πρέπει να γνωστοποιούνται μεταξύ άλλων πληροφοριών, η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση των σχολείων, η ηλεκτρονική διεύθυνση και το Φαξ (εάν υπάρχει). Το δικαίωμα εισόδου στο Μουσείο για τα σχολεία ορίστηκε στο ποσό των δύο (2) ευρώ ανά άτομο.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: (για ραντεβού) 210-7274609, (για ειδικές πληροφορίες) 210-7274729, (για επιστημονικές πληροφορίες) 210-7274372

Fax: 210-7274619

E-mail: cadam@biol.uoa.gr, agelakis@biol.uoa.gr

             

 

*

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2013-2014

Η ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ οργανώνει για το σχολικό έτος 2012-2013  τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου:

Θεματική Ενότητα: Ο Κύκλος του Χρόνου

 «Τρύγος, σπορά, λιομάζωμα» - Για μαθητές Β΄ - Δ΄  Δημοτικού

 «Χριστούγεννα Πρωτούγεννα» - Για μαθητές Α΄ - Δ΄  Δημοτικού

 «Ήρθ΄ η Άνοιξη, με τα χελιδόνια, τα χελιδονίσματα και τη Χελιδόνα»  Α΄ - Δ΄  Δημοτικού «Του Κλήδονα το αμίλητο νερό…» - Για μαθητές Γ΄ - Ε΄  Δημοτικού 

Θεματική Ενότητα: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμό

«Μπες στα ρούχα των Αρχαίων!» - Αρχαία ελληνική ενδυμασία- μαθητές Γ΄- Ε΄  Δημοτικού «Σκηνές καθημερινής ζωής από την αρχαιότητα» -  μαθητές ΣΤ΄ Δημ. και Α΄- Β΄ Γυμνασίου 

Θεματική Ενότητα: Οι τέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

 «Η Τέχνη του Ψηφιδωτού μέσα στο χρόνο»-Για μαθητές Ε΄-ΣΤ΄Δημ. και  Α΄- Β΄ Γυμνασίου

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Κόστος Συμμετοχής: 5 Ευρώ/άτομο

Χώρος διεξαγωγής: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ – Πολιτισμός, Αθαν. Διάκου 3, Βριλήσσια

Τηλέφωνα: 210 810 4417, 693 4610085

e-mail: info@technotropia.eu

Δικτυακός τόπος: http://www.technotropia.eu

 

 

*

Εργαστήριο Κεραμικής Κοραλίας Κολαΐτη

Το Εργαστήριο Κεραμικής της Κοραλίας Κολαΐτη πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΙΣΤΑΣ» το οποίο απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και περιλαμβάνει:

- Περιήγηση στον λειτουργικό χώρο του εργαστηρίου
- Θεωρητική παρουσίαση με προβολή διαφανειών
- Πηλοπλαστική
- Διακόσμηση των αντικειμένων με χρώματα κεραμικής
- Ψήσιμο των αντικειμένων σε ηλεκτρικό καμίνι
- Γνωριμία με τον μάστορα της αγγειοπλαστικής

Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος μπορεί να γίνει και στην Αγγλική γλώσσα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες.
Υπεύθυνη Προγράμματος Πηλοπλαστικής: Κοραλία Κολαΐτη
Σύμβουλος Παιδαγωγικού Προγράμματος: Νταίζη Αδαμοπούλου
Ανάπτυξη Προγράμματος και Παρουσίαση στην Αγγλική: Ηλιάνα Κωνσταντινίδου

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.koralia.info
Κόστος ανά μαθητή: 6€
Στοιχεία Επικοινωνίας: Ο Μικρός Κεραμίστας Εδέσσης 10 & Στριμώνος, Αθήνα (Πλησίον στάσης μετρό Κεραμεικός) 2103410331 ή 2114056813, 6938390956
koraliakolaiti@gmail.com

 

 

*

Μουσείο Ηρακλειδών – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σχολ. έτους 2012-2013

«Τέχνη και Μαθηματικά, από την αισθητική της Τέχνης στη λογική των Μαθηματικών»

- Για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.

 

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την έκθεση «Τέχνη και Μαθηματικά» με έργα των  MC.Escher και V.Vasarely, δύο καλλιτεχνών με έντονο μαθηματικό υπόβαθρο στις δημιουργίες τους.

Σκοπός του ομότιτλου εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά» είναι να αποτελέσει συμπλήρωμα της διδασκόμενης ύλης των Μαθηματικών, στην κατεύθυνση της κοινά επιθυμητής από όλους τους ερευνητές της Διδακτικής, «διαθεματικότητας», διασυνδέοντας τα Μαθηματικά με την Ιστορία της Επιστήμης και της Τέχνης, τη Φιλοσοφία και τα κλασικά γράμματα.

Οι μαθητές δεν καλούνται απλά να παρακολουθήσουν ανενεργά μια διάλεξη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης,. Ενεργοποιούνται και γίνονται συμμέτοχοι στην εξέλιξη της δραστηριότητας, αλληλεπιδρώντας σ' ένα περιβάλλον ομαδικοσυνεργατικότητας.

Γενικές πληροφορίες

  -  Επιλογή του θέματος από εξειδικευμένες προτάσεις για κάθε τάξη
  Δύο κύκλοι παρουσιάσεων καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή
  -  Ώρες διεξαγωγής 9:00 – 11.00 & 11:00 – 13:00
  -  Ιδιαίτερες παρουσιάσεις για σχολεία από την επαρχία, απογεύματα και Σαββατοκύριακα, κατόπιν συνεννοήσεως
  -  Δυνατότητα υποδοχής τριών (3) τμημάτων σε κάθε κύκλο
  -  Ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά κύκλο 20 άτομα / Μέγιστος 80
  -  Τρεις σύγχρονες και κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας
  -  Κόστος συμμετοχής: 2,50€/μαθητή. Συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν

Θεματικές ενότητες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Νηπιαγωγείο: Σχήματα, χρώματα & μορφές

Δημοτικό:

I. Τα γεωμετρικά σχήματα

II. Παραλληλία & καθετότητα: το παιχνίδι των ευθειών γραμμών

III. Οι οφθαλμαπάτες της Τέχνης & η μαθηματική βεβαιότητα

IV. Ανοίγοντας προοπτικές

V. Χρώματα & αριθμοί - Σχήματα & μεγέθη

VI. Συμμετρίες & γεωμετρικά μοτίβα

VII. Μουσική & αριθμοί

VIII. Ομοιότητα - Λόγοι & αναλογίες

Θεματικές ενότητες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

I. Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση τέχνης και μαθηματικών

II. Οι οφθαλμαπάτες της τέχνης και τα παράδοξα της λογικής

III. Μουσική και μαθηματικά

IV. Οι διαστάσεις του χώρου και η προοπτική

V. Ομοιότητα- Σχήματα και λόγοι

VI. Μετασχηματισμοί, συμμετρίες και γεωμετρικά μοτίβα

VII. Ο θαυμαστός κόσμος των fractals

VIII. Μη-Ευκλείδειες γεωμετρίες «επί τάπητος»

IX. Λόγος, αναλογία, χρυσή τομή

X. Το άπειρο και το όριο στην Τέχνη και στα Μαθηματικά

Πληροφορίες και κρατήσεις : Ελένη Νομικού (Δευτ. - Παρ. 09:00-13:00) τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), mob.: 6947 277 697, email: enomikou@herakleidon-art.gr

Ηρακλειδών 16, Θησείο 118 51 Αθήνα (Στάση Metro: Θησείο) www.herakleidon.com

 

 

*

Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στεγάζεται στο πρώτο κτίριο του Αστεροσκοπείου, γνωστό και ως κτίριο Σίνα, το οποίο κατασκευάστηκε βάσει των   σχεδίων του  Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη.

 Το κτίριο έχει σταυροειδή μορφή, προσανατολισμένη με βάση τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στο κέντρο της κατασκευής υπάρχει ένας μικρός θόλος όπου εγκαταστάθηκε το ισημερινό διοπτρικό τηλεσκόπιο Ploessl.

Στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής εκτίθενται σήμερα  τα ιστορικά επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου στους τομείς της Σεισμολογίας, Μετεωρολογίας και Αστρονομίας, για τη μέτρηση του χρόνου και τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης .

Επίσης, εκτίθεται  ο χάρτης της σελήνης του Johann Friedrich Julius Schmidt ο οποίος ήταν  Διευθυντής του Αστεροσκοπείου από το 1858 έως το1884 και μια αναπαράσταση του μηχανισμού των Αντικυθήρων που βασίστηκε στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα μελέτης του ευρήματος.

Ο τοπογραφικός Χάρτης της Σελήνης" ("Chaptre der Gebirge des Mondes") στην τελική του μορφή παρουσιάζει τη σελήνη σε δίσκο  διαμέτρου 1,8 μέτρων και αποτελείται από 25 τμήματα που στο σύνολο τους απεικονίζουν την ορατή από τη Γη επιφάνεια της Σελήνης. Σχεδιάστηκε με την βοήθεια του διοπτρικού τηλεσκοπίου Ploessl και συμπεριλαμβάνει πάνω από 32.856 σχηματισμούς στη σεληνιακή επιφάνεια, και έχει σήμερα ιδιαίτερη επιστημονική σημασία καθώς απεικονίζει την επιφάνεια της σελήνης σε μια δεδομένη χρονική περίοδο του 19ου αιώνα.

Το μουσείο δέχεται επισκέψεις σχολείων προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να δουν    τα επιστημονικά όργανα και να κατανοήσουν τη διαχρονική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας  και των μεθόδων παρατήρησης που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η επικοινωνία για την οργάνωση των επισκέψεων γίνεται Δευτέρα Τρίτη και Παρασκευή  με την υπεύθυνη Δρ Α. Μεταξάτου τηλ.2103490151- 2103490102  ή στην ηλεκτρονική δ/νση : metalina@.noa.gr και η είσοδος για τα παιδιά είναι 2.50 ευρώ.

 

*

Προβολές της ταινίας “ΣΜΥΡΝΗ: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922”
 

Σας ενημερώνουμε ότι η ταινία “ΣΜΥΡΝΗ: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922”, θα προβάλλεται σε κινηματογραφικές αίθουσες και σε πρωινές προβολές για σχολεία από 13 Σεπτεμβρίου 2012 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα  και σύντομα στην Βέροια, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Μυτιλήνη και πολλές άλλες πόλεις.

 Ειδικά στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει από 21 Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΜΜΣΤ) η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση που βασίζεται στο άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό της ταινίας, ενώ από 27 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν και στο ΜΜΣΤ πρωινές προβολές για σχολεία, μετά από συνεννόηση με τις κ.κ. Βίλλυ Πολυζούλη (Π/θμια), Χριστίνα Μαβίνη (Δ/θμια),τηλ. 2310 281212, 10:00-16:00

Η παρακολούθηση της ταινίας κατά τις πρωινές προβολές για τα σχολεία έχει κόστος 3€ - 5€ /άτομο και γίνεται ύστερα από έγκαιρη επικοινωνία με τους παρακάτω υπεύθυνους κρατήσεων:

ΑΘΗΝΑ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Από 13-9- 2012    (Κατερίνα Γεωργίου,210 3612046 (Βιβλιοθήκη), 09:00- 15:00)

ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 1-2  : Από 13-9- 2012    (Σοφία Κατσαρού, τηλ. 210 38 07 334, 09:00- 17:00)

ODEON ΟΠΕΡΑ: Από 1η Οκτωβρίου 2012    ( Νάγια Κωστοπούλου, τηλ. 210- 67 86 615, 09:30- 13:00)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Από 13-9- 2012    (Νίκη Χουλιάρα,  τηλ. 2310 37 86 36, 09:00- 15:00)

STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΠΥΛΑΙΑ: Από 13-9-2012 (Παναγιώτης Χουλιαράς, τηλ. 2310 479296, 2310 476321, 10:00-17:00)

ΠΑΤΡΑ
STERVESOMARE: Από 13-9-2012    (Χαρά Αρβανίτη, τηλ. 2610- 314309, 10:00– 16:30)

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβολές για σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα στο τηλέφωνο 697 80 94 155 (κα Γιούλη Βομπίρη) και στην ιστοσελίδα www.smyrnadocumentary.org

 

 

*

«Πες το με εικόνες» Εργαστήρια Οπτικοακουστικής Έκφρασης

Tο Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα-εργαστήρια που εξοικειώνουν τους μαθητές με την δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας (φωτογραφία, βίντεο, ήχος) και μορφών έκφρασης (κινηματογράφος, τηλεόραση, video art). Τα περισσότερα από αυτά τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν και δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ και στη συνέχεια εξελίχθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν από τους   συντελεστές του  Κέντρου ΚΑΡΠΟΣ. Στόχος των εργαστηρίων είναι να καλλιεργήσουν την κριτική στάση των μαθητών για όσα ακούν και βλέπουν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, να τους βοηθήσουν να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και να αφηγηθούν μικρές ιστορίες με τρόπους που συνδυάζουν την δημιουργικότητα και την συλλογικότητα.
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο για οπτικοακουστικές δράσεις, (EXILEROOMS, Αθηνάς 12 , Μοναστηράκι, απέναντι από το σταθμό του Μετρό), για ομάδες των 20 μαθητών, έχουν κόστος 6 ευρώ για κάθε μαθητή και είναι τα εξής:

1.   «Εγώ, εσύ και τα μικρά μας μυστικά» : Απευθύνεται σε μαθητές    Νηπιαγωγείου, Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού – Διάρκεια 2 ώρες

2.   «Οι 5 τρόποι» : Απευθύνεται σε μαθητές   από Δ’ Δημοτικού  μέχρι Λύκειο- Διάρκεια: 3 ώρες

3.   «Ένα βιβλίο τρεις σκηνοθέτες»: Απευθύνεται σε μαθητές   Γυμνασίου/ Λυκείου -Διάρκεια: 3-6 ώρες

4.   «Περιμένοντας…»: Απευθύνεται σε μαθητές   από Δ’ Δημοτικού  μέχρι Λύκειο- Διάρκεια: 3 ώρες

5.   «Tα υλικά ζωντανεύουν: εισαγωγή στο animation» : Απευθύνεται σε μαθητές   όλων των τάξεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- Διάρκεια 3 ώρες

6.   «Στο κινηματογραφικό πλατό»: Απευθύνεται σε μαθητές από Δ’ Δημοτικού μέχρι Λύκειο-Διάρκεια: 3 ώρες. Το εργαστήριο αυτό έχει κόστος 10 € ανά μαθητή και υλοποιείται στο studio ΑΛΦΑ στο Μαρούσι.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.karposontheweb.org

Τηλ./φαξ: 210 6726 070,  6944 684093 (κα Ν. Ξύδη), e-mail: info@karposontheweb.org

 

 

*

Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού από τον Μάρκο Βαμβακάρη & τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι σήμερα

Ο Δημήτρης Κατοίκος διοργανώνει συναυλία με τίτλο «Η ιστορία του λαοκού τραγουδιού από τον Μάρκο Βαμβακάρη & τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι σήμερα». Στη συναυλία, που απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζονται τραγούδια κορυφαίων δημιουργών με παράλληλες προβολές σε video-wall.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 ωρών και σε αυτό συμμετέχουν δύο τραγουδιστές και εξαμελής λαοκή ορχήστρα.

Κόστος συμμετοχής 7-8 €

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 6666 057 και 6977087804

 

 

*

ΛΥΡΑΥΛΟΣ:  Μουσικό –εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα»

 Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «ΛύρΑυλος» υλοποιεί  για  ένατη  συνεχή χρονιά το μουσικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δίνει τη δυνατότητας στους μαθητές να ακούσουν ζωντανά διάφορες εκδοχές παιξίματος 40 ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών και παραδοσιακών  οργάνων, μαθαίνοντας ταυτόχρονα  την ιστορία τους τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής τους, ούτως ώστε να γίνει κατανοητός  ο ρόλος τους σε κάθε εποχή. Δίπλα σε σωζόμενα αρχαιοελληνικά τραγούδια και ύμνους ακούγονται και επιλεγμένα παραδοσιακά ( θρακιώτικο, ριζίτικο, ηπειρωτικό κλπ.) στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαία μουσική. Το πρόγραμμα  επίσης  περιλαμβάνει   προβολή διαφανειών,  ελληνικούς μύθους, αναφορές σε ιστορικές και αρχαιολογικές  πηγές και ακουστικά παραδείγματα με το μονόχορδο του Πυθαγόρα.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται με τρόπο διαδραστικό και διαθεματικό και η διάρκειά του είναι μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά. To κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 4 έως 5 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα : 210 5022 602, 6974 127672 (κ.κ. Μιχάλης και Παναγιώτης  Στέφος) και στην ιστοσελίδα  www.lyravlos.gr

 

 

*

ΑΚΟΥ-ΚΟΙΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα ανάπτυξης της δημιουργικότητας μέσα από τις τέχνες για παιδιά 4-12 ετών

Στο εργαστήριο τέχνης για παιδιά «Άκου-Κοίτα» υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα αξιοποιώντας τα εργαλεία διδακτικής της τέχνης και της βιωματικής μάθησης με στόχο τα σημερινά παιδιά να διατηρήσουν την έμφυτη ικανότητα τους να είναι δημιουργικά, να αναπτύξουν τα χαρίσματά τους και να αναγνωρίσουν τα ταλέντα που διαθέτουν.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο έγγραφο.

 

*

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ – «ΒΟΤΣΑΛΟΠΑΡΑΜΥΘΑ»

Το Μουσείο Παραμυθιών - «Βοτσαλοπαράμυθα» στεγάζεται στην οδό Χρυσοστόμου 7, στην Πλάκα. Στον χώρο αυτόν οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου (παραμύθια – φωτογραφίες – βότσαλα), να ακούσουν παραμύθια και να απασχοληθούν δημιουργικά.
Τα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Παραμυθιών – «Βοτσαλοπαράμυθα» απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου και έχει διάρκεια 60 λεπτά.
Η οικονομική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 4 ευρώ για κάθε παιδί.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3234149, 6987 209423

 

*

Παιδικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

Σας ενημερώνουμε  ό,τι  η Οργάνωση Γη  παρουσιάζει εκπαιδευτικό έργο που ονομάζεται «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» με στόχο την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών πάνω σε μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως είναι η αξία της βιοποικιλότητας, η σύνδεση της υπερκατανάλωσης με την έλλειψη φυσικών πόρων, η αξία της βιολογικής καλλιέργειας για την ανθρώπινη ζωή κ.α.

Η Οργάνωση δραστηριοποιείται στο κτήμα Βασιλίσσης και στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης» και διαθέτει ιδιωτική έκταση 25 στρεμμάτων στα οποία περιλαμβάνονται μόνιμες εκθέσεις σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και οριοθετημένοι φυσικοί χώροι προς επίσκεψη ,παρατήρηση και απόλαυση.Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:Έκθεση εντόμων/ασπόνδυλων, Μικρογραφία ενός άγριου Οικοσυστήματος της Αττικής, Βιολογικό περιβόλι, Παραδοσιακά γεωργικά μηχανήματα ,Οικόσιτα ζώα(άλογα κ.λ.π.), Τον Πύργο Βασιλίσσης και τους κήπους του.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις  επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210.2325380-210.2388275 και στο email:info@organizationearth.org.

 H είσοδος για τους μαθητές  είναι 3,5€ και για τους ενήλικες 5,5€ και  οι επισκέψεις γίνονται καθημερινά 9.00-17.00, Τρίτη έως Κυριακή.

 

 

*

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί στο ισόγειο του Τμήματος Γεωλογίας στα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης (Ιλίσια).
Ο χώρος του Μουσείου αποτελεί χώρο επίσκεψης για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να κατανοήσουν αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο τους, αλλά και να ενημερωθούν σε θέματα περιβάλλοντος και ιστορίας της χώρας μας. Κατά την ξενάγηση αναλύονται θέματα όπως η ιστορία και η σημασία των μεταλλείων του Λαυρίου, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, τα βιομηχανικά ορυκτά , οι χρήσεις τους και η ανακύκλωσή τους, τα ραδιενεργά ορυκτά, οι ενεργειακές πρώτες ύλες, η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης από την προοστορική εποχή μέχρι σήμερα και οι πολύτιμοι λίθοι και οι απομιμήσεις τους. Η περιήγηση στο Μουσείο προσαρμόζεται στην ηλικία και τις γνώσεις των μαθητών.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:30-15:00

Κόστος εισόδου: 2 ευρώ

Για ομαδικές επισκέψεις θα πρέπει να προηγηθεί ειδοποίηση για τον προγραμματισμό της επίσκεψης στο τηλέφωνο 210 7274 112 (ώρες επικοινωνίας 09:00-14:00)

 

 

*

Παιδικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

Σας ενημερώνουμε ό,τι το Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ,το οποίο δέχεται μαθητές απ΄όλη την Ελλάδα συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους,βρίσκεται στο Θησείο απέναντι από την Ακρόπολη και είναι δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γ.Σίνα.
Στο Μουσείο εκτίθενται τα ιστορικά επιστημονικά που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου για την παρατήρηση του σύμπαντος, την μέτρηση του χρόνου και τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης της χώρας, καθώς επίσης και στους τομείς της σεισμολογίας και της μετερεωλογίας .Δίπλα στο Μουσείο ευρίσκεται το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού που χρησιμοποιείτο μέχρι πρόσφατα για τον προσδιορισμό της ώρας Ελλάδας, επίσης εκτίθεται ο χάρτης της σελήνης ο οποίος έχει ιδιαίτερη επιστημονική σημασία καθώς απεικονίζει την επιφάνεια της σελήνης σε μια δεδομένη χρονική περίδο του 19ου αιώνα.
Το Μουσείο δέχεται επισκέψεις σχολείων προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να δουν τα επιστημονικά όργανα και να κατανοήσουν την διαχρονική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές  στην 170χρονη ιστορία του.
Η επικοινωνία για την οργάνωση των επισκέψεων γίνεται καθημερινά με την υπεύθυνη Δρ. Α.Μεταξάτου, τηλ.2103490151-2103490102 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:metalina@.noa.gr
To κόστος επίσκεψης είναι 3 ευρώ για τους μαθητές και οι μέρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή και οι ώρες 10.00-15.00.
Η διεύθυνση είναι:Λόφος Νυμφών,118.10 Θησείο.


 

*

Προγράμματα Οδικής Ασφάλειας στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
 

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, που στεγάζεται στον πολυχώρο “Athenian Capitol” στο κέντρο της Αθήνας (ταχυδρομική διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού 33 - 35 & Πατησίων, 104 33, Αθήνα), δέχεται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη  διάρκεια των οποίων οι μαθητές ξεναγούνται  σε τρεις ορόφους με συλλεκτικά οχήματα από το χώρο της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Επιπλέον, οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-12 ετών) έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ Με Ασφάλεια», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», σε ανεξάρτητους χώρους στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά – εκτός Δευτέρας που το Μουσείο παραμένει κλειστό - από τις 09.00 έως τις 14.00, κατόπιν συνεννόησης. Η οικονομική συμμετοχή των μαθητών διαμορφώνεται ως εξής: 5 ευρώ για ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου (αφορά μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), 6 ευρώ για ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και  συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής (αφορά μόνο μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης).  

Συμπληρωματική πληροφόρηση θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επικοινωνούν με την κα Παπανικολάκη Ειρήνη, στα τηλέφωνα 210 8210542 & 695 7830090 (e-mail: i_papanikolaki@charagionis.com).
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν και την ιστοσελίδα του Μουσείο Ελληνικού Αυτοκινήτου: www.hellenicmotormuseum.gr

 

*

Πάρκο Οδικής Ασφάλειας για παιδιά από την Jumicar στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας

 

Το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Jumicar λειτουργεί από το 2006 στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ίδρυμα για το παιδί η «Παμμακάριστος» το οποίο διαθέτει και το χώρο του πάρκου (Λ. Μαραθώνος 1, Νέα Μάκρη).

 

Το πάρκο Jumicar δέχεται παιδιά ηλικίας 3-14 ετών, τα οποία έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο και οδηγώντας τα αυτοκίνητα της εταιρείας να συνειδητοποιήσουν την σημαντικότητα της Κυκλοφοριακής Αγωγής.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείων- Παιδικών Σταθμών, τα οποία χωρίζονται σε ολιγομελείς ομάδες και περιηγούνται πεζή στους χώρους, με στόχο την εξοικείωσή τους με τους παράγοντες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων(τρίχρωμοι σηματοδότες, σήματα ΚΟΚ, διαγραμμίσεις κλπ), χωρίς την παρουσία των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα οδηγείται σταδιακά σε δευτερεύουσα πίστα εξάσκησης, που έχει ειδικά διαμορφωθεί για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών και λειτουργεί με μικρότερα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια για την πρακτική τους εξάσκηση. Επιπλέον, το πρόγραμμα απευθύνεται και σε μαθητές/τριες Δημοτικών και Γυμνασίων, με θεωρητικό μέρος διάρκειας 15 λεπτών και κατόπιν τα παιδιά ανά ομάδες μπαίνουν σε βενζινοκίνητα μικρά αυτοκίνητα, φορούν κράνη και ζώνες ασφαλείας και τους δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των αυτοκινήτων καθώς και για τις διαδρομές που θα πρέπει να ακολουθήσουν εντός του πάρκου. Στη συνέχεια ο κάθε μαθητής οδηγεί το δικό του αυτοκίνητο, με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευμένου προσωπικού. Μ'  αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή συνδυάζεται αρμονικά με την χαρά της οδήγησης.
Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται πρωινές ώρες εργασίμων ημερών. Η συνήθης ώρα προσέλευσης είναι 09:30π.μ. και η συνήθης ώρα αποχώρησης 12:00μμ. (δυνατότητα διαφοροποίησης για σχολεία εκτός Αθηνών). Η ημερομηνία επίσκεψης κάθε σχολείου προγραμματίζεται τηλεφωνικά-κατά προτεραιότητα αναλόγως της ημερομηνίας κλήσης-συνήθως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και καθόλη την διάρκειά της. Το κόστος παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος για όλα τα σχολεία (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) προσδιορίζεται για την τρέχουσα σχολική χρονιά στα επτά (7) ευρώ ανά μαθητή. Εάν κάποια παιδιά-σύμφωνα με την κρίση των εκπαιδευτικών που τα συνοδεύουν-αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό αυτό ή είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, θα παρακολουθούν το πρόγραμμα δωρεάν.


Για περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, φωτογραφίες και βίντεο λειτουργίας του πάρκου, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της
Jumicar Ελλάδος: www.jumicar.gr  ή να επικοινωνήσετε στο τηλ. 210-8624486.

 

 

*

Επισκέψεις στο Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών

Σας ενημερώνουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Βιολογίας, λειτουργεί Ζωολογικό Μουσείο, το αρχαιότερο και πληρέστερο της χώρας. Οι συλλογές του Μουσείου αφορούν τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια πανίδα και περιλαμβάνουν χερσαία και θαλάσσια ασπόνδυλα και Σπονδυλόζωα. Οι επισκέψεις ορίζονται μετά από τηλεφωνική συνεννόηση κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και για τις ώρες 9.00-13.00. Κατά τη συνεννόηση για την επίσκεψη πρέπει να γνωστοποιούνται μεταξύ άλλων πληροφοριών, η πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση των σχολείων, η ηλεκτρονική διεύθυνση και το Φαξ (εάν υπάρχει). Το δικαίωμα εισόδου στο Μουσείο για τα σχολεία ορίστηκε στο ποσό των δύο (2) ευρώ ανά άτομο.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: (για ραντεβού) 210-7274609, (για ειδικές πληροφορίες) 210-7274729, (για επιστημονικές πληροφορίες) 210-7274372

Fax: 210-7274619

E-mail: cadam@biol.uoa.gr, agelakis@biol.uoa.gr

             

 

*

Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών-Προγράμματα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης

Τα προγράμματα είναι τα εξής:

-Πεζοπορία

-Περιβαλλοντική ξενάγηση

-Υπαίθριες δραστηριότητες (προσανατολισμός, εναέριο πέρασμα, ποδήλατο βουνού κ.α.)

-Προβολή με θέμα τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

 

Η προσφορά του ΕΟΣ Αθηνών είναι εθελοντική εκτός της αμοιβής του συνοδού βουνού.

Στο καταφύγιο Μπάφι λειτουργεί κυλικείο και οργανωμένη  σπιτική κουζίνα.

Πληροφορίες: Τηλ. 210-3310323, 210-2469050, 210-2403556 και 210-3212355, Εmail : info@mpafi.gr

 

 

*

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας – Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ξενάγησης

Η εταιρία Υπηρεσιών Γραφείων Διοργάνωσης Οργανωμένων Περιηγήσεων, με βάση το ορεινό καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθος,  πραγματοποιεί τα εξής προγράμματα περιβαλλοντικής ξενάγησης  τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Αναζητώντας τον υδάτινο ορίζοντα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας: για συνειδητοποίηση του ειδικού περιβαλλοντικού βάρους του Εθνικού Δρυμού (γενικά, πανελλαδικά, τοπικά). Kόστος 7 € ανά μαθητή.

2. Θησαυρός του Δάσους είναι το…δάσος: κυνήγι «θησαυρού» για βιωματικό εντοπισμό και συλλογή χαρακτηριστικών του δάσους (ορυκτά, πανίδα, χλωρίδα) και της γενικότερης σημασίας του ως μεγέθους για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής . Κόστος 9 € ανά μαθητή.

3. «Παίζω και μαθαίνω»

Α. Περιήγηση στα μοναδικά μονοπάτια του δρυμού, ανακαλύπτουμε μερικά από τα 1.100 είδη χλωρίδας που υπάρχουν στην περιοχή.

Β. Δραστηριότητες ομαδικού πνεύματος & στρατηγικής.

Κόστος 7€  ανά μαθητή .
Τα προαναφερόμενα προγράμματα έχουν εμπλουτιστεί  με υλικό από το πρόγραμμα του ΟΗΕ «Βιοποικιλότητα», της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος καθώς και  από την ενότητα της δεκαετίας της Unesco για το 2011 «Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Πληροφορίες: Τηλ./Φαξ: 210 3310323

Ιστοσελίδα: www.mpafi.gr  

e-mail: info@mpafi.gr, parnitha@trekking.gr   

 

 

*

Επισκέψεις-Ξεναγήσεις σχολείων στο Βοτανικό Κήπο Ι. και Α. Διομήδους

Σας ενημερώνουμε ότι ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους είναι Κοινωφελές ‘Ιδρυμα που δημιουργήθηκε από κληροδότημα του Α. Διομήδους με σκοπό να συντελέσει στη διάδοση, καλλιέργεια, ανάπτυξη και αγάπη των νέων για τον κόσμο των φυτών. Τον Κήπο, που φιλοξενεί σημαντικά ελληνικά και ξενικά είδη , επισκέπτονται εδώ και χρόνια πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012, όπως και πέρυσι, οι εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξεναγήσεις των σχολείων θα γίνονται με ευθύνη των επιστημόνων του Ιδρύματος. Για το λόγο αυτό, όλα τα σχολεία που επιθυμούν ή έχουν ήδη προγραμματίσει επίσκεψη, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Ιδρύματος στα τηλέφωνα 210 5811557, 210 5812582, 210 5813049 στο FAX 210 5813049 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης uoabotgd@otenet.gr προκειμένου να καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών, η ημερομηνία και η ώρα επίσκεψης. Ο Κήπος δέχεται σχολεία τις καθημερινές από 9:00 έως 13:30 από την είσοδο επί της Ιεράς Οδού 403. Για την ξενάγηση κάθε μαθητής θα καταβάλει το ποσό του ενός (1) ευρώ. Οι κανόνες, οδηγίες και λοιπές πληροφορίες σχετικές με τις επισκέψεις δίνονται στην ιστοσελίδα www.diomedes-bg.uoa.gr

 

*

Ιστορικό Μουσείο Μάσκας Ιανός

Η μάσκα από τους αρχαίους χρόνους αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα εικαστικό αντικείμενο. Η θεατρική, λατρευτική, τελετουργική και ψυχαγωγική της υπόσταση μαρτυρούν την αναγνωρισμένη διάστασή της, αυτήν του ερμηνευτικού εργαλείου της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού σε όλες τις ιστορικές περιόδους και εκφάνσεις του.
Το Ιστορικό Μουσείο Μάσκας Ιανός  πλαισιώνεται από ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής μασκών,  όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την κατασκευή μασκών, καθώς και ένα ημίωρο  σεμινάριο-παρουσίαση της παγκόσμιας ιστορίας της μάσκας, με έμφαση στη σχέση μάσκας και Ελληνικού-Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
To Ιστορικό Μουσείο Μάσκας Ιανός είναι το πρώτο και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Στις προθήκες του εκτίθενται 308 μάσκες από όλο τον κόσμο με πλήρη περιγραφή.
Η χωροθέτηση του Μουσείου Μάσκας Ιανός έχει γίνει:
Λεωφ. Καπανδριτίου Καλάμου 81,  Καπανδρίτι Αττικής.
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης υποδοχής κοινού 1η  Φεβρουαρίου 2012.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3637547

Κόστος συμμετοχής:

Απλή Είσοδος 1 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται παρακολούθηση σεμιναρίου)

Είσοδος και επιπλέον παρακολούθηση εργαστηρίου 3 ευρώ.

 

 

   

*

Δραστηριότητες Εκπαιδευτικού Χώρου “Χωροχρόνος (Αρτέμιδα Αττικής)

Ο “Χωροχρόνος” είναι ένα Κέντρο όπου πραγματοποιούνται περιβαλλοντικά, εικαστικά και πολιτισμικά προγράμματα, τα οποία συνδυάζουν την Τέχνη με το Λόγο και την Επιστήμη  και στοχεύουν στη δημιουργική ανάπτυξη, στην καλλιτεχνική έκφραση, στην αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης, καθώς  και στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.
Οι δραστηριότητες του εν λόγω Κέντρου απευθύνονται στην Α/θμια Εκπ/ση (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και περιλαμβάνουν 12 προγράμματα που αφορούν το Διάστημα, το Περιβάλλον, την Οικολογία, την Ιστορία, τη Γεωλογία και τη  Ζωγραφική

Για κάθε πρόγραμμα ισχύουν τα εξής:  

 Διάρκεια: 1,5 ώρα

Κόστος:    8 €/μαθητή

Μέγιστο όριο αριθμού μαθητών: 30 μαθητές/πρόγραμμα

Το κέντρο “Χωροχρόνος” βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στην Αρτέμιδα Αττικής (οδός Αγίου Στεφάνου 37) και λειτουργεί καθημερινά  9:30 – 13:00.
Τα Σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το «Χωροχρόνο»,  μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπεύθυνες του Κέντρου κυρίες Ζακλίν Σούρας  και Ελένη Κουτσογεωργοπούλου στα τηλέφωνα  2294026669 και 6984315640

 

*

Συμμετοχή μαθητών στη διαδραστική-βιωματική εφαρμογή “ΤΕΧΝΟ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ” (Σπάτα Αττικής)

Τόπος υλοποίησης και ωράριο λειτουργίας
Η «Τεχνο-Ανακύκλωση» υλοποιείται στο κτήριο του Blanos Sports Park στο 1ο χλμ Λ. Πικερμίου - Σπάτα Αττικής. Η διάρκεια της εφαρμογής είναι δύο (2) ώρες. Οι επισκέψεις των μαθητών μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 9:30 έως τις 13:30 κάθε πρωί εργάσιμων ημερών, κατόπιν συνεννόησης.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής στην «Τεχνο-Ανακύκλωση» για κάθε μαθητή είναι 4 €.
Επικοινωνία για την οργάνωση επισκέψεων
Για το συντονισμό των επισκέψεων των μαθητικών ομάδων, οι συνοδοί καθηγητές μπορούν να επικοινωνούν με τον καθηγητή Δρ. Α. Μπαλντούκα, τηλ.: 6972533991, e-mail: abald@teemail.gr 

Κεντρικό σενάριο της εφαρμογής “Τεχνο-Ανακύκλωση”
Ομάδες τεσσάρων μαθητών  αρχικά κατασκευάζουν μια πειραματική συσκευή από ανακυκλώσιμα υλικά, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να εκτελέσουν σειρά πειραμάτων (συλλογή πειραματικών μετρήσεων, κατασκευή διαγραμμάτων). Στο τέλος της δράσης, οι μαθητές παίρνουν ως δώρο τη συσκευή που κατασκεύασαν.
Στόχοι της εφαρμογής “Τεχνο-Ανακύκλωση”
• Να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακύκλωση.
• Να τους ωθήσει στην απομυθοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας.
• Να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο τεχνολογικής έκφρασης, όπως επίσης και μια μεθοδολογία βιωματικής εκπαίδευσης πάνω σε βασικές αρχές της επιστήμης.
• Να  διεγείρει τη δημιουργική τους σκέψη.
• Να προτείνει έναν πλήρως διαδραστικό-βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας, στον οποίο οι Η/Υ και η πληροφορική δεν αποτελούν το βασικό μέσο μεταφοράς και διάχυσης της πληροφορίας.
• Να προσφέρει την επιστημονική γνώση ως εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα μπορεί να απευθυνθεί προς όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση της εκπαίδευσης χωρίς σύνορα και κοινωνικοοικονομικούς φραγμούς.

Διαθέσιμα προγράμματα:
• Μετατροπή δυναμικής ενέργειας σε κινητική – Δημιουργία κίνησης - Τριβή: Κουρδιστό μικρό όχημα από ανακυκλώσιμα υλικά (συναρμολόγηση και εκτέλεση πειραμάτων).
• Μοχλοί: Ζυγός με ταλαντευόμενο βραχίονα (συναρμολόγηση και βαθμονόμηση).
• Διατήρηση ορμής – Δημιουργία κίνησης - Τριβή: Μικρό όχημα κινούμενο με εξώθηση αέρα  από ανακυκλώσιμα υλικά (συναρμολόγηση και εκτέλεση πειραμάτων).
• Δομή DNA – Γενετικός κώδικας: Ομοίωμα DNA από ανακυκλώσιμα υλικά (Συναρμολόγηση σε στοχευμένη δομή νουκλεοτιδίων).

Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν;
Πιλοτικές δράσεις τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου μετείχαν κυρίως μαθητές 10 έως 17 ετών, συγκλίνουν στην άποψη ότι πρόκειται για μια απολύτως διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή που εγκλωβίζει το ενδιαφέρον, εξάπτει τη φαντασία, διεγείρει επιστημονικά, απελευθερώνει τη δημιουργική σκέψη, ευαισθητοποιεί στην προστασία του περιβάλλοντος, απομυθοποιεί την επιστήμη και ισχυροποιεί τους δεσμούς ομαδικής εργασίας. Στην «Τεχνο-Ανακύκλωση» λοιπόν μπορούν να συμμετέχουν μαθητές:
• Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού
• Γυμνασίου
• Α’ και Β’ Λυκείου
Φορείς υλοποίησης
Η διαδραστική εφαρμογή «Τεχνο-Ανακύκλωση» υλοποιείται με τη συνεργασία:
• του καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Αεροσκαφών Δρ. Α. Μπαλντούκα, τηλ. 6972533991 και 2228099671, e-mail: abald@teemail.gr, ιστοσελίδα: http://technorecycle.wordpress.com , επινοητή της μεθόδου 
• και της εταιρείας Blanos Sports Park, 1ο χλμ Λ. Πικερμίου - Σπάτα Αττικής, υπεύθυνος κ. Χρ. Παντελής, τηλ. 2106635835 και 2130321597, e-mail: enjoy@blanospark.gr , ιστοσελίδα: www.blanospark.gr  

 

 

*

«Δραστηριότητες του Τεχνολογικού Πάρκου “Πολυμήχανον”»


  «Το “Πολυμήχανον” αποτελεί το πρώτο  διαδραστικό, τεχνολογικό, ψυχαγωγικό πάρκο που ξεκίνησε τη λειτουργία του από την 1η Σεπτεμβρίου 2009. Αποτελεί έναν αυτόνομο ιδιωτικό οργανισμό που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εκπαιδευτική Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και  την οικονομική στήριξη του Υπ. Ανάπτυξης.


  Το πρωτοποριακό αυτό εργαστήριο περιλαμβάνει εκθέματα-παιχνίδια σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Η σχεδίαση και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους  πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Άλλωστε στην πολυετή ερευνητική δουλειά του στηρίχτηκε και η ίδρυση του «Πολυμήχανον».


   Στο «Πολυμήχανον» η ρομποτική και η εικονική πραγματικότητα, ως βάση των παιχνιδιών, έχουν συνδυαστεί με τις έννοιες και τις δεξιότητες των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών και της πληροφορικής. Οι μαθητές καλούνται να χειριστούν και να ελέγξουν τις τεχνολογικές αυτές διατάξεις, παίζοντας ομαδικά και προσπαθώντας να κατανοήσουν τους κανόνες των παιχνιδιών και τις έννοιες που είναι ενσωματωμένες σε κάθε διάταξη.


   Η σχεδίαση των εκθεμάτων-παιχνιδιών διασφαλίζει άνετη πρόσβαση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) ώστε να μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν αλλά και να παίζουν ισότιμα. Ακόμα και στα παιχνίδια στα οποία πρέπει κανείς να κινείται γρήγορα και με έντονες κινήσεις, προσφέρεται εκδοχή προσαρμοσμένη στις δυνατότητές τους.


   Ο παιδαγωγικός στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε ζωντανές διαδικασίες, τα αποτελέσματά των οποίων μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν στο σχολείο για τη διδασκαλία εννοιών που έχουν σχέση με τα μαθηματικά, τη φυσική, τη βιολογία, τη γεωγραφία, την τεχνολογία, την περιβαλλοντική αγωγή.        


   Απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Το «Πολυμήχανον» έχει τις πόρτες του ανοιχτές για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, κατά τη διάρκεια των οποίων ειδικά εκπαιδευμένοι εμψυχωτές ξεναγούν, καθοδηγούν και υποστηρίζουν συνεχώς τους επισκέπτες, Η επίσκεψη διαρκεί έως και δύο ώρες και το επίπεδο δυσκολίας των παιχνιδιών προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας (ηλικία, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες), μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του «Πολυμήχανον».

Το Πολυμήχανον λειτουργεί ως εξής :

  Από Νοέμβριο 2010
- Δευτέρα - Πέμπτη 09:00 - 14:00
- Παρασκευή 09:00 - 14:00 και 17:30 - 20:30
- Σαββατοκύριακα και περιόδους αργιών 11:00 - 21:00

Τιμές εισητηρίων:
- Ατομικό 12 Ευρώ κατ'άτομο
- Παιδικό - Σπουδαστικό 10 Ευρώ κατ'άτομο
Ειδικές τιμές για οικογένειες και group μεγαλύτερα των 10 ατόμων

- Σχολικές επισκέψεις (εργάσιμες ημέρες): 8 Ευρώ κατ'άτομο

Τα Σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το «Πολυμήχανον»,  στον πολυχώρο πολιτισμού Badminton, μπορούν να δηλώνουν  το  ενδιαφέρον   τους   στο τηλέφωνο     211  10 100 50

 

• Πληροφορίες, φωτογραφίες και σχετικά βίντεο υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.polymechanon.gr ».